x
 

Σημαντικές Εξελίξεις

Μετά από μήνες 100.000 νέα κρούσματα του ιού στις ΗΠΑ

08 Αυγούστου 2021

ΦΟΡΤ ΛΟΝΤΕΡΝΤΕΪΛ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Τα ημερήσια κρούσματα της Covid-19 ξεπέρασαν το Σάββατο τις 100.000, ένα ορόσημο που τελευταία φορά το είχαν υπερβεί οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η νέα έξαρση αποδίδεται κυρίως στη μετάλλαξη Δέλτα, καθώς και στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στα νότια της χώρας, σημειώνει το «Associated Press».

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβο πως τα κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται εάν ένας μεγαλύτερος αριθμός Αμερικανών δεν προχωρήσει σε εμβολιασμό. Πανεθνικά, το 50% των κατοίκων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ πάνω από το 70% των ενήλικων Αμερικανών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση.

Οι ΗΠΑ χρειάστηκαν έξι μήνες για να δουν τα ημερήσια κρούσματα τον περασμένο Νοέμβριο να υπερβαίνουν τις 100.000, πριν η έξαρση κορυφωθεί τον Ιανουάριο με μέσο όρο κρουσμάτων τις 250.000. Ο αριθμός των κρουσμάτων υποχώρησε σημαντικά τον Ιούνιο, με μέσο όρο περίπου 11.000 την ημέρα, αλλά μέσα σε έξι εβδομάδες ο μέσος όρος εκτοξεύθηκε στις 107.143.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι αυξάνονται, επίσης, αν και παραμένουν χαμηλά σε σχέση με τις αρχές του έτους, όταν και τα εμβόλια έγιναν ευρέως διαθέσιμα. Πάνω από 44.000 Αμερικανοί νοσηλεύονται σήμερα με Covid-19, σύμφωνα με τα CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), σχεδόν 30% περισσότεροι σε σχέση με τον Ιούνιο. Πάνω από 120.000 νοσηλεύονταν τον Ιανουάριο.

Επίκεντρο η Φλόριδα

Ολοένα και περισσότερα παιδιά μολύνονται από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού στις ΗΠΑ προκαλώντας την ανησυχία των γονιών και τροφοδοτώντας την πολιτική αντιπαράθεση για τη χρήση μάσκας λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η έξαρση της πανδημίας αυτή την περίοδο επικεντρώνεται στη Φλόριδα, όπου κάποιες σχολικές περιφέρειες ανακοίνωσαν ότι θέλουν να αψηφήσουν την εντολή του κυβερνήτη της πολιτείας βάσει της οποίας απαγορεύεται στα σχολεία να απαιτούν από τους μαθητές να φορούν μάσκα.

«Οι γονείς βρίσκονται σε μια απελπιστική κατάσταση: πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της υγείας, της ζωής των παιδιών τους και της επιστροφής τους στο σχολείο», διαμαρτυρήθηκαν γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες σε προσφυγή που κατέθεσαν την Παρασκευή κατά της απόφασης του κυβερνήτη.

Η πλειονότητα των παιδιών που μολύνονται από κορωνοϊό εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ή ακόμη και καθόλου και μέχρι στιγμής το κομμάτι αυτό του πληθυσμού δεν ανησυχούσε τους ειδικούς.

Όμως με το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό, τα πράγματα αλλάζουν. Σε αυτό οφείλονται σε μεγάλο βαθμό τα 72.000 κρούσματα Covid-19 που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ σε παιδιά και εφήβους σε διάστημα μίας εβδομάδας στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, αριθμός πενταπλάσιος σε σχέση με τα τέλη Ιουνίου.

Από αυτά τα κρούσματα, τα 20.000 εντοπίστηκαν στη Φλόριδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της πολιτείας, όπου καταγράφεται και ο μεγαλύτερος αριθμός νοσηλειών ανηλίκων στη χώρα, 143 μέχρι στιγμής.

«Παρατηρήσαμε χωρίς καμία αμφιβολία μια άνοδο των κρουσμάτων εδώ, στα επείγοντα περιστατικά, και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου τις δύο ή τρεις τελευταίες εβδομάδες», επιβεβαίωσε στο «AFP» ο Μάρκος Μέστρε, ιατρικός διευθυντής παιδιατρικού νοσοκομείου στο Μαϊάμι.

Μόνο το 1% των παιδιών που βρίσκονται θετικά στην Covid-19 χρειάζεται να νοσηλευθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, με τις επιπλοκές να είναι πιο πιθανές για τα παχύσαρκα παιδιά και όσα πάσχουν από διαβήτη.

Και παρά το γεγονός ότι οι μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το στέλεχος Δέλτα είναι το πιο μεταδοτικό μέχρι στιγμής, δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι προκαλεί πιο σοβαρή μορφή της νόσου.

Πηγή: «Associated Press», «ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Περατώθηκε η ανάκριση για την υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από τον σύζυγο της τον περασμένο Μάιο στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ