x
 

Πολιτική

Μετά τις 27 Ιανουαρίου στην Κύπρο η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Κουεγιάρ

14 Ιανουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μετά τις 27 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τελετής ονοματοδότησης του «Πάρκου Αγνοούμενων Παιδιών της τουρκικής εισβολής του 1974» στον Στρόβολο, και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Προέδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ήδη άρχισε τις επαφές της.

Είχε συνάντηση με την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, είπε, για να προσθέσει ότι ήταν μια «πάρα πολύ καλή συνάντηση». Είπε ότι λαμβανομένων υπόψη των όσων έχουν συζητηθεί, «γνωρίζει αρκετές λεπτομέρειες, είναι έτοιμη να εργαστεί και θεωρώ θα μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας για επανέναρξη των συνομιλίων».

«Μας έχει ενημερώσει ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο μετά τις 27 Ιανουαρίου», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι μετά την Κύπρο θα επισκεφθεί και τις εγγυήτριες δυνάμεις, και τις Βρυξέλλες, αλλά και άλλες πρωτεύουσες.

Ταυτοποιήθηκαν μόνο 20 από τα 36 αγνοούμενα παιδιά

Στο μεταξύ σε χαιρετισμό του στην τελετή ονοματοδότησης του «Πάρκου Αγνοουμένων Παιδιών της τουρκικής εισβολής 1974» στον Στρόβολο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι από τα 36 αγνοούμενα παιδιά της τουρκικής εισβολής του 1974 έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα μόνο τα 20, με το μικρότερο παιδί να ήταν μόλις 6 μηνών και το μεγαλύτερο 17 ετών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας, θα προχωρήσει στην ονοματοδότηση 36 αιθουσών ανά το παγκύπριο σε Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, έτσι ώστε η μνήμη αυτών των παιδιών να συνεχιστεί, αλλά και μέσα από την ονοματοδότηση να ενημερωθούν, να μάθουν οι νέες γενιές για την κυπριακή τραγωδία.

Δήλωσε ότι «ως πατέρας δεν μπορώ καν να διανοηθώ τη θέση αυτών των γονέων που τα βλαστάρια τους αγνοούνται από τις τραγικές εκείνες μέρες», προσθέτοντας ότι είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στον στρατηγικό σχεδιασμό διαχρονικά, της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων που εντάσσεται η προσπάθεια για ανάδειξη αυτής της καθαρά ανθρωπιστικής πτυχής του Κυπριακού, όπως το θέμα των αγνοουμένων παιδιών της τουρκικής εισβολής.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, Βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η λύση του Κυπριακού είναι θεμελιώδους σημασίας για την ισορροπία στην Μεσόγειο, τόνισε ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία μετά από την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ