x
 

Κοινωνία

Μετά τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, η στιγμή της αλήθειας για το Κλίμα

25 Ιουλίου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι πανικοβλημένοι επιβάτες στην Ζενγκζού της Κίνας, έπρεπε να ανέβουν στα καθίσματα του βαγονιού για να κρατήσουν το κεφάλι τους πάνω από το νερό, καθώς τα νερά από την πλημμύρα εισήλθαν στον υπόγειο σιδηρόδρομο της πόλης.

Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στο Γκρέσαμ του Ορεγκον, ένας 61χρονος κατασκευαστής μουσικών οργάνων πέθανε στο σπίτι του, το οποίο μετατράπηκε κυριολεκτικά σε φούρνο και έγινε ένα από τα 800 θύματα αυτού που ένας επιστήμονας ονόμασε «το πιο ανώμαλο φαινόμενο καύσωνα που έχει παρατηρηθεί ποτέ στη Γη».

Μεγάλες πλημμύρες έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη, την Νιγηρία, την Ουγκάντα και την Ινδία τις τελευταίες ημέρες, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους. Από την άλλη, το μεγάλο κύμα καύσωνα στην Βόρεια Αμερική οδήγησε σε μια πυρκαγιά που κυριολεκτικά έσβησε από το χάρτη μια πόλη του Καναδά. Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι είναι στα όρια της ασιτίας λόγω της χειρότερης ξηρασίας που βιώνει η Μαδαγασκάρη εδώ και δεκαετίες. Στη Σιβηρία δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μίλια του δάσους κατακάηκαν, πιθανόν λόγω απελευθέρωσης άνθρακα που ήταν αποθηκευμένος κάτω από το παγωμένο έδαφος.

Στην Ιταλία την Παρασκευή, μία κορυφαία αξιωματούχος του ΟΗΕ έκανε εκ νέου έκκληση στους ηγέτες του Κόσμου να ακούσουν τα καμπανάκια κινδύνου, λέγοντας πως οι τελευταίες καταστροφές είναι απλά οι πιο πρόσφατες σε έναν πλανήτη που βαδίζει προς ένα κακοτράχαλο μονοπάτι.

«Πόσοι περισσότεροι αριθμοί πρέπει να κάνουν την εμφάνισή τους για να δούμε αυτό που συμβαίνει; Τι περισσότερο μπορούν να πουν τα στατιστικά αναφορικά με τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τις ξηρασίες, τους τυφώνες και άλλα θανατηφόρα φαινόμενα», ανέφερε η επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα, Πατρίτσια Εσπινόζα στη συνδιάσκεψη των Υπουργών Ενέργειας και περιβάλλοντος των G-20. «Οι αριθμοί και οι στατιστικές είναι πολύτιμα, αλλά αυτό που απαιτεί τώρα ο Κόσμος, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι δράση για το Κλίμα», τόνισε.

Μέχρι στιγμής πολλές χώρες έχουν αποτύχει να πιάσουν ακόμα και τους μετριοπαθείς στόχους που έχουν θέσει για τη μείωση της εκπομπής αέριων ρύπων.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι ο πλανήτης βαδίζει στο να ξεπεράσει ένα κρίσιμο όριο για την υπερθέρμανση τα επόμενα δέκα χρόνια, μια αλλαγή που θα επιταχύνει την απώλεια θαλάσσιου πάγου, την εξαφάνιση ειδών και θα οδηγήσει σε δραματική κλιμάκωση των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες και ακτιβιστές πιστεύουν ότι αυτή η στιγμή προσφέρει επίσης μια σπάνια ευκαιρία για αλλαγή πορείας – πιθανώς την τελευταία τέτοια ευκαιρία προτού καταστούν μη αναστρέψιμες πολλές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι κυβερνήσεις είναι διατεθειμένες να ξοδέψουν δισεκατομμύρια για την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, αλλά το πώς θα ξοδευτούν αυτά τα χρήματα μπορεί να είναι καθοριστικό αναφορικά με το εάν ο Κόσμος συνεχίσει να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα ή κινηθεί προς μία πιο πράσινη κατεύθυνση.

Τον προσεχή Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί μια κρίσιμη Σύνοδος του ΟΗΕ με στόχο να θέσουν οι ηγέτες των χωρών τον πλανήτη σε μια λιγότερο επικίνδυνη πορεία. Πολλοί ηγέτες έχουν δεσμευτεί για πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους τα επόμενα χρόνια, αν και η ρητορική δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε συγκεκριμένες αλλαγές.

Μένει να φανεί αν αυτό θα αλλάξει.

Πηγή: «Washignton Post»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ