x

Πολιτική

Μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Τουρκία στα κατεχόμενα

22 Νοεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. «Θα μεταφερθεί LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) στην Κύπρο», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, λέγοντας ότι σε πρώτο στάδιο έχουν αξιολογήσει τη μετατροπή των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής πετρελαίου στα κατεχόμενα για χρήση φυσικού αερίου.
Σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντησή με τον «υπουργό οικονομίας και ενέργειας» του ψευδοκράτους Σουνάτ Αλτούν, στο πλαίσιο της 11ης Συνόδου Κορυφής για την Ενέργεια της Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια, ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι συνεργάζονται με το ψευδοκράτος σε πολλά θέματα ενέργειας.
«Συνεργαζόμαστε σε πολλούς τομείς, από τους υδρογονάνθρακες μέχρι την εξερεύνηση ορυκτών, από την ασφάλεια του εφοδιασμού σε ηλεκτρική ενέργεια έως την μετατροπή τη ηλεκτρικής ενέργειας. Παρέχουμε τεχνική υποστήριξη. Και σήμερα είχαμε την ευκαιρία να επανεξετάσουμε αυτά τα ζητήματα. Ειδικά ο μετασχηματισμός της ηλεκτρικής ενέργειας είναι τώρα στην ατζέντα του κόσμου. Υπάρχει μια τάση προς συστήματα που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και χρησιμοποιούν λιγότερα ορυκτά καύσιμα. Αυτές τις μέρες, που τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, κάθε χώρα ανακοινώνει τους στόχους και τα προγράμματά της για μηδενικό άνθρακα. Με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης, συζητήσαμε ένα τέτοιο πρόγραμμα με τον κ. υπουργό» είπε.
Σε πρώτο στάδιο, συνέχισε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας «αξιολογήσαμε τη μετατροπή των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής πετρελαίου εκεί σε φυσικό αέριο. Πρώτα ο Αλλάχ το LNG θα μεταφερθεί αρχικά στο νησί με τα έργα που θα γίνουν. Θα παρέχουμε αυτήν την καθαρή πηγή ενέργειας, που χρειάζονται οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας και του τουρισμού, ειδικά αυτές οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».
Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ακόμη ότι παρακολούθησαν στενά και θαύμασαν «το εγχώριο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που αναπτύχθηκε από τους πολίτες της τδβκ».
«Αυτό σημαίνει φυσικά ότι οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια θα αυξηθούν στο νησί. Για το σκοπό αυτό, τα επόμενα χρόνια, η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης του νησιού θα επανεξεταστεί. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής θα πρέπει να δημιουργηθούν αναλόγως. Μπορεί να υπάρξουν αυξήσεις δυναμικότητας στο δίκτυο. Και πάλι, το ηλιακό δυναμικό του νησιού είναι αρκετά υψηλό. Υπάρχει δυναμικό 90 μεγαβάτ αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε.
«Μπορούμε να συνεργαστούμε για να το αυξήσουμε ακόμη περισσότερο. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους συμπατριώτες μας. Ως Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα έργα που χρειάζεται το νησί», ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με μισόλογα και υπεκφυγές τα Ηνωμένα Εθνη αποφεύγουν να σχολιάσουν την ξεκάθαρη μεροληπτική τακτική που ακολουθούν στο ζήτημα της Κύπρου και να ερμηνεύσουν την τακτική των ίσων αποστάσεων που ακολουθεί ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού στις εκθέσεις του.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

Κοινωνία

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ενας άνθρωπος «μνημείο» της Ευρωπαϊκής ιστορίας γιορτάζει σήμερα στον οίκο ευγηρίας όπου ζει στη Μυτιλήνη τα 102α του γενέθλια.

ΒΙΝΤΕΟ

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προσγειώθηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, τα πρώτα έξι μαχητικά γαλλικά αεροσκάφη «Rafale» (Ραφάλ) εντασσόμενα στο δυναμικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της Μοίρας 332.