x

Πολιτική

Μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Τουρκία στα κατεχόμενα

22 Νοεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. «Θα μεταφερθεί LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) στην Κύπρο», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, λέγοντας ότι σε πρώτο στάδιο έχουν αξιολογήσει τη μετατροπή των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής πετρελαίου στα κατεχόμενα για χρήση φυσικού αερίου.
Σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντησή με τον «υπουργό οικονομίας και ενέργειας» του ψευδοκράτους Σουνάτ Αλτούν, στο πλαίσιο της 11ης Συνόδου Κορυφής για την Ενέργεια της Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια, ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι συνεργάζονται με το ψευδοκράτος σε πολλά θέματα ενέργειας.
«Συνεργαζόμαστε σε πολλούς τομείς, από τους υδρογονάνθρακες μέχρι την εξερεύνηση ορυκτών, από την ασφάλεια του εφοδιασμού σε ηλεκτρική ενέργεια έως την μετατροπή τη ηλεκτρικής ενέργειας. Παρέχουμε τεχνική υποστήριξη. Και σήμερα είχαμε την ευκαιρία να επανεξετάσουμε αυτά τα ζητήματα. Ειδικά ο μετασχηματισμός της ηλεκτρικής ενέργειας είναι τώρα στην ατζέντα του κόσμου. Υπάρχει μια τάση προς συστήματα που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και χρησιμοποιούν λιγότερα ορυκτά καύσιμα. Αυτές τις μέρες, που τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, κάθε χώρα ανακοινώνει τους στόχους και τα προγράμματά της για μηδενικό άνθρακα. Με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης, συζητήσαμε ένα τέτοιο πρόγραμμα με τον κ. υπουργό» είπε.
Σε πρώτο στάδιο, συνέχισε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας «αξιολογήσαμε τη μετατροπή των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής πετρελαίου εκεί σε φυσικό αέριο. Πρώτα ο Αλλάχ το LNG θα μεταφερθεί αρχικά στο νησί με τα έργα που θα γίνουν. Θα παρέχουμε αυτήν την καθαρή πηγή ενέργειας, που χρειάζονται οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας και του τουρισμού, ειδικά αυτές οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».
Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ακόμη ότι παρακολούθησαν στενά και θαύμασαν «το εγχώριο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που αναπτύχθηκε από τους πολίτες της τδβκ».
«Αυτό σημαίνει φυσικά ότι οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια θα αυξηθούν στο νησί. Για το σκοπό αυτό, τα επόμενα χρόνια, η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης του νησιού θα επανεξεταστεί. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής θα πρέπει να δημιουργηθούν αναλόγως. Μπορεί να υπάρξουν αυξήσεις δυναμικότητας στο δίκτυο. Και πάλι, το ηλιακό δυναμικό του νησιού είναι αρκετά υψηλό. Υπάρχει δυναμικό 90 μεγαβάτ αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε.
«Μπορούμε να συνεργαστούμε για να το αυξήσουμε ακόμη περισσότερο. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους συμπατριώτες μας. Ως Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα έργα που χρειάζεται το νησί», ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Νέα τετελεσμένα μεθοδεύει το κατοχικό καθεστώς στην Αμμόχωστο, προαναγγέλλοντας ότι θα προχωρήσει εντός του νέου χρόνου σε άνοιγμα ολόκληρης της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και συγκεκριμένα μετά τις λεγόμενες δημοτικές εκλογές στα κατεχόμενα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Επέστρεψε στις ΗΠΑ η Μπρίτνεϊ Γκράινερ

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ. Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σχεδόν 10 μήνες αφότου η κράτηση της σταρ του μπάσκετ στη Ρωσία την έκανε την πιο προβεβλημένη Αμερικανίδα που φυλακίστηκε στο εξωτερικό, προκαλώντας πολιτική θύελλα.

Στα γαλανόλευκα το Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης για την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής» (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στα γαλανόλευκα ντύθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) για να τιμήσει την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής», που διοργανώθηκε σε ειδική τελετή προς τιμήν της χώρας μας σε συνεργασία με την Capital Link στην Νέα Υόρκη.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας