x

Πολιτική

Μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Τουρκία στα κατεχόμενα

22 Νοεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. «Θα μεταφερθεί LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) στην Κύπρο», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, λέγοντας ότι σε πρώτο στάδιο έχουν αξιολογήσει τη μετατροπή των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής πετρελαίου στα κατεχόμενα για χρήση φυσικού αερίου.
Σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντησή με τον «υπουργό οικονομίας και ενέργειας» του ψευδοκράτους Σουνάτ Αλτούν, στο πλαίσιο της 11ης Συνόδου Κορυφής για την Ενέργεια της Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια, ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι συνεργάζονται με το ψευδοκράτος σε πολλά θέματα ενέργειας.
«Συνεργαζόμαστε σε πολλούς τομείς, από τους υδρογονάνθρακες μέχρι την εξερεύνηση ορυκτών, από την ασφάλεια του εφοδιασμού σε ηλεκτρική ενέργεια έως την μετατροπή τη ηλεκτρικής ενέργειας. Παρέχουμε τεχνική υποστήριξη. Και σήμερα είχαμε την ευκαιρία να επανεξετάσουμε αυτά τα ζητήματα. Ειδικά ο μετασχηματισμός της ηλεκτρικής ενέργειας είναι τώρα στην ατζέντα του κόσμου. Υπάρχει μια τάση προς συστήματα που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και χρησιμοποιούν λιγότερα ορυκτά καύσιμα. Αυτές τις μέρες, που τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, κάθε χώρα ανακοινώνει τους στόχους και τα προγράμματά της για μηδενικό άνθρακα. Με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης, συζητήσαμε ένα τέτοιο πρόγραμμα με τον κ. υπουργό» είπε.
Σε πρώτο στάδιο, συνέχισε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας «αξιολογήσαμε τη μετατροπή των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής πετρελαίου εκεί σε φυσικό αέριο. Πρώτα ο Αλλάχ το LNG θα μεταφερθεί αρχικά στο νησί με τα έργα που θα γίνουν. Θα παρέχουμε αυτήν την καθαρή πηγή ενέργειας, που χρειάζονται οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας και του τουρισμού, ειδικά αυτές οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».
Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ακόμη ότι παρακολούθησαν στενά και θαύμασαν «το εγχώριο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που αναπτύχθηκε από τους πολίτες της τδβκ».
«Αυτό σημαίνει φυσικά ότι οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια θα αυξηθούν στο νησί. Για το σκοπό αυτό, τα επόμενα χρόνια, η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης του νησιού θα επανεξεταστεί. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής θα πρέπει να δημιουργηθούν αναλόγως. Μπορεί να υπάρξουν αυξήσεις δυναμικότητας στο δίκτυο. Και πάλι, το ηλιακό δυναμικό του νησιού είναι αρκετά υψηλό. Υπάρχει δυναμικό 90 μεγαβάτ αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε.
«Μπορούμε να συνεργαστούμε για να το αυξήσουμε ακόμη περισσότερο. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους συμπατριώτες μας. Ως Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα έργα που χρειάζεται το νησί», ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν σκοπεύει να προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Διάλογοι του ΙΣΝ: Τα Social Media και η Κοινωνική Αλλαγή

ΑΘΗΝΑ. Από το Extinction Rebellion μέχρι το Black Lives Matter, τα κοινωνικά κινήματα αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τις εκκλήσεις τους για δράση.

Υψηλοί τόνοι στην Βουλή από Μητσοτάκη και Τσίπρα για Οικονομία (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε σήμερα η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια σειρά από ζητήματα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας