x
 

Κοινωνία

Μετανάστες φτάνουν στις ΗΠΑ επειδή πιστεύουν ότι θα μείνουν

01 Φεβρουαρίου 2024

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Για δεκαετίες, ανύπαντροι νεαροί άνδρες, κυρίως από το Μεξικό και αργότερα την Κεντρική Αμερική, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να περάσουν κρυφά από τους συνοριακούς πράκτορες των ΗΠΑ για να φτάσουν στο Λος Αντζελες, την Ατλάντα και άλλα μέρη με απίστευτη όρεξη να εργαστούν.

Σήμερα, άνθρωποι από όλο τον Κόσμο διασχίζουν τα νότια σύνορα, οι περισσότεροι εξίσου πρόθυμοι να εργαστούν. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι «New York Times» σε ανάλυσή τους, αντί να προσπαθεί να ξεφύγει από τις Αρχές των ΗΠΑ, η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών αναζητά συνοριακούς πράκτορες, μερικές φορές περιμένοντας ώρες ή μέρες σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, για να παραδοθούν.

Το να χωθείς σε ένα όχημα της συνοριακής περιπολίας των ΗΠΑ και να μεταφερθείς σε μια εγκατάσταση δεν αποτελεί οπισθοδρόμηση. Στην πραγματικότητα, είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για άσυλο -τώρα ο πιο σίγουρος τρόπος για να παραμείνουν οι μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμα κι αν λίγοι θα κερδίσουν τελικά τις υποθέσεις τους.

Ζούμε σε μια εποχή μαζικής μετανάστευσης -που τροφοδοτείται από συγκρούσεις, κλιματική αλλαγή, φτώχεια και πολιτική καταστολή και ενθαρρύνεται από τον πολλαπλασιασμό των βίντεο TikTok και YouTube που καταγράφουν τα ταξίδια των μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περίπου έξι εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν εγκαταλείψει την ταραγμένη χώρα τους, τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στη σύγχρονη Ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Μετανάστες από την Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική υποθηκεύουν τη γη της οικογένειάς τους, πουλούν τα αυτοκίνητά τους ή δανείζονται χρήματα από τοκογλύφους για να ξεκινήσουν μακρινά, συχνά ύπουλα ταξίδια για να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μόνο τον Δεκέμβριο, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι πέρασαν τα νότια σύνορα, αριθμός ρεκόρ.

Δεν είναι μόνο επειδή πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να περάσουν τα 2.000 μίλια νότια σύνορα. Είναι επίσης σίγουροι ότι μόλις φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να μείνουν. Για πάντα. Και στην πλειοψηφία τους δεν κάνουν λάθος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να λειτουργήσουν ένα σύστημα μετανάστευσης με ένα κλάσμα των δικαστών, των υπαλλήλων ασύλου, των διερμηνέων και άλλου προσωπικού που χρειάζεται για να χειριστεί τις εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που περνούν τα σύνορα και συρρέουν σε πόλεις σε όλη τη χώρα κάθε χρόνο.

Αυτή η δυσλειτουργία έχει καταστήσει αδύνατο για το έθνος να αποφασίσει γρήγορα ποιος μπορεί να παραμείνει στη χώρα και ποιος θα πρέπει να σταλεί πίσω στην πατρίδα του.

«Δεν γνωρίζω κανέναν που να έχει απελαθεί», είπε η Καρολίνα Ορτίζ (Carolina Ortiz), μια μετανάστρια από την Κολομβία, σε συνέντευξη στα τέλη Δεκεμβρίου σε καταυλισμό έξω από το Jacumba Hot Springs, περίπου 60 μίλια νοτιοανατολικά του Σαν Ντιέγκο και σε απόσταση αναπνοής από το ογκώδες φράγμα σε χρώμα σκουριάς που χωρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το Μεξικό.

Για τους περισσότερους μετανάστες, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν τη χώρα των ευκαιριών. Πολλοί έρχονται αναζητώντας δουλειά και θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να δουλέψουν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα υποβάλουν ένα αδύναμο αίτημα ασύλου, είπαν αρκετοί δικηγόροι. Για να πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο, οι αιτούντες πρέπει να πείσουν έναν δικαστή ότι η επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους θα οδηγούσε σε βλάβη ή θάνατο με βάση τη φυλή, τη θρησκεία, την εθνικότητα, τις πολιτικές πεποιθήσεις ή τη συμμετοχή τους σε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.

Η κυρία Ορτίζ, 40 ετών, είπε ότι σκόπευε να υποβάλει αίτηση για άσυλο με βάση τη βία στην Κολομβία. Οι πιθανότητές της να κερδίσει είναι ελάχιστες, επειδή η βία από μόνη της τυπικά δεν πληροί τα πρότυπα δίωξης. Ακόμα κι έτσι, θα προστατεύεται από την απέλαση όσο εκκρεμεί η αξίωσή της και θα πληροί τις προϋποθέσεις για άδεια εργασίας.

Τα υποχρηματοδοτούμενα δικαστήρια μετανάστευσης που εκδικάζουν αξιώσεις επιβαρύνονται από τον διογκωμένο φόρτο των υποθέσεων, έτσι οι αιτήσεις μαραζώνουν για χρόνια, και όλο αυτό το διάστημα, οι μετανάστες χτίζουν ζωές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: «New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ