x
 

Πολιτική

Μετέωρο το επόμενο βήμα στο Κυπριακό-Τί ανέφερε ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μετέωρο είναι το επόμενο βήμα στο Κυπριακό λόγω της συνεχιζόμενης επιμονής της τουρκικής πλευράς σε κυριαρχική ισότητα και συνομιλίες για λύση δύο κρατών. Η νέα αποστολή της Ολγκίν-Κουεγιάρ προσέκρουσε για μια ακόμη φορά στο τείχος αδιαλλαξίας του Ερσίν Τατάρ και η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ αναχώρησε προβληματισμένη και απογοητευμένη από την Κύπρο.

Όπως φάνηκε από τις συναντήσεις της απεσταλμένης του κ. Γκουτέρες στην Λευκωσία, αλλά και τη συζήτηση που είχαν για το Κυπριακό στην Άγκυρα ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να εμμένει σε συνομιλίες μόνο για λύση δύο κρατών, χωρίς να αφήνει ανοιχτό παράθυρο για να συζητήσει οτιδήποτε άλλο.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημερώθηκε για τα διαμειφθέντα στη συνάντηση με τον Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί της Τρίτης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε το Κυπριακό και τόνισε προς τον Ερντογάν την ανάγκη για τριμερή συνάντηση ούτως ώστε οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συζητήσουν τις απόψεις τους στην παρουσία της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς.

Μητσοτάκης: Προφανώς διαφωνούμε

Σε αναφορά στο Κυπριακό στις δημόσιες δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση στην Αγκυρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέδειξε ότι «είναι ένα ζήτημα στο οποίο προφανώς διαφωνούμε, όμως το αντίδοτο σε οποιοδήποτε αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο».

«Γι’ αυτό και χαίρομαι για τον διορισμό της κ. Ολγκίν ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και θεωρώ ότι πρέπει να της δοθεί χρόνος για την αναζήτηση μίας λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, ξεκινώντας με την εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των δύο μερών», τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος, σε σύντομη αναφορά στο Κυπριακό, απέφυγε την ευθεία αναφορά σε δύο κράτη, όμως αναφέρθηκε σε λύση στη βάση των «πραγματικοτήτων». Κατά τον Ερντογάν «είναι σημαντικό να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό».

Ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα, Φαρχάν Χακ, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου, ότι η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της.

Ο κ. Χακ απαντούσε σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με τις πιθανές εξελίξεις στον απόηχο της επίσκεψης της κ. Ολγκίν στην Κύπρο, καθώς και για την έκθεση που η ίδια δήλωσε ότι πρόκειται να συντάξει για το θέμα.

«Η προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Ολγκίν θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για το έργο της. Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα της σχετικά με την επίσκεψη της στην Κύπρο και τις επαφές που είχε με τις δύο πλευρές» σημείωσε.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του απολογισμού του συνόλου των επαφών της για το Κυπριακό, η κ. Ολγκίν εξέφρασε έκπληξη για τη δημόσια απόρριψη της τριμερούς συνάντησης από τον Ερσίν Τατάρ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία. Τόνισε ότι για να εξευρεθεί τρόπος να προχωρήσουν μπροστά οι δύο πλευρές, πρέπει να έχουν τη βούληση να εμπλακούν σε διάλογο.

Γεραπετρίτης: Το Κυπριακό ύψιστης σημασίας

Την προτεραιότητα που αποδίδει η Ελλάδα στο Κυπριακό και τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλει η Αθήνα για την επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των μερών, ανέδειξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη, στην Αθήνα, με την προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γεραπετρίτης «τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ύψιστης προτεραιότητας ζήτημα για την Ελλάδα, η οποία υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ».

«Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά σε όλα τα διεθνή φόρα, προσβλέποντας στην εκκίνηση ενός διαλόγου μεταξύ των μερών, με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και στο πλαίσιο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Σε συνέντευξή του εξάλλου στην ΕΡΤ, ο Ελληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η ελληνική πλευρά στην εύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι το Κυπριακό συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στην Άγκυρα.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των μερών. Δηλαδή μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Τατάρ, υπό την αιγίδα της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έτσι ώστε να δούμε το πεδίο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε».

«Και το πεδίο δεν μπορεί να είναι άλλο παρά μόνο τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία», τόνισε.

«Μολονότι, υπάρχει πράγματι τα τελευταία χρόνια μία αυξημένη ρητορική εκ μέρους της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με μία κυριαρχική ισότητα, η οποία είναι εκτός πλαισίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το κρίσιμο αυτή τη στιγμή –και γι’ αυτό εμείς ασκούμε όλη την επιρροή μας– είναι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον Τατάρ», εκτίμησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ανεβαίνουν οι τόνοι των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στο ΔΗΚΟ και το ΕΛΑΜ με φόντο τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ακροδεξιό κόμμα να διεκδικεί την Τρίτη θέση εκτοπίζοντας το ΔΗΚΟ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ