x

Κοινωνία

Μέτρα για να σωθούν τα Χριστούγεννα στο μικροσκόπιο ειδικών και υπ. Υγείας

21 Νοεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Για να σωθούν τα Χριστούγεννα, η αγορά και η οικονομία και να αποφευχθεί το lockdown (απαγορευτικό) η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα. Η ανάλυση των στοιχείων κατέδειξε σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, πως οι πλείστες αλυσίδες μετάδοσης είναι ανάμεσα σε ανεμβολίαστους, παιδιά δημοτικού και έφηβους μαθητές. Με αυτά ως δεδομένα, αποφασίστηκε όπως τα νέα μέτρα κινηθούν σε τρεις άξονες και να αφορούν ανεμβολίαστους πολίτες, τα σχολεία και οριζόντιες παρεμβάσεις που θα μειώνουν τις συναθροίσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση αποφάσισε πως πρέπει να ακολουθηθεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών και να λάβει ειδικά μέτρα για ανεμβολίαστους, δίδοντάς τους όμως περιθώριο 15-20 ημερών για να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, προσανατολίζεται στην απαγόρευση της εισόδου σε μη εμβολιασμένους σε clubs, γήπεδα, σινεμά και θέατρα, ενώ όπως όλα δείχνουν, θα μπορούν να μεταβαίνουν με SafePass σε χώρους εστίασης.

Επιπρόσθετα, στο τραπέζι επανήλθε και η εισήγηση για ημερομηνία λήξης στο SafePass, εάν οι πολίτες δεν προχωρήσουν σε διάστημα επτά μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος, σε τρίτη δόση (σ.σ δεύτερη για όσους έκαναν J&J).

Μείωση των συναθροίσεων και τηλεργασία

Στη βάση και των εισηγήσεων από τα πλείστα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, το Υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται και στην κατάθεση πρότασης ενώπιον του Υπουργικού της Τετάρτης, που θα αλλάζει τα διατάγματα για τις συναθροίσεις. Αν και δεν έχουν «κλειδώσει» αριθμοί, ο στόχος είναι να ληφθούν αποφάσεις που θα μειώνουν τις μεγάλες συναθροίσεις.

Επίσης, αναμένεται να επανέλθει η τηλεργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, στη βάση ποσοστώσεων που συζητούνται.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να εκδώσει διάταγμα για ακύρωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, που προγραμματίζονται σε πόλεις και κοινότητες.

Σημειώνεται ότι στο τραπέζι βρίσκονται και άλλα μέτρα, όπως ο καθορισμός χώρων υψηλού κινδύνου, όπου θα απαιτείται υποχρεωτικό rapid τεστ και από εμβολιασμένους καθώς και εισήγηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό από επαγγελματίες υγείας.

Ενδεχόμενη νέα επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας μέχρι την Τρίτη, δεν αποκλείεται εξάλλου να φέρει ακόμη και περαιτέρω αυστηροποίηση μέτρων, που δεν αναμένεται πάντως να αφορά σε επαναφορά του κέρφιου και σε κλείσιμο επιχειρήσεων.

Ειδικά μέτρα σε Δημοτικά σχολεία

Θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα στα σχολεία, τα οποία δεν έχει πρόθεση να κλείσει, η Κυβέρνηση, προσανατολίζεται στο να καταστήσει υποχρεωτική τη μάσκα στα Δημοτικά και να αυξήσει σημαντικά τα rapid τεστ σε αυτά προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα τα θετικά κρούσματα και οι επαφές τους.

Επιπρόσθετα, στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης θα γίνουν σεμινάρια, προκειμένου να προωθηθεί ο εμβολιασμός με δεδομένο ότι στα παιδιά 12-15, παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (σ.σ.: 30,8%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. «Εξαιρετικά νέα με πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο», χαρακτήρισε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου την έγκριση ποσού ύψους 657 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κοινωνία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο αστυνομικός της Νέας Υόρκης που τραυματίστηκε βαριά την περασμένη εβδομάδα σε πυροβολισμούς στο Χάρλεμ, όπου είχε σκοτωθεί επί τόπου ο συνάδελφός του Ριβέρα, υπέκυψε και αυτός στα βαριά τραύματά του στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

ΒΙΝΤΕΟ

Διαρροή αερίου στο Παγκράτι – Απομακρύνονται όσοι βρίσκονται σε ακτίνα 50μ. (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι έπειτα από ειδοποίηση για διαρροή αερίου από το οδόστρωμα στο Παγκράτι και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Πύρρου και Αινείου.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan Chase (Βίντεο)

Συνάντηση με τον ομογενή πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον (Jamie Dimon), είχε σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.