x

Κοινωνία

Μέτρα για να σωθούν τα Χριστούγεννα στο μικροσκόπιο ειδικών και υπ. Υγείας

21 Νοεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Για να σωθούν τα Χριστούγεννα, η αγορά και η οικονομία και να αποφευχθεί το lockdown (απαγορευτικό) η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα. Η ανάλυση των στοιχείων κατέδειξε σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, πως οι πλείστες αλυσίδες μετάδοσης είναι ανάμεσα σε ανεμβολίαστους, παιδιά δημοτικού και έφηβους μαθητές. Με αυτά ως δεδομένα, αποφασίστηκε όπως τα νέα μέτρα κινηθούν σε τρεις άξονες και να αφορούν ανεμβολίαστους πολίτες, τα σχολεία και οριζόντιες παρεμβάσεις που θα μειώνουν τις συναθροίσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση αποφάσισε πως πρέπει να ακολουθηθεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών και να λάβει ειδικά μέτρα για ανεμβολίαστους, δίδοντάς τους όμως περιθώριο 15-20 ημερών για να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, προσανατολίζεται στην απαγόρευση της εισόδου σε μη εμβολιασμένους σε clubs, γήπεδα, σινεμά και θέατρα, ενώ όπως όλα δείχνουν, θα μπορούν να μεταβαίνουν με SafePass σε χώρους εστίασης.

Επιπρόσθετα, στο τραπέζι επανήλθε και η εισήγηση για ημερομηνία λήξης στο SafePass, εάν οι πολίτες δεν προχωρήσουν σε διάστημα επτά μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος, σε τρίτη δόση (σ.σ δεύτερη για όσους έκαναν J&J).

Μείωση των συναθροίσεων και τηλεργασία

Στη βάση και των εισηγήσεων από τα πλείστα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, το Υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται και στην κατάθεση πρότασης ενώπιον του Υπουργικού της Τετάρτης, που θα αλλάζει τα διατάγματα για τις συναθροίσεις. Αν και δεν έχουν «κλειδώσει» αριθμοί, ο στόχος είναι να ληφθούν αποφάσεις που θα μειώνουν τις μεγάλες συναθροίσεις.

Επίσης, αναμένεται να επανέλθει η τηλεργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, στη βάση ποσοστώσεων που συζητούνται.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να εκδώσει διάταγμα για ακύρωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, που προγραμματίζονται σε πόλεις και κοινότητες.

Σημειώνεται ότι στο τραπέζι βρίσκονται και άλλα μέτρα, όπως ο καθορισμός χώρων υψηλού κινδύνου, όπου θα απαιτείται υποχρεωτικό rapid τεστ και από εμβολιασμένους καθώς και εισήγηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό από επαγγελματίες υγείας.

Ενδεχόμενη νέα επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας μέχρι την Τρίτη, δεν αποκλείεται εξάλλου να φέρει ακόμη και περαιτέρω αυστηροποίηση μέτρων, που δεν αναμένεται πάντως να αφορά σε επαναφορά του κέρφιου και σε κλείσιμο επιχειρήσεων.

Ειδικά μέτρα σε Δημοτικά σχολεία

Θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα στα σχολεία, τα οποία δεν έχει πρόθεση να κλείσει, η Κυβέρνηση, προσανατολίζεται στο να καταστήσει υποχρεωτική τη μάσκα στα Δημοτικά και να αυξήσει σημαντικά τα rapid τεστ σε αυτά προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα τα θετικά κρούσματα και οι επαφές τους.

Επιπρόσθετα, στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης θα γίνουν σεμινάρια, προκειμένου να προωθηθεί ο εμβολιασμός με δεδομένο ότι στα παιδιά 12-15, παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (σ.σ.: 30,8%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η κατοχική Τουρκία επαναφέρει το θέμα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου, «φρεσκάρει» τις παλιές τουρκικές ιδέες ενώ στέλνει παράλληλα απειλές προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως όμως προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών στην Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μητσοτάκης: Το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Για μια σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , σε δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας