x
 

Κοινωνία

Μέτρα για την καταπολέμηση του trafficking από την κυβέρνηση

01 Αυγούστου 2021

ΑΘΗΝΑ. Περαιτέρω αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, στενότερος συντονισμός και συνεργασία του υπουργείου Δικαιοσύνης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενίσχυση των δράσεων, με έμφαση στην πρόληψη, την ενίσχυση των υποδομών φιλοξενίας, καθώς και στα ουσιαστικά μέτρα για στήριξη και σωστή ενημέρωση των θυμάτων είναι μερικά από τα μέτρα που προσθέτει η ελληνική πολιτεία στο οπλοστάσιό της για την καταπολέμηση του trafficking (εμπορία ανθρώπων).

Ενός νοσηρού φαινομένου, που όπως τονίστηκε στη Βουλή, συνεχώς αυξάνεται, γίνεται συστημικό, στη συντριπτική του πλειοψηφία αφορά γυναίκες και παιδιά, είναι το τρίτο κατά σειρά οργανωμένο έγκλημα που μαζί με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, αφήνουν συνολικό τζίρο στις εγκληματικές οργανώσεις πάνω από 120 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι πρωτοβουλίες του ελληνικού κοινοβουλίου στη μάχη κατά των σύγχρονων μορφών δουλείας και εκμετάλλευσης, ήταν στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Υποεπιτροπής για την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του ΟΗΕ κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Τα μέλη των επιτροπών ενημέρωσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, οι υπουργοί, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, οι υφυπουργοί, Δικαιοσύνης Γιώργος Κότσιρας, Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη και ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών, Ηρακλής Μοσκώφ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, μίλησε για «παγκόσμια εγκληματική επιχείρηση κέρδους», της οποίας, όπως είπε, «ο τζίρος από την εκμετάλλευση του ανθρώπου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ ετησίως ενώ το 50% του ποσοστού των θυμάτων trafficking είναι γυναίκες, μωρά ή μικρά παιδιά».

«Το μήνυμά μας πρέπει να είναι ηχηρό και ξεκάθαρο. Καμία ανοχή στις σύγχρονες μορφές δουλείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στη συνέχεια, μίλησε για «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος για τα επόμενα πέντε χρόνια που είναι σε εξέλιξη», στόχοι του οποίου είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

– Καλύτερος συντονισμός της πολιτείας για την έγκαιρη αναγνώριση και προστασία των θυμάτων που είναι κυρίως ευάλωτες ομάδες.

– Έμφαση στη πρόληψη.

– Ενδυνάμωση αρμόδιων υπηρεσιών.

– Ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας.

– Έμφαση στη μάχη κατά της εμπορίας ανθρώπων μέσα από το διαδίκτυο.

«Η εμπορία ανθρώπων είναι γένους θηλυκού», επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

«Σε όλα τα κράτη, η πλειονότητα των θυμάτων είναι γυναίκες και κορίτσια. Στη χώρα μας το 73% των περιπτώσεων που καταγγέλλονται είναι γένους θηλυκού», σημείωσε, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2021-2025 που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, ανέφερε ότι «την τελευταία 10ετία βαίνει αυξανόμενο το φαινόμενο λόγω της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης». Και τόνισε ότι το 90% των θυμάτων trafficking στην ΕΕ αφορά γυναίκες και ανήλικα ενώ στην Ελλάδα είναι στο 73% – και το 50% των καταγγελιών αφορά γυναίκες πρόσφυγες.

«Είναι η τρίτη πιο επικερδής εγκληματική επιχείρηση, μετά το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών με το 76% των θυμάτων να είναι γυναίκες. Και το πρόβλημα δεν είναι καθαρά αστυνομικό αλλά κοινωνικό», τόνισε από την πλευρά της η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, Ηρακλής Μοσκώφ, μίλησε για ενθαρρυντικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πολιτεία.

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδης, έστειλε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, ανέβασε τον πήχη ψηλά, δίνοντας σάρκα και οστά στο να κερδίσουμε το στοίχημα», τόνισε ο κ. Μοσκώφ, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην «προληπτική δράση της Αστυνομίας».

Τέλος, η Άννα Καραμανλή, πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Βουλής, για την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης, ανέφερε ότι «δυστυχώς το trafficking καταφέρνει να είναι ένα βήμα μπροστά από εμάς και σύμφωνα με καταγεγραμμένα στοιχεία υπάρχουν 27 εκατ. σύγχρονοι σκλάβοι σήμερα, για αυτό και η αποτελεσματική αντιμετώπισή του απαιτεί εγρήγορση και αποτελεσματικότητα».

Πηγή: «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ.  Στις 5 Απριλίου θα συνεχιστεί η εκδίκαση της πρώτης αγωγής αποζημίωσης συγγενών θύματος του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, που ξεκίνησε ενώπιον του Πρωτοδικείου το οποίο απέρριψε αίτημα αναβολής των εναγομένων εταιριών ΟΣΕ και Hellenic Train.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ