x
 

Πολιτισμός

Metropolis 2020: Εκθεση Τέχνης του Ελληνα καλλιτέχνη Βαγγέλη Ανδρεόπουλου

Στη νέα έκθεση του Ελληνα εικαστικού καλλιτέχνη Βαγγέλη Ανδρεόπουλου με τον τίτλο «Metropolis 2020», παρουσιάζεται η σειρά ψηφιακών του κολάζ που έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση του προγράμματος επεξεργασίας εικόνας Adobe Photoshop. Η θεματολογία τους χρησιμοποιεί ως αρχική αναφορά και πηγή έμπνευσης το μετρό της Μόσχας με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του δομή, γεωμετρία και ατμόσφαιρα. Σε επίπεδο τεχνικής, τα έργα αναπτύσσονται και δημιουργούνται μέσα από τη σύνθεση τμημάτων φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο του καλλιτέχνη, μαζί με γεωμετρικά, και γραφικά στοιχεία και μορφές, καταλήγοντας στη δημιουργία ενός νέου χωρικού και χρονικού σύμπαντος που το χαρακτηρίζουν οι διαρκείς υπαινιγμοί, τα ερωτήματα και η μεταφυσική ατμόσφαιρα. Ολα τα έργα είναι τυπωμένα σε σειρά περιορισμένων και αριθμημένων αντιτύπων σε χαρτί fine art.

Μιλώντας ο καλλιτέχνης για το έργο του, λέει χαρακτηριστικά: «Ζω και εργάζομαι στην Μόσχα από το 2017. Από την πρώτη στιγμή, που άρχισα να χρησιμοποιώ το μετρό της πόλης, κατανόησα, και κυρίως αισθάνθηκα, πως αυτό αποτελεί ένα μοναδικό και ξεχωριστό σύμπαν με τη δική του νομοτέλεια, μυθολογία και ατμόσφαιρα, το οποίο ζει, αναπνέει και εξελίσσεται μέσα αλλά και παράλληλα με τη διάσταση του γνωστού κόσμου. Από τη μια η μοναδική και ξεχωριστή του γεωμετρία και ατμόσφαιρα, και από την άλλη η γεμάτη υπαινιγμούς, σκέψεις και συναισθήματα χρονική και χωρική του διάσταση αποτελούν μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργικής αναζήτησης. Το ενδιαφέρον τώρα στοιχείο σχετικά με τη δημιουργία της συγκεκριμένης σειράς βρίσκεται στο ξεκίνημά της, το οποίο έγινε πριν την επίσημη αναφορά και επιβεβαίωση της πανδημίας Covid-19. Είναι πάντα ένα μυστήριο για μένα το πώς κάποια ιδιαίτερη διαίσθηση, ίσως κάποιο ένστικτο θα έλεγα, με οδήγησε στο να ξεκινήσω να βλέπω την εικόνα ενός κόσμου περίκλειστου, περιορισμένου και ζοφερού, όπως ακριβώς αυτή εκφράστηκε αργότερα μέσα από τη διαδικασία της καραντίνας και των απαγορεύσεων. Αυτή ακριβώς η αίσθηση εγκλεισμού και περιορισμού, και κυρίως η αντανάκλαση των συνεπειών τους στον υπαρξιακό πυρήνα του ανθρώπου, συνδυάστηκαν και αναμίχθηκαν μέσα μου μαζί με όλα όσα προανέφερα σχετικά με το Μοσχοβίτικο μετρό και τον μοναδικό του χαρακτήρα, γεννώντας όλο το υλικό που αποτελεί τον πυρήνα των έργων αυτών. Μια ατμόσφαιρα αγωνίας, αβεβαιότητας και υπαινιγμού.

Ο άνθρωπος ως υλική και πνευματική διάσταση μέσα στον ξεχωριστό χώρο και χρόνο του μετρό, μέσα στη μοναδική του γεωμετρία και μυθολογία. Οι φόρμες, τα σχήματα και τα χρώματα. Η ανάμνηση ενός κόσμου που η εικόνα του θολώνει και η σκέψη ενός κόσμου που ξεπροβάλλει. Σκέψεις αφηρημένες που συνδέουν παρελθόν, παρόν και μέλλον. Και πάντα και παντού ο άνθρωπος. Μόνος μέσα στις μεγάλες μητροπόλεις αν και τόσο κοντά σε συνανθρώπους. Μόνος μπροστά στη βαθιά υπαρξιακή αγωνία της ζωής και του θανάτου ακροβατώντας επάνω στο λεπτό σκοινί της παραίτησης και της υπέρβασης. Η ερμηνεία φυσικά είναι σωστό και καλό να παραμένει ανοιχτή. Και ευτυχώς, καταλήγει να είναι πάντοτε προσωπική υπόθεση του θεατή, η οποία βασίζεται κυρίως στο ένστικτο, στη φαντασία και τις εμπειρίες του μιας και η γλώσσα δεν είναι ποτέ αρκετή να εξηγήσει όσα η εικόνα μπορεί να πει χωρίς λόγια. Η έκθεση ξεκίνησε στις 4 Απριλίου και θα έχει διάρκεια μέχρι τις 5 Ιουλίου 2023 στη Μόσχα.

Bιογραφικό: Ο Βαγγέλης Ανδρεόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Από το 1991 έως το 1996, σπούδασε Ζωγραφική και Χαρακτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 1995, σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών της Χάγης στην Ολλανδία με υποτροφία του Ι.Κ.Υ (Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών). Είναι αυτοδίδακτος στην τέχνη της φωτογραφίας και την επεξεργασία της με αναλογικά και ψηφιακά μέσα. Από το 2017 ζει και εργάζεται μόνιμα στη Μόσχα ως εικαστικός καλλιτέχνης και καθηγητής Ζωγραφικής, Σχεδίου και Χρωματικής Θεωρίας στο British Higher School of Art & Design και στο Μoscow Film School του Πανεπιστημίου Universal University. Παράλληλα, παρουσιάζει διαλέξεις για την καλλιτεχνική φωτογραφία στους πολιτιστικούς χώρους «Frenchie» και «L’ Apartement 83», ενώ ως το 2021 συνεργάστηκε και με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μόσχας, «ΜΜΟΜΑ», ως λέκτορας καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Από το 1998 έως το 2011 εργάστηκε ως εικονογράφος στην ελληνική εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και το λογοτεχνικό ένθετο «Βιβλιοθήκη». Από το 2000 έως το 2017 δίδαξε ζωγραφική και σχέδιο στο Κολλέγιο AKTO Art & Design, στην Αθήνα, ενώ κατά το διάστημα 2013-2016 δίδαξε φωτογραφία και επεξεργασία φωτογραφίας στο πρόγραμμα επιμόρφωσης ενηλίκων στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα, Κολλέγιο Αθηνών – Κολλέγιο Ψυχικού. Εχει παρουσιάσει έργα του σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ το 2011 συμμετείχε με την ελληνική αποστολή στην έκθεση «Art en capital», «Société Des Artistes Indépendants» στο Grand Palais στο Παρίσι. Εργα του βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ρωσία, Ελλάδα, Καναδά, Βέλγιο και Λουξεμβούργο.

www.vangelisandreopoulos.com [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Μάχες με επικίνδυνες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ μόνο τις τελευταίες ώρες εκδηλώθηκαν 45 πυρκαγιές, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ