x
 

Επιστήμη

Μη επανδρωμένο ηλιακό αεροσκάφος που ανιχνεύει δασικές φωτιές σε πρώιμο στάδιο από τη φοιτητική ομάδα ASAT του ΑΠΘ

09 Σεπτεμβρίου 2023

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ένα ηλιακό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που μπορεί να ανιχνεύει δασικές πυρκαγιές σε πρώιμο στάδιο και να στέλνει σε πραγματικό χρόνο αεροφωτογραφίες στις αρμόδιες αρχές, ανέπτυξε η φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής A.S.A.T. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το αερόχημα «Phoenix», το οποίο παρουσιάζει το ΑΠΘ στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 87η ΔΕΘ, στο εκθεσιακό αφιέρωμα «Akademia» (περίπτερο 14). Από την αρχική ιδέα και τις πρώτες φάσεις του σχεδιασμού μέχρι την κατασκευή του, που μόλις ολοκληρώθηκε, μεσολάβησαν τέσσερα χρόνια και το «Phoenix» ετοιμάζεται πλέον για τις πρώτες του δοκιμαστικές πτήσεις.

«Πρόκειται για ένα UAV που η αποστολή του είναι η αναγνώριση δασικών πυρκαγιών σε πρώιμο στάδιο, καθώς πραγματοποιεί εξάωρη πτήση με φωτοβολταϊκά και ανιχνεύει τις πυρκαγιές χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Δηλαδή αυτό που κάνει είναι να πετάει πάνω από την περιοχή, να τραβάει φωτογραφίες και με έναν υπολογιστή που βρίσκεται μέσα στο αερόχημα κατά τη διάρκεια της πτήσης, αναγνωρίζει μέσω τεχνητής νοημοσύνης και στέλνει φωτογραφίες από όπου υπάρχει φωτιά και αντίστοιχα ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος τμήματος Aeronautics της A.S.A.T., Αγησίλαος Χατζέτογλου.

«Μόλις τελειώσαμε την κατασκευή του και θα παρουσιαστεί σε αυτή τη ΔΕΘ. Πρόκειται για ένα μεγάλο αερόχημα, με 4,5 μέτρα άνοιγμα φτερών και βάρος 14 κιλών. Είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου από την ομάδα μας στο Αριστοτέλειο. Συνεργαστήκαμε με χορηγούς και οι περισσότερες εργασίες έγιναν στο εργαστήριό μας στο ΑΠΘ από μέλη της Ομάδας μας», διευκρίνισε ο υπεύθυνος του τμήματος αεροναυπηγικής.

Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό των δοκιμαστικών πτύσεων σημείωσε ότι «το χρονοδιάγραμμα είναι τον Νοέμβριο να γίνουν οι πρώτες πτήσεις με πλήρη ηλεκτρονικά μέσα».

Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ομάδα A.S.A.T.

Σχετικά με το πώς γεννήθηκε η ιδέα του Phoenix απάντησε ότι «πριν από τέσσερα χρόνια, μέλη της ομάδας μας βλέποντας το προφανές πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών κάθε καλοκαίρι, θέλαμε να δώσουμε τη δική μας, την πρόταση ενός τμήματος μιας ομάδας του Πολυτεχνείου. Τα τελευταία αυτά χρόνια έτρεξε ο σχεδιασμός του, καθώς παράλληλα είχαμε συμμετοχές σε διαγωνισμούς . Το Phoenix όπως το γνωρίζουμε ξεκίνησε τον σχεδιασμό του πριν από ενάμιση χρόνο […] Συνολικά αυτή τη στιγμή το τμήμα Aeronautics αποτελείται από 20 άτομα, αλλά πρόκειται για μία μεγάλη σχεδιαστική περίοδο, άτομα μπήκαν, άτομα βγήκαν, γιατί είναι φοιτητική ομάδα».

Στη φετινή ΔΕΘ η A.S.A.T. συμμετέχει και με το δεύτερο τεχνικό τμήμα της, το Rocketry, το οποίο ασχολείται με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και εκτόξευση πυραύλων υψηλής ισχύος.

«Τη φετινή χρονιά το Rocketry Department πρόκειται να συμμετάσχει τον Οκτώβριο στην Πορτογαλία στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό EuRoC (European Rocketry Challenge), για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ως η μοναδική ελληνική φοιτητική ομάδα που γίνεται δεκτή με τον πύραυλο Eclipse . Είναι ο νέος πύραυλος που έχουμε αναπτύξει, το πιο καινοτόμο πρότζεκτ μας μέχρι στιγμής και πρόκειται για έναν πύραυλο υψηλής ισχύος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη Τμήματος Μάρκετινγκ της A.S.A.T., Tάνια Φίλιππα.

Η A.S.A.T. είναι ομάδα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών που υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών. Επιστημονικά υπεύθυνος της ομάδας είναι ο Επίκουρος Καθηγητής, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Περικλής Παναγιώτου.

Σ.Α.

*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ομάδα A.S.A.T.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Η συζήτηση με τον Σταμάτη Κριμιζή, έναν διακεκριμένο επιστήμονα του διαστήματος μελος της Ακαδημίας Αθηνών, με πλούσιο βιογραφικό και εμπειρίες από την συμμετοχή του σε δεκάδες διαστημικές αποστολές της ΝΑΣΑ είναι μια συναρπαστική εμπειρία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ