x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια δύσκολη, αλλά εθνικά αναγκαία, απόφαση

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε σήμερα τη λήψη μιας πολιτικά δύσκολης αλλά αναγκαίας και εθνικά υπεύθυνης απόφασης.

Αποφάσισε να υποχρεώσει τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν.

Αντίθετα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, σε μια δήλωση που θυμίζει το… μαντείο των Δελφών, είπε: «Πολύ φοβάμαι ότι με αυτά τα μέτρα, από εκεί που τον κατηγορούσαμε (σ.σ. τον Μητσοτάκη) και νομίζω δικαίως, ότι είχε σηκώσει λευκή πετσέτα στην εμβολιαστική προσπάθεια, μετατρέπεται σε σαμποτέρ του εμβολιασμού…».

Είναι περισσότερο από περίεργο ότι άνθρωποι στις ηλικίες αυτές, οι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό, αποφεύγουν να εμβολιαστούν. Θα περίμενε κανείς ότι θα ήταν οι πρώτοι που θα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εμβολιαστούν -και με το ενισχυτικό εμβόλιο- μία ώρα νωρίτερα ώστε να προστατευτούν.

Δυστυχώς όπως φαίνεται δεν είναι έτσι, με αποτέλεσμα να νοσούν, να γεμίζουν τα νοσοκομεία και μερικοί από αυτούς να πεθαίνουν.

Μα, θα απαντήσουν, είναι δικαίωμά τους να αποφασίζουν τι θα κάνουν με τη ζωή τους. Τι δικαίωμα έχει μια κυβέρνηση να αποφασίζει γι’ αυτούς;

Είναι αλήθεια ότι αυτό ισχύει, σε πολλές περιπτώσεις. Στην προκειμένη όμως περίπτωση το δικαίωμά τους να αποφασίζουν έρχεται σε σύγκρουση με το γενικότερο δικαίωμα της κοινωνίας, ακόμα δε και με το ίδιο το συμφέρον της χώρας.

Το κόστος της απόφασής τους, σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές είναι πολύ μεγάλο για τους ίδιους και για άλλα μέλη της κοινωνίας.

Παρά το γεγονός λοιπόν που τα επιστημονικά στοιχεία στην περίπτωση του κορωνοϊού είναι πλήρως σαφή, ότι δηλαδή τα εμβόλια σώζουν ζωές, πολλές κυβερνήσεις διστάζουν να πάρουν μέτρα, λόγω πολιτικού κόστους.

Σε πολλές χώρες, δυστυχώς, έχει δημιουργηθεί ένα κίνημα οπαδών κατά των εμβολίων. Ενα κίνημα, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι μεγάλο, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις των χωρών να αποφεύγουν να τους δυσαρεστήσουν.

Φτάνει όμως η ώρα που καλούνται, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να κάνουν το καθήκον τους.

Διαφορετικά οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν συνολικά απαγορευτικά μέτρα που από τη μία μεριά θα τιμωρούν τους αθώους, αυτούς που εμβολιάστηκαν, και από την άλλη θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην Οικονομία και μάλιστα αυτή την περίοδο των Χριστουγέννων.

Αντίθετα, η αντιπολίτευση φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να αποκομίσει  πολιτικά οφέλη με το να διαφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης.

Ωστόσο, ακόμα και αν το δει κανείς από πολιτικής πλευράς, ενώ βραχυπρόθεσμα η κυβέρνηση μπορεί να ζημιωθεί, μακροπρόθεσμα θα έχει οφέλη.

Οταν θα καθαρίσει το σύννεφο του κορωνοϊού, θα γίνει σαφές ότι η κυβέρνηση αποφάσισε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

Ετσι, η εμπιστοσύνη του κόσμου στον Πρωθυπουργό θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να τον εμπιστευτεί στην εξουσία για ένα μακρύτερο ακόμα χρονικό διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οταν τον γνώρισα στην Αθήνα, για πρώτη φορά, ήταν άνδρας και λεγόταν Οδυσσέας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι και εκπαιδευτικοί φορείς στην Αθήνα.

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.