x
 

Υγεία

Μια ματιά στον εγκέφαλο των «σούπερ-ηλικιωμένων»

30 Απριλίου 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εδώ και λίγο περισσότερο από μια δεκαετία, οι επιστήμονες μελετούν μια υποομάδα ανθρώπων που αποκαλούν «σούπερ-ηλικιωμένους» (super-agers). Τα άτομα αυτά είναι ηλικίας 80 ετών και άνω, αλλά έχουν την ικανότητα μνήμης ενός ατόμου 20 έως 30 χρόνια νεότερου.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο «Journal of Neuroscience» βοηθά να ρίξει φως στο τι είναι τόσο ιδιαίτερο στον εγκέφαλο των «σούπερ-ηλικιωμένων». Το σημαντικότερο συμπέρασμα, σε συνδυασμό με μια συνοδευτική μελέτη που κυκλοφόρησε πέρυσι για την ίδια ομάδα ατόμων, είναι ότι οι εγκέφαλοί τους έχουν λιγότερη ατροφία από ό,τι οι εγκέφαλοι των συνομηλίκων τους.

Η έρευνα διεξήχθη σε 119 ογδοντάρηδες από την Ισπανία: 64 σούπερ-ηλικιωμένους και 55 ηλικιωμένους με φυσιολογικές για την ηλικία τους ικανότητες μνήμης. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν πολλαπλά τεστ που αξιολογούσαν τη μνήμη τους, τις κινητικές και λεκτικές τους δεξιότητες, υποβλήθηκαν σε εγκεφαλικές τομογραφίες και αιμοληψίες και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής και τις συμπεριφορές τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι «σούπερ-ηλικιωμένοι» είχαν μεγαλύτερο όγκο στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τη μνήμη, κυρίως στον ιππόκαμπο και στον ενδορινικό φλοιό. Είχαν επίσης καλύτερα διατηρημένη συνδεσιμότητα μεταξύ των περιοχών στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη νόηση. Τόσο οι «σούπερ-ηλικιωμένοι» όσο και η ομάδα αναφοράς παρουσίασαν ελάχιστα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό τους.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζονται από την έρευνα της Εμιλι Ρογκάλσκι (Emily Rogalski), καθηγήτριας Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, η οποία δημοσίευσε μία από τις πρώτες μελέτες για τους «σούπερ-ηλικιωμένους» το 2012, η οποία έδειξε ότι οι εγκέφαλοι των «σούπερ-ηλικιωμένων» έμοιαζαν περισσότερο με τους εγκεφάλους των 50χρονων ή 60χρονων, παρά με τους 80χρονους συνομηλίκους τους.

Δεν υπάρχουν ακριβείς αριθμοί σχετικά με το πόσοι «σούπερ-ηλικιωμένοι» υπάρχουν ανάμεσά μας, αλλά η Δρ Ρογκάλσκι δήλωσε ότι είναι «σχετικά σπάνιοι».

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πώς γίνεται κάποιος «σούπερ-ηλικιωμένος», αν και υπήρχαν μερικές διαφορές στην υγεία και τον τρόπο ζωής μεταξύ των δύο ομάδων στην ισπανική μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, οι «σούπερ-ηλικιωμένοι» είχαν ελαφρώς καλύτερη σωματική υγεία, τόσο όσον αφορά την αρτηριακή πίεση όσο και τον μεταβολισμό της γλυκόζης, και είχαν καλύτερες επιδόσεις σε ένα τεστ κινητικότητας. Ανέφεραν επίσης καλύτερη ψυχική υγεία.

Αλλά συνολικά, δήλωσε ο Δρ Μπράιαν Στρέιντζ (Bryan Strange), καθηγητής Κλινικής Νευροεπιστήμης στο Πολυτεχνείο της Μαδρίτης, επικεφαλής των μελετών, υπήρχαν πολλές ομοιότητες μεταξύ των «σούπερ-ηλικιωμένων» και των κανονικών ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με την Τέσα Χάρισον (Tessa Harrison), από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Μπέρκλεϊ, η οποία συνεργάστηκε με τη Δρα Ρογκάλσκι στην πρώτη σχετική μελέτη στο Σικάγο, οι «σούπερ-ηλικιωμένοι» έχουν πιθανώς «κάποιο είδος τυχερής προδιάθεσης ή κάποιο μηχανισμό αντίστασης στον εγκέφαλο σε μοριακό επίπεδο που δεν κατανοούμε ακόμη», που πιθανώς σχετίζεται με τα γονίδιά τους.

Πηγή: «The New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΠΕΓΧΑΧΗ. Τις σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζει σε θέσεις απασχόλησης η απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα, επισημαίνει ανάλυση του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Φόρουμ, διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα την Κοπεγχάγη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ