x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια ομιλία που θα τιμούσε τους ήρωες του 1821 και εμάς

Τελικά, θα πρέπει να απαντήσουμε σε δύο βασικές ερωτήσεις αναφορικά με την εκδήλωση που γίνεται στον Λευκό Οίκο, στο όνομα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Ερώτηση πρώτη:

Πρόκειται για κοινωνική εκδήλωση ή για μια εθνική γιορτή, στην οποία η αμερικανική πατρίδα μας τιμά τους ήρωες της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας από τους Οθωμανούς Τούρκους;

Ερώτημα δεύτερον: Μας κάνουν χάρη οι εκάστοτε πρόεδροι -και από τα δύο τα κόμματα- που παραθέτουν αυτή την δεξίωση ή την αξίζουμε και την δικαιούμαστε ως Αμερικανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής; Και ακόμα δεν αναγνωρίζει η Αμερική μέσα από αυτή την εκδήλωση την λευτεριά μιας φίλης χώρας, της Ελλάδας, που στέκεται πιστά, από την απελευθέρωσή της και μετά στο πλευρό της Δύσης και συγκεκριμένα της Αμερικής;

Αν η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι ότι πρόκειται για μια εθνική γιορτή και στο δεύτερο ότι την αξίζουμε και την δικαιούμαστε, όπως το αξίζει και η ίδια η Ελλάδα, τότε θα πρέπει να ξαναδούμε από την αρχή την οργάνωση και την εκπροσώπησή μας σε αυτήν.

Διαφορετικά, ας μας κάνουν μια ξενάγηση στον Λευκό Οίκο, ας κάνει μια προσευχή ο Αρχιεπίσκοπος, ας λέει δυο λόγια ο Πρόεδρος για το πόσο μας αγαπά, ας βγάζει μερικές φωτογραφίες κι ας πηγαίνουμε στο καλό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος -όπως σε ένα βαθμό και οι προκάτοχοί του- έβγαλε μια ομιλία περί ανέμων και υδάτων.

Μια ομιλία που θα ταίριαζε περισσότερο να την εκφωνούσε ενώπιον του εφέντη Ερντογάν, παρά του προέδρου Μπάιντεν.

Ενας άλλος ομιλητής, π.χ. ένας πρωθυπουργός της Ελλάδας -όπως π.χ. έκανε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας- ή ένας λαϊκός ηγέτης της Ομογένειας, που δεν θα είχε να φοβηθεί αντίποινα από τους Τούρκους, θα έλεγε περίπου τα εξής:

Κύριε Πρόεδρε,

Σας ευχαριστούμε μου μας καλέσατε στον ιστορικό αυτό χώρο, στον Λευκό Οίκο, για να αποδώσουμε φόρο τιμής στους Ελληνες ήρωες του 1821, σε έναν μικρό μεν, αλλά ιστορικό λαό, που και με την βοήθεια Αμερικανών φιλελλήνων έχυσε ποτάμια αίματος μαχόμενος ενάντια στους Οθωμανούς Τούρκους για να επανακτήσει την ελευθερία του μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Ο αγώνας των προγόνων μας για ελευθερία ενέπνευσε την Ευρώπη, ενέπνευσε την Αμερική και όλη την ανθρωπότητα και παραμένει ιστορική αναφορά για όλους τους λαούς που αγωνίστηκαν από τότε και αγωνίζονται και σήμερα για ελευθερία, αξιοπρέπεια, δικαιώματα από σκληρά καθεστώτα, όπως αυτό της Τουρκίας.

Κύριε Πρόεδρε,

Οπως γνωρίζετε από την στενή σχέση που σας συνδέει με την Κοινότητά μας, φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή των διάδοχων των Οθωμανών, των  Τούρκων στην Κύπρο. Κι όμως, σε αντίθεση με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία -που σωστά η Δύση αγωνίζεται να ανατρέψει- η εισβολή των Τούρκων και κατοχή μέρους της Κύπρου αντιμετωπίζεται με σιωπή που ισοδυναμεί με σχεδόν αποδοχή. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις διεθνείς σχέσεις, στον διεθνή νόμο, στη ζωή γενικά. Δεν μπορεί αυτό να περάσει.

Και, επιπλέον, η Τουρκία πρέπει επιτέλους να σεβαστεί το απόλυτο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να πιστεύει στον Θεό των γονιών του, των προγόνων του, να έχει τους ναούς του και να προσεύχεται σ’ αυτούς. Είναι καιρός να μετατραπεί πάλι η Αγία Σοφία σε ναό.

Είναι καιρός να ανοίξει επιτέλους η Σχολή της Χάλκης. Είναι καιρός να επιτραπεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως να ασκεί τα καθήκοντά του και την αποστολή του ανενόχλητο.

Κύριε Πρόεδρε,

Χαιρετίζουμε με χαρά τις εξαιρετικά καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της χώρας μας και της μητέρας πατρίδας. Χαιρετίζουμε με υπερηφάνεια την συνεργασία που ολοένα και βαθαίνει σε όλους τους τομείς, από τον οικονομικό μέχρι τον στρατιωτικό.

Κύριε Πρόεδρε,

Η Κοινότητα μας όπως γνωρίζετε, είναι σχετικά μικρή σε ποσοστά του συνόλου του λαού μας, αλλά μεγάλη σε αφοσίωση και προσφορά στη χώρα μας.

Και είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε την γέφυρα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ζήτω η Αμερική!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σήμερα, Τετάρτη 22 Μαϊου, στα ελληνικά σχολεία διεξάγονταν οι εξετάσεις «PISA» (με τη συμμετοχή 660 σχολείων και συνολικά 12.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ