x

Συνεργάτες

Μια πικρή πραγματικότητα

Δεν χρειάσθηκαν πολλά λόγια για να διατυπώσει μια πικρή πραγματικότητα ο Μητροπολίτης Καρπενησίου Γεώργιος, όταν τον επισκέφθηκε την Τρίτη 13 Ιουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας -τον θυμάστε με τα εκατομμύρια που μοίρασε ακόμα και σε λαθρόβια έντυπα;- και του ζήτησε να προτρέπει τα εκκλησιάσματα να κάνουν το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κι ο Μητροπολίτης Γεώργιος του είπε με μία αφοπλιστική ειλικρίνεια πως «οι εκκλησίες είναι άδειες – Σε ποιον να απευθυνθούμε;», αφήνοντας τον πολυπράγμονα Πέτσα εμβρόντητο. Του είπε κι άλλα ο Μητροπολίτης Γεώργιος αναφορικά με τη στάση των κυβερνώντων έναντι της Εκκλησίας.

Ας σταθούμε όμως σ’ αυτή την τόσο αποκαλυπτική φράση πως «οι εκκλησίες είναι άδειες – Σε ποιον να απευθυνθούμε;». Βέβαια γ’ αυτό το κατάντημα των άδειων εκκλησιών δεν φταίει μόνο ο κινέζος …-αμίμητε Τραμπ!- κορωνοϊός,  ο οποίος έδωσε τη χαριστική βολή, αλλά μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι επαγγελματίες του εκκλησιαστικού βίου, επίσκοποι, ιερείς, αρχιμανδρίτες, καλόγεροι, διάκοι, όλοι, για έναν πολύ βασικό λόγο τον εξής: «λέγουσι γαρ και ου ποιούσι» ή αλλιώς λόγω του ερέβους της υποκρισίας τους. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα από όσο νομίζουν οι ίδιοι οι κληρικοί ότι καταλαβαίνουν και μια και δυο φεύγουν. Οι δε νέοι δεν θέλουν ούτε να τους δουν, ούτε να τους ακούσουν. Το ποσοστό των εκκλησιαζομένων ανέρχεται μόνο στο 2% στην Ελλάδα. Φοβερό!

Προσοχή όμως διότι πρέπει να τονιστεί πως υπάρχουν και πολλοί κληρικοί άξιοι της κλήσης τους, ιδιαίτερα ανάμεσα στους εγγάμους οι οποίοι είναι καλοί οικογενειάρχες, ισορροπημένοι σε όλα τους και αναντίλεκτα καταπιεσμένοι οι άνθρωποι από τους μίνι-Πάπες, αφού όχι μόνο οι κυρίαρχοι Μητροπολίτες, αλλά ακόμα και οι βοηθοί επίσκοποι συμπεριφέρονται με «επηρμένη οφρύ» και τους τρομοκρατούν και ταπεινώνουν.

Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα αδειανοί οι ναοί, αλλά εν πολλοίς το ίδιο συμβαίνει κι  εδώ που ακόμα και καθεδρικοί ναοί εμφανίζουν εικόνα βδελύγματος ερημώσεως. Ναι, δυστυχώς αυτά είναι τα δράματά μας όσο κι αν προσπαθούμε να ωραιοποιήσουμε τα πράγματα. Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου Γεώργιος όμως τόλμησε και είπε μία μεγάλη αλήθεια και πικρή πραγματικότητα πως «οι εκκλησίες είναι άδειες – Σε ποιον να απευθυνθούμε;».

Πολύ φοβούμαι πως αν δεν αλλάξει η αλλαγμένη μας νοοτροπία, θα έλθει μέρα που οι αρχιερείς θα στέκονται μόνοι τους πάνω στους θρόνους και θα φαντάζουν σαν χρυσοστόλιστοι κούκλοι με τα φανταχτερά άμφια και τα εγκόλπια, τις δασώδεις γενειάδες και τις κοτσίδες, ευλογούντες και αγιάζοντες τα αδειανά στασίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ὁ πόνος καί ὁ θάνατος εἶναι μεγάλα ὑπαρξιακά θέματα, τά ὁποῖα ἀπασχολοῦν ὅλους τούς ἀνθρώπους, ἰδιαίτερα τούς νέους.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Βανδάλισαν την εκκλησία του ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Αγνωστοι βανδάλισαν τη νύχτα την εκκλησία, στα Κάτω Πατήσια, στην οποία λειτουργούσε ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης και πορνογραφία ανηλίκων.

Tα Γεγονότα της Εβδομάδας απο τον «Ε.Κ.» με την Αννα Σαρηγιάννη

Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.