x

Συνεργάτες

Μια πικρή πραγματικότητα

Δεν χρειάσθηκαν πολλά λόγια για να διατυπώσει μια πικρή πραγματικότητα ο Μητροπολίτης Καρπενησίου Γεώργιος, όταν τον επισκέφθηκε την Τρίτη 13 Ιουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας -τον θυμάστε με τα εκατομμύρια που μοίρασε ακόμα και σε λαθρόβια έντυπα;- και του ζήτησε να προτρέπει τα εκκλησιάσματα να κάνουν το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κι ο Μητροπολίτης Γεώργιος του είπε με μία αφοπλιστική ειλικρίνεια πως «οι εκκλησίες είναι άδειες – Σε ποιον να απευθυνθούμε;», αφήνοντας τον πολυπράγμονα Πέτσα εμβρόντητο. Του είπε κι άλλα ο Μητροπολίτης Γεώργιος αναφορικά με τη στάση των κυβερνώντων έναντι της Εκκλησίας.

Ας σταθούμε όμως σ’ αυτή την τόσο αποκαλυπτική φράση πως «οι εκκλησίες είναι άδειες – Σε ποιον να απευθυνθούμε;». Βέβαια γ’ αυτό το κατάντημα των άδειων εκκλησιών δεν φταίει μόνο ο κινέζος …-αμίμητε Τραμπ!- κορωνοϊός,  ο οποίος έδωσε τη χαριστική βολή, αλλά μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι επαγγελματίες του εκκλησιαστικού βίου, επίσκοποι, ιερείς, αρχιμανδρίτες, καλόγεροι, διάκοι, όλοι, για έναν πολύ βασικό λόγο τον εξής: «λέγουσι γαρ και ου ποιούσι» ή αλλιώς λόγω του ερέβους της υποκρισίας τους. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα από όσο νομίζουν οι ίδιοι οι κληρικοί ότι καταλαβαίνουν και μια και δυο φεύγουν. Οι δε νέοι δεν θέλουν ούτε να τους δουν, ούτε να τους ακούσουν. Το ποσοστό των εκκλησιαζομένων ανέρχεται μόνο στο 2% στην Ελλάδα. Φοβερό!

Προσοχή όμως διότι πρέπει να τονιστεί πως υπάρχουν και πολλοί κληρικοί άξιοι της κλήσης τους, ιδιαίτερα ανάμεσα στους εγγάμους οι οποίοι είναι καλοί οικογενειάρχες, ισορροπημένοι σε όλα τους και αναντίλεκτα καταπιεσμένοι οι άνθρωποι από τους μίνι-Πάπες, αφού όχι μόνο οι κυρίαρχοι Μητροπολίτες, αλλά ακόμα και οι βοηθοί επίσκοποι συμπεριφέρονται με «επηρμένη οφρύ» και τους τρομοκρατούν και ταπεινώνουν.

Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα αδειανοί οι ναοί, αλλά εν πολλοίς το ίδιο συμβαίνει κι  εδώ που ακόμα και καθεδρικοί ναοί εμφανίζουν εικόνα βδελύγματος ερημώσεως. Ναι, δυστυχώς αυτά είναι τα δράματά μας όσο κι αν προσπαθούμε να ωραιοποιήσουμε τα πράγματα. Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου Γεώργιος όμως τόλμησε και είπε μία μεγάλη αλήθεια και πικρή πραγματικότητα πως «οι εκκλησίες είναι άδειες – Σε ποιον να απευθυνθούμε;».

Πολύ φοβούμαι πως αν δεν αλλάξει η αλλαγμένη μας νοοτροπία, θα έλθει μέρα που οι αρχιερείς θα στέκονται μόνοι τους πάνω στους θρόνους και θα φαντάζουν σαν χρυσοστόλιστοι κούκλοι με τα φανταχτερά άμφια και τα εγκόλπια, τις δασώδεις γενειάδες και τις κοτσίδες, ευλογούντες και αγιάζοντες τα αδειανά στασίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορική και άγια μέρα ήταν η Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, η οποία σημάδεψε την ιστορική πορεία της Εκκλησίας και της Ομογένειάς μας με την τέλεση των ιερών εγκαινίων του Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου, που καθιερώθηκε επίσημα ως τόπος λατρείας του Ζώντος Θεού.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Διάλογοι του ΙΣΝ: Τα Social Media και η Κοινωνική Αλλαγή

ΑΘΗΝΑ. Από το Extinction Rebellion μέχρι το Black Lives Matter, τα κοινωνικά κινήματα αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τις εκκλήσεις τους για δράση.

Υψηλοί τόνοι στην Βουλή από Μητσοτάκη και Τσίπρα για Οικονομία (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε σήμερα η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια σειρά από ζητήματα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας