Κύριε Διευθυντά,
Εχοντας ως αφετηρία τις συνεχείς συναντήσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στη διαμόρφωση των πολιτικών εκείνων σχέσεων, που από τη μία πλευρά συμφωνούμε για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων όπως το μεταναστευτικό και από την άλλη για την πρόοδο στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα.
Χωρίς να παραλείπονται βέβαια οι αθετήσεις των υποσχέσεων, οι παραβιάσεις των ελληνικών συνόρων, οι εκδηλώσεις των διεκδικήσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσιών στο Αιγαίο, οι αξιώσεις στην Αν. Μεσόγειο από τη γείτονα χώρα, η οποία συνήθως με το πέρασμα του χρόνου αλλάζει ισχυρισμούς, τακτικές και μεθοδεύσεις.
Σύμφωνα πάντα με την επίτευξη των στόχων, και των ζωτικών συμφερόντων της, προβάλλονται οι γεωπολιτικές και οι μετρήσεις της ισχύος, μπροστά από το ηγετικό προφίλ και τη διαμόρφωση μιας πολιτικής στα μέτρα της Τουρκίας.
Γιατί όπως και να το κάνουμε στις συναντήσεις αυτές σημαντικό ρόλο παίζει πιο πολύ το ηγετικό προφίλ, και οι προσωπικές φιλοδοξίες των πολιτικών προσώπων που εκπροσωπούν τις δύο χώρες, επειδή αν θυμηθούμε το πνεύμα και τις συνέπειες της διακήρυξης των Αθηνών μάλλον οι σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας, και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, χάθηκαν, από τις αδικαιολόγητες πηγές έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από την ανάπτυξη των τουρκικών πλοίων (του καλοκαιριού που μας πέρασε), στο Νότιο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα.
Επειτα στο Μεταναστευτικό θέμα, οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές, θα συνεχίζονται αμείωτα στα ελληνικά σύνορα, ειδικά τώρα που οι δύσκολες ισορροπίες, μετά την απόφαση της Γερμανίας να καταργήσει τη συνθήκη της Σένγκεν, θα μας φέρει δυσανάλογο βάρος στο μεταναστευτικό, επειδή και η Τουρκία συμβάλλει στην προώθηση των μεταναστών με διάφορους τρόπους.
Οπως φαίνεται, τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες είναι και η ελληνοτουρκική διαφορά, για τα θέματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, γεγονός που η τουρκική προκλητικότητα, με το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής πολιτικής που θα οδηγήσει τις δυο χώρες σε συμφωνία, ειδικά όταν η γαλάζια πατρίδα προβάλλεται ως υπόβαθρο γεωπολιτικών διεκδικήσεων που γίνεται εξαιρετικά δημοφιλής στον πολιτικό κόσμο και στον λαό της Τουρκίας.
Αλλη μια συνάντηση τελείωσε με πρόσχημα τη θετική ατζέντα ενός πολιτικού διαλόγου, που μόλις κλείσουν τα φώτα της δημοσιότητας, θα δούμε την πραγματικότητα, από μια άλλη πλευρά, που θα μετρά τις εξελίξεις, ανάλογα με τα ποικίλα συμφέροντα του ανατολικού κόσμου, και ανάλογα με τις ασφυκτικές πιέσεις που κυριαρχούν από τις εκδηλώσεις επιθετικότητας και από τις αλληλεπιδράσεις των ρόλων στην τρέχουσα επικαιρότητα.
Αυτή η συνάντηση φαίνεται ως μια ενέργεια για άλλες μελλοντικές πολιτικές, που ίσως θα ακολουθήσουν τις δυνάμεις της προβολής, ή την άλλη πλευρά του συγκρουσιακού χαρακτήρα, μετά από την αθέτηση των υποσχέσεων για φιλία και καλή γειτονία.
Νίκος Σόκολος
Αθήνα, Ελλάδα