x
 

Πολιτισμός

Μια τηλεφωνική συνομιλία με την αγαπημένη ηθοποιό Παναγιώτα Βλαντή

13 Απριλίου 2024
Του Πάνου Λιάκου*

«Ο Αντολφ Σαπίρο επέμενε στην ομαδικότητα του θεάτρου. Ελεγε ότι το θέατρο είναι όπως το ποδόσφαιρο, πρέπει να παίζουμε όλοι μπάλα πάνω στη σκηνή»

Είναι μια από τις τελευταίες Κυριακές του Μαρτίου, νωρίς το βράδυ. Το κοινό του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά έχει χαρίσει στην παράσταση «Πλατόνοφ», του Αντον Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Ρώσου σκηνοθέτη Αντολφ Σαπίρο, ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και κατόπιν κατηφορίζει προς την έξοδο αυτού του επιβλητικού οικοδομήματος. Οπως κατεβαίνω τα μαρμάρινα σκαλιά, κοντοστέκομαι για μια στιγμή και επιστρέφω και πάλι στο φουαγιέ του θεάτρου. Η ερμηνεία της Παναγιώτας Βλαντή ως Αννα Πετρόβνα με έχει γοητεύσει τόσο πολύ που θεωρώ απόλυτη ανάγκη να της μιλήσω. Την περιμένω υπομονετικά. Από τα ενδότερα του θεάτρου αρχίζουν να εξέρχονται συντελεστές της παράστασης όπως: ο Γιώργος Χριστοδούλου, ο Ομηρος Πουλάκης, η Ερρικα Μπίγιου, ο Γιώργος Ηλιόπουλος, ο Κώστας Φλωκατούλας, κ.α. Τελικά, ντυμένη στα ροζ και με ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη, ξεπροβάλλει και η Παναγιώτα Βλαντή. Τη συγχαίρω για την ερμηνεία της και δίνουμε τηλεφωνικό ραντεβού για μια συνέντευξη. Το μόνο που μου ζητάει, είναι να της μιλάω στον ενικό.

Ιδού τι είπαμε, λοιπόν, με την αγαπητή Παναγιώτα στην τηλεφωνική μας συνομιλία:

Παναγιώτα, τι είναι εκείνο που σε έκανε να πεις το «ναι» στο να υποδυθείς την Αννα Πετρόβνα στον Πλατόνοφ;

Κατ’ αρχάς το «ναι» δεν το είπα για την Πετρόβνα, το είπα για τον σκηνοθέτη Αντολφ Σαπίρο. Ητανε για μένα μια μεγάλη τιμή να παίξω σε παράστασή του. Κατά δεύτερον, είχε μεγάλη σημασία με ποιους συνεργάτες θα το έκανα και κατόπιν -φυσικά- ο ρόλος. Το στοιχείο που μου άρεσε στη Αννα, είναι ότι δεν πρόκειται για ένα ρόλο μονοδιάστατο – λειτουργεί πάντοτε σε δύο επίπεδα. Η Αννα Πετρόβνα είναι κάτι το οποίο φαίνεται και κάτι το οποίο είναι – όπως συμβαίνει και στα περισσότερα έργα του Τσέχωφ. Στη σκηνή βλέπουμε την απέραντη μοναξιά της, αλλά και ένα κοινωνικό στήσιμο που επιζητά να κρύψει. Αυτό είναι που μου αρέσει στην Αννα.

Εχεις κοινά στοιχεία με την Αννα; ’Η ήταν ένα ανεξερεύνητο πεδίο ο ψυχισμός της για εσένα;

Ηταν ανεξερεύνητο πεδίο και δεν έχω κοινά στοιχεία μαζί της. Ηταν και παραμένει δύσκολο για μένα γιατί η σκηνοθεσία μπορεί να σταματάει στις πρόβες, αλλά ωστόσο ακόμα και μετά την πρεμιέρα συνεχίζεις να βρίσκεις συνέχεια πράγματα μέσα στο ρόλο. Και κοινά στοιχεία να είχα με την Αννα, πάλι θα ήτανε δύσκολο εξαιτίας αυτού του ιδιαίτερου διττού του χαρακτήρα της, το οποίο ήδη συζητήσαμε. Κρύβει μέσα της ένα κλάμα, όπως λένε και οι υπόλοιποι χαρακτήρες του έργου για εκείνη.

Ο Πλατόνοφ είναι ένα έργο πολλών αποχρώσεων, κωμικών και τραγικών. Μπορείς να μου περιγράψεις το πώς ο Σαπίρο διαφώτισε και κατηύθυνε τον θίασο σχετικά με τις ιδιαιτερότητες αυτού του έργου;

Οι πρόβες μας λειτούργησαν, κατά την άποψή μου, σαν εργαστήρι πιο πολύ παρά σαν συνηθισμένες πρόβες. Δηλαδή κάθε μέρα δοκιμάζαμε διαφορετικά πράγματα και δουλεύαμε πολύ τα «ντουέτα» μεταξύ μας. Περισσότερο αυτή η κατάσταση λειτούργησε σαν μια σπουδή πάνω στον Τσέχωφ. Βεβαίως ο Σαπίρο έχει μία τεχνική και μία μέθοδο οπότε κάποια πράγματα έβγαιναν μέσα από πολλή εργασία. Σε κάθε περίπτωση ήξερε τί ήθελε. Ζητούσε συγκεκριμένα πράγματα και επέμενε στο όραμά του.

Ποια είναι η πιο σημαντική συμβουλή που σου έδωσε ο Αντολφ Σαπίρο για την τέχνη του θεάτρου;

Ο Αντολφ Σαπίρο μας έδωσε γενικά πολλές συμβουλές κατά τις πρόβες, κυρίως όμως επέμενε στην ομαδικότητα του θεάτρου. Μας έλεγε ότι το θέατρο είναι όπως το ποδόσφαιρο, πρέπει να παίζουμε όλοι μπάλα πάνω στη σκηνή. Είναι κάτι που ήξερα, βέβαια, αλλά για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε και στην παράστασή μας.

Ο Τσέχωφ συνέγραψε τον Πλατόνοφ όταν ήταν ακόμη μαθητής – και ήδη αισθανόμαστε το πόσο διορατικός συγγραφέας θα γίνει. Τι έχει να μας πει η μοναδικότητα αυτού του έργου για την ιστορία της ανθρώπινης διάνοιας; Εμένα προσωπικά μου κόβεται η ανάσα!

Κι εγώ ακριβώς το ίδιο αισθάνομαι! Μου κόβεται η ανάσα! Ο άνθρωπος φαινόταν ότι ήταν γεννημένος για να δημιουργήσει όλο αυτό το σύμπαν – και ευτυχώς, διότι μάς άφησε πολύ ωραία έργα. Ο Πλατόνοφ, παρότι είναι το πιο ημιτελές του έργο, περιέχει μέσα του στοιχεία που βρίσκουμε σε σχεδόν όλα τα μετέπειτα έργα και ήρωές του, όπως στον Ιβάνωφ που έγραψε αμέσως μετά. Ο Πλατόνοφ σε κάθε ανέβασμα είναι μία πρόκληση.

Στις μέρες μας, ιδίως στο ελληνικό θέατρο, παρατηρείται η απαξίωση του ρόλου του θεατρικού κειμένου και μια εμμονή στην εισαγωγή σκηνοθετικών τεχνασμάτων που αλλοιώνουν την ερμηνεία του εκάστοτε έργου. Πώς τοποθετείσαι απέναντι σε τέτοιες επιλογές;

Τέτοιες επιλογές, απομακρύνουν συνήθως τον θεατή από το να μπορέσει να απολαύσει, να ακούσει το κείμενο. Μου αρέσει, βέβαια, η καινοτομία αλλά δεν θέλω να χάνεται το κείμενο γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουνε τα μεγάλα έργα και καλό θα είναι μέσα από το θέατρο να τα μαθαίνουνε. Να γυρίζουν σπίτι και να τα ψάχνουνε. Οταν, λοιπόν, από την παράσταση δεν απορρέουν αυτά που θέλει να πει ο κάθε συγγραφέας, δεν συμφωνώ.

Μια από τις μεγάλες σου θεατρικές επιτυχίες ήταν ο πρωταγωνιστικός σου ρόλος στις «Σκηνές από έναν γάμο», του Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Νιώθω ότι ο Μπέργκμαν έχει υπόγειες συνδέσεις με τον Τσέχωφ. Συμφωνείς;

Ω, Θεέ μου! Τι υπέροχη παράσταση ήταν αυτή! Την αγαπώ πολύ αυτή την παράσταση, όπως και το Μπέργκμαν άλλωστε. Ημουν τυχερή που έπαιξα με το Δάνη Κατρανίδη. Φυσικά επικοινωνούν οι δύο δημιουργοί, Μπέργκμαν και Τσέχωφ, λόγω των φιλοσοφικών ερωτημάτων που θέτουν. Ο Μπέργκμαν, αν και νεότερος, φυσικά και έχει διαβάσει πολύ Τσέχωφ ως θεατρικός σκηνοθέτης που υπήρξε – κάτι που διαφαίνεται και στις αξεπέραστες κινηματογραφικές του δημιουργίες.

* Ο Πάνος Λιάκος είναι κριτικός κινηματογράφου και μεταφραστής. Αποφοίτησε από το NYU-TISCH το 2022

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

AΘΗΝΑ. Την αισιοδοξία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ