x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μια βραδιά γεμάτη Ηπειρο και μηνύματα στη Φλόριδα

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Η πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Φλόριδας, «Ηπειρος», Ελεονώρα Μιχοπούλου, ντυμένη μ’ ένα εντυπωσιακό μακρύ κόκκινο φόρεμα, ήταν πανταχού παρούσα όλο το βράδυ της ετήσιας χοροεσπερίδας της οργάνωσης. Αλλοτε στο μικρόφωνο, άλλοτε να υποδέχεται τους επίσημους καλεσμένους και άλλοτε να πηγαίνει από τραπέζι σε τραπέζι, για να χαιρετά τον κόσμο και να βεβαιώνεται αν όλα πάνε καλά.

Η φετινή, 33η χοροεσπερίδα του Συλλόγου, δόθηκε στο αριστοκρατικό «Safety Harbor Resort and Spa» και σημείωσε επιτυχία, από πλευράς πλήθους κόσμου, παρουσίας επισήμων και διασκέδασης.

Η κ. Μιχοπούλου, αφού καλωσόρισε τον κόσμο, αναφέρθηκε στην επέτειο της 21ης Φεβρουαρίου 1913, ημέρα απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τους Τούρκους, μετά από σκληρούς αγώνες και θυσίες.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Φλόριδας, Ελεονώρα Μιχοπούλου στο μικρόφωνο, καλωσορίζει τον κόσμο. Δίπλα της, η Αθηνά Ξυνόγαλου, που παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Αναφορά έκανε, επίσης, στην προ δύο χρόνων επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι στη συγκέντρωση που είχε οργανώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας μαζί με άλλους φορείς, δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν μαζί του διάφορα θέματα που ενδιαφέρουν τον Απόδημο Ελληνισμό. Σχετικά, τόνισε, ότι κατά τη συγκέντρωση εκείνη, η ίδια, ως πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών και ως Βορειοηπειρώτισσα από τη Χειμάρρα, έκανε πολλές ερωτήσεις που αφορούσαν την περιοχή αυτή της Βορείου Ηπείρου και ειδικότερα τα σχολεία, τη θρησκεία και την οικονομική πρόοδο της περιοχής.

«Οι απαντήσεις του Πρωθυπουργού ήταν πολύ σαφείς και αισιόδοξες», συμπλήρωσε. «Υποσχέθηκε ότι θα πάει να επισκεφτεί τη Χειμάρρα πολύ σύντομα και προς τιμήν του, κράτησε την υπόσχεσή του. Πριν μερικούς μήνες επισκέφτηκε τη Βόρειο Ηπειρο και τη Χειμάρρα. Ο Ελληνισμός της περιοχής τον υποδέχτηκε με πατριωτικό θαυμασμό και ανοιχτές αγκάλες».

Η κ. Μιχοπούλου ευχαρίστησε το Συμβούλιο του Συλλόγου και ιδιαίτερα την αντιπρόεδρο, Βασιλική Μαντέλου, για την άψογη, όπως είπε, διοργάνωση της εκδήλωσης, ενώ συνεχάρη τον χορευτικό όμιλο Hellas Dancers, με τον επικεφαλής του, Κέιθ Μαστορίδη.

Ο Γιώργος Μπεζάνης στο κλαρίνο, η Αθηνά Ξυνόγαλου, που παρουσίασε το πρόγραμμα και ο Χρήστος Νάτσης, που τραγούδησε Ηπειρώτικα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε η πρόεδρος των Ηπειρωτών στον παριστάμενο, ομοσπονδιακό βουλευτή Φλόριδας, Γκας Μπιλιράκη, «το εξαιρετικό αυτό Ελληνόπουλο που μας αντιπροσωπεύει επάξια στην Αμερικανική Βουλή, και παλεύει ακούραστα για τα εθνικά θέματα», όπως είπε.

Ευχαριστίες εξέφρασε και στον γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκά Τσώκο, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση με τη σύζυγό του.

Ο ομογενής βουλευτής κ. Μπιλιράκης, κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση, αλλά και σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα και ειδικότερα στην αμερικανική βάση της Σούδας. «Οι ίδιοι οι Αμερικανοί μου είπαν ότι οι Ελληνες είναι οι πρώτοι στο ΝΑΤΟ, που απαντούν και βοηθούν», τόνισε, Αναφέρθηκε, επίσης, στις άλλες βάσεις που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπιλιράκης εξήρε την άμεση βοήθεια που πρόσφερε η Ελλάδα στην Τουρκία, παρά την εχθρική στάση της δεύτερης. Μίλησε, ακόμα, για τις επαφές που είχε με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ελληνικού Στρατού, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι οι ΗΠΑ είναι στο πλευρό της Ελλάδος.

Ενα μέρος από την κατάμεστη πολυτελή αίθουσα, όπου πραγματοποιήθηκε η χοροεσπερίδα του Συλλόγου Ηπειρωτών Φλόριδας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Ο γενικός πρόξενος κ. Τσώκος, χαρακτήρισε τον Σύλλογο Ηπειρωτών ως έναν από τους πιο δραστήριους εθνικοτοπικούς συλλόγους της περιοχής.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε περιοδεία που είχε τον τελευταίο καιρό στη νότια Φλόριδα. «Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω πόσο δυναμικά αναπτύσσονται οι ελληνικές κοινότητες στη νότια Φλόριδα, πράγμα που είναι εντυπωσιακό», είπε. «Ο Ελληνισμός, στην πολιτεία της Φλόριδας αναπτύσσεται ραγδαίως και έχει γίνει πλέον ένα από τα βασικά κέντρα συγκέντρωσης Ελληνισμού στη βόρεια Αμερική».

Ο κ. Τσώκος επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης της ζωντανής μνήμης, όπως είπε, τόσο σε επίπεδο εθνικό, όσο και περιφερειακό. «Οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο» τόνισε και πρόσθεσε: «Κάνω έκκληση στις οικογένειες να προσπαθήσουν να περάσουν αυτά τα έντονα αισθήματα που έχουν για την Ελλάδα, στις νεότερες γενιές. Να τις προτρέπουν να επισκέπτονται την Ελλάδα, όσο πιο συχνά γίνεται, για να μπορούν να γνωρίσουν τη σύγχρονη Ελλάδα και τη σημερινή πραγματικότητά της. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και βέβαια, τα παιδιά να γραφτούν στα προξενεία για να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Με πολλή χαρά διαπιστώνουμε στο προξενείο σε καθημερινή βάση ότι όλο και περισσότερες οικογένειες έρχονται για να κινήσουν τις διαδικασίες ώστε τα παιδιά αυτά να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια».

Από αριστερά, οι: Λουκάς Τσώκος, γενικός πρόξενος, Ελεονώρα Μιχοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών και Γκας Μπιλιράκης, ομοσπονδιακός βουλευτής Φλόριδας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η Αθηνά Ξυνόγαλου, με την άνεση και πείρα που έχει από την πολύχρονη πείρα και δραστηριότητά της στα ηπειρωτικά και όχι μόνο σωματεία της Ν. Υόρκης.

Κατά την εκδήλωση έπαιξε η ορχήστρα «Ελλάδα» με τον Ηλία Πούλο στο τραγούδι. Από τη Ν. Υόρκη είχαν έλθει, ο Γιώργος Μπεζάνης, με το κλαρίνο του και ο τραγουδιστής Χρήστος Νάτσης, που ξεσήκωσαν τον κόσμο και δημιούργησαν μεγάλο κέφι.

Εντυπωσιακή ήταν η έναρξη της εκδήλωσης, με τον χορευτικό όμιλο Hellas Dancers της κοινότητας Αγ. Τριάδος του Κλίαργουότερ, τα μέλη του οποίου φορώντας εθνικές ενδυμασίες παρουσίασαν ηπειρωτικούς και άλλους παραδοσιακούς χορούς και καταχειροκροτήθηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Υπό πολυετή παρακολούθηση από την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και με τη προσωπική της συσκευή μολυσμένη από το λογισμικό υποκλοπών Predator, ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα, ήταν Ομογενής, εργαζόμενη στην ομάδα ασφαλείας και εμπιστοσύνης της εταιρίας Μeta, σύμφωνα με έγγραφα που φέρει στην κατοχή της η New York Times.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ