x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Μικρά αλλά σημαντικά βήματα που αναβαθμίζουν την Ελλάδα

Μπορεί να φαίνεται -συγκριτικά- ως μια μικρή απόφαση, ωστόσο δεν είναι.

Πρόκειται για μια κυβερνητική απόφαση μείζονος σημασίας που δείχνει την μεγάλη αλλαγή που συντελέστηκε στην πολιτική και την νοοτροπία του κόσμου στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε την συμμετοχή της Ελλάδας στην ναυτική επιχείρηση «Aspides» που σκοπό έχει την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Η Ερυθρά Θάλασσα, βέβαια, είναι από τους πιο κρίσιμους δίαυλους του παγκοσμίου εμπορίου, από όπου διέρχονται και πολλά ελληνικά εμπορικά πλοία, πετρελαιοφόρα και άλλα.

Τα πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα βάλλονται από τους Χούθι, αντάρτες της Υεμένης, προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα στο παγκόσμιο εμπόριο.

Αυτό βέβαια δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ετσι, η Δύση, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, παίρνει μέτρα για να το σταματήσει.

Η απόφαση της Ελλάδας να συμμετάσχει στην επιχείρηση αυτή δεν είναι τόσο σημαντική από στρατιωτικής πλευράς.

Είναι όμως εξαιρετικά σημαντική λόγω συμβολισμού.

Σηματοδοτεί την ενεργή επανα-συμμετοχή της Ελλάδας στην γενικότερη ασφάλεια της περιοχής της.

Πριν λίγες δεκαετίες κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο υπό τον φόβο ότι ο πιθανός θάνατος κάποιου μέλους των Ενόπλων Δυνάμεων θα «έκαιγε την Αθήνα». Την απάντηση αυτή είχα πάρει από ανώτατο στέλεχος κυβέρνησης προ ετών όταν επιχειρηματολογούσα υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας σε μια άλλη επιχείρηση.

Τώρα όμως πάει σχεδόν να περάσει στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων.

Δεν γίνεται μια χώρα όπως η Ελλάδα να απέχει από συμμαχικές και άλλες υποχρεώσεις, αλλά να απαιτεί την υποστήριξη των άλλων στα δικά της θέματα.

Η πολυδιαφημισμένη εξωστρέφεια δεν περιορίζεται στον οικονομικό τομέα. Επεκτείνεται και στον στρατιωτικό. Ποιος επενδυτής θα εμπιστευόταν μια απομονωμένη, φοβισμένη και άβουλη χώρα για να επενδύσει;

Μικρά, αλλά σημαντικά βήματα που αναβαθμίζουν την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τις τελευταίες ημέρες τα μάτια του απανταχού Ελληνισμού ήταν στραμμένα στην παρέλασή μας στη Νέα Υόρκη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ