x
 

Υγεία

Μικρές αλλαγές στον εγκέφαλο προάγγελοι της νόσου Αλτσχάιμερ

22 Φεβρουαρίου 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η νόσος Αλτσχάιμερ καταστρέφει αθόρυβα τον εγκέφαλο πολύ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και τώρα οι επιστήμονες έχουν νέες ενδείξεις σχετικά με την καθοριστική αλληλουχία αυτών των αλλαγών – ένα εν δυνάμει «παράθυρο» για να παρέμβουν μια μέρα, σημειώνει δημοσίευμα του «Associated Press».

Μια μεγάλη μελέτη στην Κίνα παρακολούθησε ενήλικες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας για 20 χρόνια, χρησιμοποιώντας τακτικά εγκεφαλογραφήματα, παρακεντήσεις στο νωτιαίο μυελό και άλλες εξετάσεις.

Σε σύγκριση με εκείνους που παρέμεναν νοητικά υγιείς, οι άνθρωποι που τελικά εμφάνισαν τη νόσο Αλτσχάιμερ είχαν υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό τους 18 χρόνια πριν από τη διάγνωση, ανέφεραν οι ερευνητές την Τετάρτη. Στη συνέχεια, κάθε λίγα χρόνια, η μελέτη εντόπιζε έναν άλλο λεγόμενο βιοδείκτη του επερχόμενου προβλήματος.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς προκύπτει η νόσος Αλτσχάιμερ. Μια πρώιμη ένδειξη είναι αυτή η κολλώδης πρωτεΐνη που ονομάζεται β-αμυλοειδές, η οποία με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύεται σε πλάκες που φράζουν τον εγκέφαλο. Το αμυλοειδές από μόνο του δεν είναι αρκετό για να βλάψει τη μνήμη – ο εγκέφαλος πολλών υγιών ανθρώπων φιλοξενεί πολλές πλάκες. Μια ανώμαλη πρωτεΐνη ταυ που σχηματίζει δεσμίδες που σκοτώνουν τους νευρώνες είναι ένας από τους πολλούς συνυπεύθυνους.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, προσφέρει ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς συσσωρεύονται αυτές οι ανωμαλίες.

Η σημασία της μελέτης «δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί», δήλωσε ο Δρ Ρίτσαρντ Μαγιό (Dr. Richard Mayeux), ειδικός στη νόσο Αλτσχάιμερ στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Η γνώση του χρόνου αυτών των φυσιολογικών γεγονότων είναι κρίσιμη» για τη δοκιμή νέων τρόπων θεραπείας και ίσως τελικά ακόμη και πρόληψης της νόσου Αλτσχάιμερ, έγραψε σε συνοδευτικό άρθρο.

Τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη πρακτικές εφαρμογές.

Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Αμερικανοί και εκατομμύρια άλλοι παγκοσμίως πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας. Δεν υπάρχει θεραπεία. Αλλά πέρυσι ένα φάρμακο με την ονομασία Leqembi έγινε το πρώτο εγκεκριμένο με σαφή στοιχεία ότι μπορεί να επιβραδύνει την επιδείνωση της πρώιμης φάσης της νόσου Αλτσχάιμερ – έστω και για λίγους μήνες.

Λειτουργεί με την απομάκρυνση μέρους της αμυλοειδούς πρωτεΐνης. Η προσέγγιση αυτή δοκιμάζεται επίσης για να διαπιστωθεί αν είναι δυνατόν να καθυστερήσει η εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, εάν τα άτομα υψηλού κινδύνου λάβουν θεραπεία πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αναπτύσσονται και άλλα φάρμακα που στοχεύουν στην ταυ.

Η παρακολούθηση των μικρών μεταβολών του εγκεφάλου είναι το «κλειδί» για τέτοιες έρευνες. Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι στις σπάνιες, κληρονομικές μορφές της νόσου Αλτσχάιμερ που πλήττουν νεότερα άτομα, μια τοξική μορφή αμυλοειδούς αρχίζει να συσσωρεύεται περίπου δύο δεκαετίες πριν από τα συμπτώματα και κάποια στιγμή αργότερα αρχίζει να εμφανίζεται η ταυ.

Τα νέα ευρήματα δείχνουν τη σειρά με την οποία αυτές οι αλλαγές των βιοδεικτών συμβαίνουν στην πιο κοινή νόσο Αλτσχάιμερ της τρίτης ηλικίας.

Οι ερευνητές του Κέντρου Καινοτομίας για τις Νευρολογικές Διαταραχές του Πεκίνου συνέκριναν 648 άτομα που διαγνώστηκαν τελικά με Αλτσχάιμερ και ισάριθμα που παρέμειναν υγιή. Το εύρημα αμυλοειδούς στους μελλοντικούς ασθενείς με Αλτσχάιμερ ήταν το πρώτο, 18 χρόνια ή 14 χρόνια πριν από τη διάγνωση, ανάλογα με το τεστ που χρησιμοποιήθηκε.

Στη συνέχεια, εντοπίστηκαν διαφορές στην ταυ, ακολουθούμενες από μια ένδειξη προβλήματος στον τρόπο επικοινωνίας των νευρώνων. Λίγα χρόνια μετά από αυτό, διαφάνηκαν διαφορές στη συρρίκνωση του εγκεφάλου και στα αποτελέσματα των νοητικών τεστ μεταξύ των δύο ομάδων, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Οσο περισσότερα γνωρίζουμε για τους βιώσιμους στόχους θεραπείας της νόσου Αλτσχάιμερ και πότε πρέπει να τους εφαρμόσουμε, τόσο καλύτερα και γρηγορότερα θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε νέες θεραπείες και προληπτικά μέτρα», δήλωσε η Κλερ Σέξτον (Claire Sexton), ανώτερη διευθύντρια επιστημονικών προγραμμάτων της Ένωσης Αλτσχάιμερ. Η ίδια σημείωσε ότι σύντομα έρχονται εξετάσεις αίματος που υπόσχονται επίσης να βοηθήσουν, διευκολύνοντας την παρακολούθηση του αμυλοειδούς και της ταυ.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι εξετάσεις, οι οποίες αναλύουν ουσίες στο αίμα που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο, αποτελούν ένα αξιοσημείωτο νέο κεφάλαιο στην ανίχνευση του καρκίνου, σημειώνει δημοσίευμα της «Washington Post».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ