x
 

Εκκλησία

Μήνυμα Ελπιδοφόρου για την Ημέρα των Ευχαριστιών

23 Νοεμβρίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στο μήνυμα της εγκυκλίου του για την Ημέρα των Ευχαριστών ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στηρίχθηκε στο εδάφιο της Επιστολής του Απ. Παύλου προς Φιλιππησίους, στο οποίο υπογραμμίζεται το «Μηδέν μεριμνάτε, αλλ’ εν παντί τη προσευχή και τη δεήσει μετά ευχαριστίας τα αιτήματα υμών γνωριζέσθω προς τον Θεόν» (Προς Φιλιππησίους 4:6)». Κάνει δε αναφορά στη διακήρυξη του Προέδρου Κένεντυ 3560 στις 5 Νοεμβρίου 1963.

Η εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου διαλαμβάνει τα εξής: «Η εθνική εορτή της ημέρας των Ευχαριστιών είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για όλους τους απανταχού Αμερικανούς να ευχαριστήσουμε τον Θεό για όλες τις ευλογίες που απλόχερα έδωσε στους προγόνους μας, όταν αυτοί μετανάστευσαν στο Νέο Κόσμο. Ο πρόεδρος Κένεντυ, υπογραμμίζοντας τη σύνδεση της εορτής με την ευχαριστία προς τον Θεό, εξέδωσε τη διακήρυξη 3560 στις 5 Νοεμβρίου 1963, σημειώνοντας: ‘Τρεις αιώνες πριν, οι προπάτορές μας στη Βιρτζίνια και στη Μασαχουσέτη, μακριά από τα σπίτια τους, στη μοναξιά της άγριας φύσεως, στάθηκαν για να δοξάσουν τον Θεό. Στη συγκεκριμένη ημέρα, ευχαρίστησαν ευγνωμόνως για την ασφάλειά τους, για την υγεία των τέκνων τους, για την ευφορία των καρπών της γης, για το σύνδεσμο της μεταξύ τους αγάπης και για αυτή την αγία πίστη που μας ενώνει με τον Θεό’.

Η ζωή για τους πρώτους αποίκους ήταν γεμάτη δυσκολίες με πολλές κακουχίες και στερήσεις. Είχαν όμως ως πρότυπο τον απόστολο των εθνών, απευθυνόμενοι προς το Θεό ‘μετ’ ευχαριστιών’, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες χωρίς υπερβολική θλίψη, αλλά με ελπίδα προς τον Κύριο. Το ίδιο ισχύει και για όλους εμάς, οι οποίοι κατοικούμε σε αυτή τη μεγάλη χώρα των ευκαιριών και της αλληλεγγύης, όπως ο απόστολος Πέτρος τονίζει: ‘πάσαν την μέριμναν υμών επιρρίψαντες επ’ αυτόν, ότι αυτώ μέλει περί υμών’ (α’ Πετρ. 5:7). Οι θλίψεις αυτής της ζωής δε συγκρίνονται με τη χαρά της ζωής εν Χριστώ, είτε σε αυτόν τον κόσμο είτε στον άλλο. Διότι το πνεύμα της ευχαριστίας και της ευγνωμοσύνης είναι αυτό που ενδυναμώνει τη σχέση μας με το Θεό. Για το λόγο αυτό το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι η κύρια λειτουργική πράξη λατρείας προς τον Θεό.

Ετσι λοιπόν αγαπητοί μου χριστιανοί, αυτή την ημέρα των Ευχαριστιών ας κάνουμε πράξη την πίστη μας στον Χριστό. Ας μη μεριμνούμε με υπερβολικό άγχος για τα προβλήματα της ζωής, καθώς ‘oυδείς εξ υμών μεριμνών δύναται προσθείναι επί την ηλικίαν αυτού πήχυν ένα, αλλά καταμάθετε τα κρίνα του αγρού πως αυξάνει ου κοπιά ουδέ νήθει’ (Ματθ. 6:27-28). Αλλά με ιλαρή καρδία πλήρη από τις ευλογίες του Θεού, ας ζούμε την κάθε ημέρα σαν την ημέρα των Ευχαριστιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ηπειρωτικός Σύλλογος «Αναγέννηση» και το Γυναικείο Τμήμα «Σουλιώτισσες» με μεγάλη χαρά και σεβασμό υποδέχθηκαν σε μια ιδιωτική επίσκεψη, την προηγούμενη εβδομάδα, στο Λαογραφικό Ηπειρωτικό Μουσείο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο και τον αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Κοτρώτσο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ