x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

29 Οκτωβρίου 2023

ΣΥΔΝΕΫ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου του 1940 εξέδωσε το ακόλουθο μήνυμα, το οποίο αναγνώσθηκε σ’ όλες τις κοινότητες της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

«Συμπληρώνονται 83 χρόνια από την έναρξη τους Επους του 1940, μιας εκ των λαμπροτέρων σελίδων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Με τη γενναία απόρριψη των ιταμών τελεσιγράφων των δυνάμεων του Αξονα, ο περήφανος ελληνικός λαός επανανοηματοδότησε τη λέξη ‘ΟΧΙ’ και την κατέστησε, διεθνώς, συνώνυμο της φιλοπατρίας, της αξιοπρέπειας και της αφοσίωσης στα οικουμενικά ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Σε εκείνο το ιστορικό ‘ΟΧΙ’ των προγόνων μας έσμιξαν οι φωνές των απανταχού ανά την υφήλιο ανυπότακτων ανθρώπων και λαών, οι οποίοι όρθωσαν με θάρρος το ανάστημά τους απέναντι στη ναζιστική επέλαση. Σε εκείνο το ιστορικό ‘ΟΧΙ’, εξάλλου, συναντήθηκαν για άλλη μία φορά οι λαοί της Ελλάδος και της Αυστραλίας, οι οποίοι διαχρονικά μοιράζονται κοινές αξίες και ιδανικά.

Αντιλαμβανόμαστε, επομένως, πόσο σπουδαία κληρονομιά μάς κληροδότησαν οι ήρωες πρόγονοί μας. Κληρονομιά η οποία αφενός, μεν, τονώνει το αίσθημα της εθνικής μας υπερηφάνειας, αφετέρου, δε, μάς επιφορτίζει με την ευθύνη να τηρούμε στο ακέραιο τα ιδανικά για τα οποία εκείνοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν. Τούτου δοθέντος, η σημερινή επέτειος συνιστά αφορμή εορτασμού από τη μια και ευκαιρία αναστοχασμού από την άλλη.

Ας αδράξουμε την ευκαιρία να αναρωτηθούμε αν με τις πράξεις και τα έργα μας αποδίδουμε την αρμόζουσα τιμή σε όσους διατράνωσαν το περήφανο ‘ΟΧΙ’ πριν από 83 χρόνια. Ας αναρωτηθούμε, επίσης, αν συντελούμε ώστε να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη της εθνικής μας εποποιίας στις νεότερες γενιές, που είναι το παρόν και το μέλλον του Γένους μας. Και μη λησμονήσουμε ταυτόχρονα να κλίνουμε το γόνυ και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς την Κυρία Θεοτόκο, για την εμψύχωση, τη σκέπη και την προστασία της σε όλους τους αγώνες των προγόνων μας, συμπεριλαμβανομένου του ηρωικού αγώνα του ’40.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες.

Χρόνια πολλά στη φιλτάτη πατρίδα μας!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Έγινε το Σάββατο 18 Μαΐου η 82η τελετή της αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής και του Ελληνικού Κολεγίου στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου των Μητροπολιτών Βοστώνης Μεθοδίου και Αγίου Φραγκίσκου, των Επισκόπων Αμισού Ιωακείμ και Συνάδων Αντωνίου και του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Βοστώνη, Συμεών Τέγου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ