x
 

Εκκλησία

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για τον Ευαγγελισμό και την Εθνική Επέτειο της Ελλάδας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος εξέδωσε εγκύκλιο μήνυμα για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκο και με αναφορά στην Εθνική Επέτειο της Ελλάδος.

Το Μήνυμα έχει ως εξής:

«Ω παίδες Ελλήνων ίτε … νυν υπέρ πάντων αγών» (Αισχύλος, Πέρσαι 402-405).
Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,
Η πολεμική ιαχή των αρχαίων ελλήνων στη ναυμαχία της Σαλαμίνος εναντίoν των πλοίων του Ξέρξη, τετρακόσια χρόνια πριν από την καταφατική απάντηση της Παρθένου Μαρίας στον αρχάγγελο, είναι ακόμη μία εμπνευσμένη απόδειξη του θάρρους και της ανθεκτικότητος του γένους μας. Αν και οι Πέρσες υπερείχαν σε αριθμό και δύναμη, οι Έλληνες δεν εγκατέλειψαν ποτέ την ελπίδα τους για την ελευθερία, πολεμώντας για την τελική νίκη. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τους αθάνατους ήρωες του 1821, τους οποίους μνημονεύουμε σήμερα κατά την μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, του γεγονότος που οδήγησε όλη την ανθρωπότητα στην αληθινή και πλήρη ελευθερία!
Αλήθεια, πόσο τρυφερή και ταπεινή ήταν η απάντηση της αειπαρθένου Μαρίας στον πανίσχυρο αρχάγγελο Γαβριήλ: «ιδού η δούλη Κυρίου· γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου»! Όμως η απάντησή της, η οποία ελευθερώνει το ανθρώπινο γένος από την αμαρτία, έχει την ίδια δυναμική με την ιαχή των Ελλήνων, που απώθησαν τους Πέρσες, αλλά και των απογόνων τους που απελευθέρωσαν την Ελλάδα μετά από τετρακόσια χρόνια οθωμανικής κατοχής. Διότι πράγματι, η σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, ξεκίνησε με τη συγκατάθεση της Θεοτόκου στην ενανθρώπηση του Θεού, και αυτό, εν τέλει, αποτελεί τον «υπέρ πάντων αγώνα».
Η ελευθερία του ανθρώπου, η δυνατότητα να ζούμε με ελεύθερο φρόνημα, αποτελεί πάντα έναν αγώνα. Το θαύμα του Ευαγγελισμού είναι ότι μέσω μίας νεαρής κοπέλας, επιλεγμένης από το Θεό, γίνεται η ενανθρώπησή του, κατοχυρώνοντας έτσι την απόλυτη ελευθερία μας εν Χριστώ. Έτσι ο Ελληνικός λαός, είτε αποκρούει εισβολείς, είτε διώχνει κατακτητές, ανέκαθεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για την ελευθερία. Με την πίστη του Ευαγγελίου, η απόφαση για τον «υπέρ πάντων αγώνα», αποκτάει την προοπτική της αιωνιότητος (sub specie aeternitatis). Γιατί ο αγώνας μας δεν είναι μόνο ενάντια στους καταδυναστεύοντας αυτόν τον κόσμο, αλλά επίσης, όπως λέει ο απόστολος Παύλος: «προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, προς τα πνευματικά της πονηρίας εν τοις επουρανίοις» (Εφεσίους 6:12).
Για το λόγο αυτό, αγαπητοί μου εν Κυρίω αδελφοί, ας μεγαλύνουμε την Παναγία Θεοτόκο, η οποία με την πραότητά της δείχνει μία τρομακτική δύναμη αντάξια του τίτλου της ως «υπερμάχου στρατηγού». Ας ευχαριστήσουμε επίσης το Θεό για τον ηρωισμό των προγόνων μας, τόσο του αρχαίου κόσμου όσο και του 1821, που έδωσαν τη ζωή τους για «τον υπέρ πάντων αγώνα». Λόγω της πολύτιμης θυσίας τους κληρονομήσαμε τον ανεκτίμητο θησαυρό της δόξης της Ελλάδος και της ορθοδόξου πίστεως.
Ζήτω η Ελλάδα!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ