x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μήνυμα του Γ. Ρεμεδιάκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

02 Νοεμβρίου 2023

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. ΤΕΞΑΣ. «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στη μεγάλη πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ, μιας χώρας που μοιράζεται μαζί μας τις αξίες της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας, για να τιμήσουμε μια εξαιρετική στιγμή στην ιστορία, μια στιγμή που αντηχεί μέσα στο χρόνο και το χώρο, απηχώντας το ανυποχώρητο πνεύμα ενός λαού: την Ημέρα του ‘ΟΧΙ’. Μια μόνο λέξη, ‘ΟΧΙ’, που κινητοποίησε ένα έθνος και ενέπνευσε τον κόσμο», ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του ο πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου των Νοτιοδυτικών Πολιτειών, Ιωάννης Ρεμεδιάκης, κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στο Χιούστον.

Ο κ. Ρεμεδιάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το «ΟΧΙ» «είναι κάτι περισσότερο από μια πράξη ανυπακοής. Είναι μια δήλωση ταυτότητας. Σημαίνει το δικαίωμα ενός λαού, και μάλιστα κάθε κυρίαρχου έθνους, να διαμορφώνει το πεπρωμένο του ανεξάρτητα από ξένη υπαγόρευση. Η σημασία αυτού του γεγονότος γίνεται ιδιαίτερα αισθητή σήμερα, όταν οι πολιτικές πιέσεις, τα διεθνή συμφέροντα και οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί συχνά αναγκάζουν τα έθνη να εγκαταλείψουν την ατομικότητά τους».

Αφού έκανε μία αναδρομή στα «Οχι» των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος της οργάνωσης πρόσθεσε ακόμη: «Για εμάς τους Ελληνοαμερικανούς, που έχουμε κληρονομήσει μια πλούσια παράδοση δημοκρατικών ιδεωδών, όχι μόνο από τους Ελληνες προγόνους μας αλλά και από την Αμερικανική Επανάσταση, η ικανότητα να πούμε ‘Οχι’ είναι διπλά σημαντική».

«Στη συλλογική μνήμη και των δύο εθνών, η έννοια του ‘Οχι’ στη συντριπτική δύναμη έχει γίνει ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό, ένα σύμβολο μιας κοινής δέσμευσης στις δημοκρατικές αξίες, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την εθνική κυριαρχία», ανέφερε ο ίδιος σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τονίζοντας περαιτέρω πως «πρέπει επίσης να κοιτάξουμε πέρα από το παρελθόν μας στις προκλήσεις του παρόντος».

Κλείνοντας ο κ. Ρεμεδιάκης ευχαρίστησε τα μέλη του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου των Νοτιοδυτικών Πολιτειών, τους παρευρισκομένους και τον Δρα Μάνο Παπαδάκη προσωπικά, ενώ εξέφρασε και την ευγνωμοσύνη του στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μαζική ήταν η προσέλευση στο Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν που γιόρτασε τα ονομαστήριά του, με τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, το βράδυ της παραμονής της γιορτής, αλλά και τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε την Τετάρτη το πρωί.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ