x

Εκκλησία

Εφθασε στο Φανάρι ο Πατριάρχης – Μήνυμα κατά την αναχώρησή του

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αφίχθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 8 Νοεμβρίου, στην έδρα του, την Κωνσταντινούπολη. Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν πως ο Παναγιώτατος αισθάνεται πολύ καλά, είναι ευδιάθετος και έτοιμος για τα πολλά και πολυεύθυνα καθήκοντα.

Λίγο πριν αναχωρήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το απόγευμα της Κυριακής, απηύθυνε μήνυμα στην αγγλική γλώσσα ευχαριστίας και ευλογίας προς την Ομογένεια, τον αμερικανικό λαό, το Νοσοκομείο Mount Sinai και τους ιατρούς οι οποίοι έκαναν την επέμβαση των στεντ με επικεφαλής τον Δρα Γεώργιο Ντάγγα. Παραθέτουμε πιο κάτω ενότητες της ομιλίας σε μετάφραση του «Ε.Κ.».

Συγκεκριμένα, ο Πατριάρχης, ανάμεσα στα άλλα, είπε πως «αυτή την ώρα κατά την αναχώρησή μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, επιδαψιλεύουμε σε όλους την Πατρική και Πατριαρχική μας ευαρέσκεια γι’ αυτή την επίσκεψη σε μία αληθινά μεγάλη χώρα. Μπορέσαμε να δούμε όψεις οι οποίες ήταν προηγουμένως κρυμμένες και να συναντήσουμε καινούργια πρόσωπα και νέους φίλους, καθώς επίσης να επανασυνδεθούμε με πολλούς αγαπητούς παλιούς φίλους.

Σας αποχαιρετούμε όλους με καρδιά γεμάτη από συγκίνηση και ελπίδα για το μέλλον. Για πρώτη φορά ήλθαμε ως Πατριάρχης το 1997 για την 75η επέτειο της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής και αναχωρούμε τώρα στο μεταίχμιο της 100ής επετείου. Ευγνωμονούμε τον Πανάγιο Θεό για τη χάρη και το έλεός του που μας χάρισε ένα τέτοιο πανόραμα και θέα της ζωής αυτής της πολυτίμου Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου».

Σε άλλο σημείο, ο Πατριάρχης είπε ότι «εκφράζομε την ευγνωμοσύνη μας στον αγαπητό μας αδελφό τον ιερότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, τους ιεροτάτους Μητροπολίτας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, καθώς και τους Θεοφιλεστάτους Βοηθούς Επισκόπους. Επίσης, ευχαριστούμε τον ιερό κλήρο και λαό και όλους τους πιστούς τους οποίους επισκεφθήκαμε».

Υπογράμμισε πως «είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τόσους πολλούς πιστούς και με οικουμενικούς ηγέτες. Η καρδία μας είναι ανοικτή για όλους και είναι γεμάτη από αγάπη σε σεβασμό για όλους. Χαιρετούμε τούτη τη χώρα της ελευθερίας όπου κάθε ανθρώπινο πρόσωπο είναι σεβαστό άσχετα από τα πιστεύω του. Προσευχόμεθα ενθέρμως όπως ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών απολαμβάνει πάντοτε πνευματική ευημερία, αξίες ειρήνης, αγάπης, αδελφοσύνης και τον θρίαμβο της ελευθερίας».

Ο Πατριάρχης ανέφερε ακόμα πως «η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι ένας νεόφυτος κλάδος από την αρχαία άμπελο του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων του Χριστού, του Αγίου Ανδρέα. Οι ρίζες σας φθάνουν βαθιά μέσα στην ιστορία και την Παράδοση της Μητρός Εκκλησίας. Κρατήστε δυνατά αυτές τις παραδόσεις και μείνετε εδραίοι στην Ορθόδοξο Πίστη. Σας αποχαιρετούμε με καρδιά γεμάτη πατρική στοργή και με την ίδια προτροπή που εκφράσαμε πριν από ένα τέταρτο αιώνος: ‘Αγαπάτε αλλήλους’». Και πρόσθεσε, πως «δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσατε να δώσετε στον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσατε να δώσετε στα παιδιά σας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο από την αγάπη που θα μπορούσατε να δώσετε ο ένας στον άλλον».

Υπογραμμίζεται πως ο ομογενής ιατρός Τζον Τόμας, συνόδευσε τον Πατριάρχη καθ’ όλο το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Κατά την πτήση από Νέα Υόρκη σε Κωνσταντινούπολη τον συνόδευσε ο Δρ Γεώργιος Σύρος.

Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε επίσης το Νοσοκομείο «Mount Sinai», τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό για τη θαυμάσια φροντίδα και αποτελεσματική θεραπεία, υπό την ηγεσία του ομογενούς κορυφαίου ιατρού Δρα Γεωργίου Ντάγγα, ο οποίος ηγήθηκε της επέμβασης τοποθέτησης στεντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Η ειρηνοποιητική δράση των θρησκειών, συναρτάται σήμερα με την ειρήνη των ιδίων των θρησκειών μεταξύ των, με τον διάλογο των θρησκειών και τη συνεργασία των επ' αγαθώ του ανθρώπου», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου για την συμπλήρωση (το 2021) 30 χρόνων διακονίας του, το οποίο διοργανώνουν η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

«Αποστολή…», η νέα σειρά ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ του «Ε.Κ.» με την Κλέλια Χαρίση (Trailer)

Κάθε Σαββατοκύριακο ο «Εθνικός Κήρυκας» και η Κλέλια Χαρίση θα έχουν .

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας