x
 

Εκκλησία

Μηνύματα ενότητας στην έναρξη της 46ης Κληρικολαϊκής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την ανάγκη για ενότητα στους κόλπους της Αρχιεπισκοπής να βρίσκεται στο επίκεντρο των μηνυμάτων, αλλά και τη βράβευση των δυο προκατόχων του αρχιεπισκοπικού θρόνου, κ. Δημητρίου και κ. Σπυρίδωνα, ξεκίνησαν, τη Δευτέρα το απόγευμα, 4 Ιουλίου, οι συνεδρίες της 46ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

(Διαβάστε ακόμα: Η τελετή των εγκαινίων του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν – Ανταπόκριση του «Ε.Κ.»)

Παρουσία του δημάρχου Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς (Eric Adams), ο οποίος απηύθυνε έναν θερμό χαιρετισμό στους συνέδρους, αλλά και εν μέσω ενός ιδιαίτερα σαφούς μηνύματος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, δόθηκε το σύνθημα για την επόμενη ημέρα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, εν όψει και των κρίσιμων υποσυνεδριών που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της φετινής Κληρικολαϊκής, που θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις σε κρίσιμα λειτουργικά θέματα.

«Φέτος η Κληρικολαϊκή έχει μια πρόσθετη αξία διότι φέτος γιορτάζει η Αρχιεπισκοπή τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Για εμάς, τα 100 χρόνια δεν σημαίνουν απλά μια ενθύμηση του παρελθόντος του ενδόξου, για να τιμήσουμε τους προκατόχους μας, τους πατέρες μας, αυτούς που ίδρυσαν την Αρχιεπισκοπή. Είναι μια αφορμή για να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον, μαθαίνοντας από τα λάθη και χτίζοντας στα θεμέλια του παρελθόντος», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.»), ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, στην έναρξη της Κληρικολαϊκής (GOA/D. Panagos)

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «New York Marriot Marquis», λίγες μόλις ώρες μετά τα εγκαίνια στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, ο προεδρεύων της 46ης Κληρικολαϊκής, Νικόλαος Καρακώστας (Nicholas Karakostas) συντόνισε το πρόγραμμα και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, μαζί με την συμπρόεδρο Χρυσάνθη Τσακοπούλου – Δήμου (Chrysanthy Demos). Στη συνέχεια, έδωσαν τον λόγο στον Γραμματέα του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Θεόδωρο Μποζονέλη, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στην Κληρικολαϊκή, επισημαίνοντας πως έχουν εγγραφεί 1155 σύνεδροι, εκ των οποίων οι 325 προέρχονται από την Φιλόπτωχο.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε πάλι όλοι μαζί από κοντά», επεσήμανε ο κ. Μποζονέλης, καθώς η φετινή Κληρικολαϊκή είναι η πρώτη που πραγματοποιείται με διά ζώσης συμμετοχή μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, μαζί με τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, οι δυο Αρχιεπίσκοποι πρώην Αμερικής Σπυρίδων και Δημήτριος, ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς (Eric Adams), η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάριος Λυσιώτης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Τζον Κατσιματίδης (John Catsimatidis), ιεράρχες, κληρικοί και άλλοι εκπρόσωποι του κλήρου και της λαϊκής βάσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η ενότητα σε πρώτο πλάνο

Επίσημοι στην έναρξη της Κληρικολαϊκής (GOA/D. Panagos)

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης, ο οποίος προσήλθε για να χαιρετίσει την έναρξη των εργασιών της Κληρικολαϊκής, στάθηκε στην ανάγκη της πνευματικής ενότητας ανάμεσα σε πιστούς όλων των δογμάτων και θρησκειών εν μέσω των δύσκολων ηθικών και κοινωνικών προκλήσεων που βιώνουν οι ΗΠΑ.

«Θα σταθώ στις τρεις λέξεις που έχετε εδώ: Κληρονομιά, ανανέωση, ενότητα. Ξεκινάμε το ταξίδι στα επόμενα 100 χρόνια με ένα ερώτημα: Ποια είναι η κληρονομιά μας; Ποια θα είναι; Οι σφαίρες σκορπούν τον θάνατο στη χώρα μας, παίρνοντας τις ζωές αθώων ανθρώπων. Το 52% των Αμερικανών δήλωσαν σε δημοσκόπηση ότι δεν θα υπερασπίζονταν τη χώρα εάν δεχόταν επίθεση από εξωτερικούς εχθρούς. Χάσαμε τον πατριωτισμό μας, έχουμε τον πρόωρο θάνατο ανθρώπων να γίνεται φυσιολογικό φαινόμενο της καθημερινότητας. Δεν είναι η κληρονομιά μας αυτή. Δεν είναι αυτό που είμαστε. Πιστεύουμε στην ανανέωση. Η ανανέωση έγκειται στην πνευματικότητά μας. Οι 525 εκκλησίες που είναι εδώ. Εσείς είστε το θεμέλιο αυτού που είμαστε και θα γίνουμε ως χώρα. Ο μόνος τρόπος που θα το καταφέρουμε αυτό, αφορά στην τρίτη λέξη: Πρέπει να ενωθούμε», τόνισε ο κ. Άνταμς, αποσπώντας το χειροκρότημα.

Στο πνεύμα ενότητας αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την παρουσία τόσο του πρώην Αμερικής κ. Δημητρίου όσο και του προκατόχου του κ. Σπυρίδωνα.

Ενωτικό ήταν και το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος ανέφερε πως «η μεγάλη επέτειος μάς δίνει την ευκαιρία να τονίσουμε ότι μόνο ενωμένη, με σύμπνοια και αδιατάρακτη και δημιουργική συνεργασία κλήρου και λαού, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής δύναται να πορευτεί ενθέως στον αρχόμενο νέο αιώνα της Ιστορίας της».

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος έκανε μια μικρή αναδρομή στην Ιστορία της Αρχιεπισκοπής, αναφέρθηκε σε προκατόχους του που έγραψαν την δική τους Ιστορία, όπως ο Μιχαήλ, ο Αθηναγόρας και ο Ιάκωβος, αλλά και επιφανείς ομογενείς που έβαλαν την δική τους σφραγίδα της Αρχιεπισκοπής, δίνοντας, με τη σειρά του, το σύνθημα για το μέλλον.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος (GOA/D. Panagos)

«Αυτοί οι ήρωες είναι, στην πραγματικότητα, το παρελθόν μας. Ομως, όπως είπε ο Σαίξπηρ, ‘ό,τι είναι στο παρελθόν, είναι ο πρόλογος’. Ολοι μας σε αυτήν την αίθουσα -όλοι που είμαστε εν ζωή αυτή τη στιγμή και εργαζόμαστε για την διακονία των ενοριών, των Μητροπόλεων, της Αρχιεπισκοπής και του Πατριαρχείου- είμαστε το παρόν της Εκκλησίας και ο πρόλογος του μέλλοντος», είπε, μεταξύ άλλων.

Η βράβευση των Αρχιεπισκόπων πρώην Αμερικής

Με μια εικόνα του σπορέα, αλλά και ένα εγκόλπιο, ήταν τα συμβολικά δώρα που έλαβαν ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος και ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Σπυρίδων από τον κ. Ελπιδοφόρο, κατά τη συμβολική βράβευσή τους, μετά το πέρας των εργασιών της εναρκτήριας συνεδρίας.

«Το γεγονός ότι συμμετέχουν δυο πρώην Αρχιεπίσκοποι Αμερικής δίνει αυτό ακριβώς το σήμα της ενότητας. Ο Σπυρίδων και ο Δημήτριος, δυο σεβαστοί προκάτοχοί μου, είναι μαζί μας εδώ και δίνουν αυτό το μήνυμα σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους χριστιανούς της Αμερικής», ανέφερε ο κ. Ελπιδοφόρος μετά το πέρας της βράβευσης.

Οπως τονίστηκε, πρόκειται για την πρώτη φορά που δυο εν ζωή Αρχιεπίσκοποι πρώην Αμερικής τιμούνται από τον διάδοχό τους στον ίδιο χώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής όρισε ως τοποτηρητή στη χηρεύουσα Μητρόπολη Ντένβερ τον Μητροπολίτη Σικάγου Ναθαναήλ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ