x
 

Αμερική

Μηνύματα πατριωτισμού στο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπροαμερικανικών Σωματείων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω συναισθηματικά φορτισμένου κλίματος, ένεκα της τελευταίας παρουσίας του Νίκου Αναστασιάδη ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού η θητεία του νομοτελειακά ολοκληρώνεται, πραγματοποιήθηκε το ετήσιο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, με τιμώμενο πρόσωπο τον καθηγητή Βιοατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνια, Δρα. Κυριάκο Αθανασίου.

Στον απόηχο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία άφησε πολλά μέτωπα ανοικτά και πολλά ζητήματα στα ελληνικά εθνικά θέματα ακόμη αιωρούμενα, εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας και αδιαλλαξίας, οι εκπρόσωποι της ελληνοκυπριακής ομογένειας είχαν την ευκαιρία αφενός να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους στο Νίκο Αναστασιάδη και αφετέρου να αναγνωρίσουν έναν διακεκριμένο επιστήμονα, που θεωρείται ισχυρό παράδειγμα προς μίμηση, με δεδομένο ότι προερχόταν από τα χαμηλά κοινωνικο – οικονομικά στρώματα.

Ο Δρ. Κυριάκος Αθανασίου αναγνώρισε την συμβολή των γονέων του οι οποίοι, αν και ήταν φτωχοί και καθόλου μορφωμένοι, του άνοιξαν τον δρόμο προς την μόρφωση και την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Επιπλέον τόνισε ότι ζητούμενο για τον ίδιο ήταν, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο την επαγγελματική και οικονομική καταξίωση, να περάσει στα παιδιά του τις αρχές και τις μνήμες του ελληνισμού.

Το “παρών” έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο ομόλογός της από την Κυπριακή Δημοκρατία, Μάριος Λυσιώτης, ο πρέσβης της Κύπρου στα Η.Ε. Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Κούλα Σοφιανού, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Φυρίλλας και ο Πρόξενος της Ελλάδας Δημήτριος Παπαγεωργίου.

Τον Δρα Αθανασίου προλόγισε η σύζυγός του, Χάιντι.  Τον συντονισμό του προγράμματος είχε η Αριαννα Χρήστου και την προεδρία ο Νίκος Παφίτης.

“Να συνεχίσουμε παρά την απογοήτευση”

Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της ΚΟΑ, Κυριάκος Παπαστυλιανού, στηλίτευσε την στάση της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας, ωστόσο, την ικανοποίησή του για πρόσφατες σημαντικές εξελίξεις, όπως η άρση του αμερικανικού εμπάργκο για πώληση όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, απονέμοντας τα εύσημα στον φιλέλληνα Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez).

“Ευχαριστώ δημοσίως τον γερουσιαστή Μενέντεζ για την αμέριστη συμπαράστασή του όλα αυτά τα χρόνια.  Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους γερουσιαστές και βουλευτές που μας στηρίζουν σε όλα τα εθνικά μας θέματα καθώς και την κυβέρνηση για την αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ και Κύπρου”, τόνισε ο κ. Παπαστυλιανού, απευθυνόμενος και στο Νίκο Αναστασιάδη.

Βράβευση Δρα. Κυριακου Αθανασίου από Κυπριακές οργανώσεις (“E.K”./Χ. Αθανασάτος)

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος τόνισε πως, παρά την όποια απογοήτευση επικρατεί για την απουσία δίκαιης λύσης στο Κυπριακό εδώ και 48 χρόνια, εντούτοις ο κυπριακός ελληνισμός πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα, ιδίως από την στιγμή που το Ουκρανικό έδειξε στο ευρύ κοινό τι σημαίνει εισβολή.

“Έχουμε την ευκαιρία για το αμερικανικό κοινό να μάθει την αλήθεια για το τι έγινε το 1974.  Να δωρίσουν χρήματα οι ισχυροί Κύπριοι για να κάνουμε καμπάνια στις ΗΠΑ.  Με τις επιτυχίες μας στην άρση του εμπάργκο, με τα σχετικά νομοσχέδια, την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και το θέμα των F-16 έχουμε καταδείξει ότι έχουμε την δύναμη να βοηθήσουμε την Κύπρο και την Ελλάδα”, είπε ο κ. Κρίστοφερ.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στάθηκε στην περίπτωση του Δρα. Κυριάκου Αθανασίου, τονίζοντας ότι αποτελεί “μια υπενθύμιση στον κόσμο για το ταλέντο και την ευφυία των Ελλήνων της Κύπρου”, ευχόμενος μια δίκαιη λύση για το Κυπριακό.

Βράβευση Δρα. Κυριακου Αθανασίου από Κυπριακές οργανώσεις (“E.K”./Χ. Αθανασάτος)

“Η αναγνώρισή σας για τον καθηγητή Αθανασίου απόψε είναι μια υπενθύμιση στον κόσμο του ταλέντου, της ευρηματικότητας και της λαμπρότητας των Ελλήνων της Κύπρου.  Είθε ο δίκαιος σκοπός στην υπόθεση της Κύπρου να δικαιωθεί σύντομα και να ζήσουμε όλοι για να χαιρόμαστε σε μια ενωμένη και ευημερούσα Κύπρο”, προσέθεσε ο κ. Ελπιδοφόρος

Ν. Αναστασιάδης: Ευγνωμοσύνη για την ομογένεια

Στην ιδιαίτερα συναισθηματική ομιλία του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την συγκίνησή του για το γεγονός ότι απευθύνεται για τελευταία φορά ως πρόεδρος προς την ελληνοκυπριακή ομογένεια και δη στους παρευρισκόμενους του ετησίου δείπνου, τονίζοντας ότι νοιώθει “βαθιά ευγνωμοσύνη” για την συνεισφορά τους.

Βράβευση Δρα. Κυριακου Αθανασίου από Κυπριακές οργανώσεις (“E.K”./Χ. Αθανασάτος)

“Σας ευχαριστώ από καρδιάς, όπως και όλη η Κύπρος.  Μας τιμάτε, μας έχετε ενισχυσει και ο αγώνας χωρίς την δική σας συμβολή θα ήταν πολύ πιο δύσκολος”, είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε σε έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του, δηλώνοντας δικαιωμένος για τα βήματα προς τα μπρος της κυπριακής οικονομίας σε σχέση με δέκα χρόνια νωρίτερα, όταν παρέλαβε ένα Κράτος στα όρια της χρεωκοπίας.

“Ανατρέψαμε και τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομίας αλλά και τις διχόνοιες που είχαν δημιουργηθεί.να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε η πατρίδα να πηγαίνει καλά.  Θα αφήσω πίσω μου μια χώρα που την διακρίνει η πίστη πρώτον στα ιδανικά της ελευθερίας της δικαιοσύνης αλλά και προστατεύει απόλυτα την οικονομική ελευθερία, το επιχειρείν, έχουμε χτίσει ένα κοινωνικό κράτος”, είπε ο κ. Αναστασιάδης, εκφράζοντας όμως την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν έγιναν τα επιθυμητά βήματα για επίλυση του κυπριακού, εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Βράβευση Δρα. Κυριακου Αθανασίου από Κυπριακές οργανώσεις (“E.K”./Χ. Αθανασάτος)

Τέλος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έπλεξε το εγκώμιο του Δρα. Κυριάκου Αθανασίου, χαρακτηρίζοντας τον ως “έναν επιστήμονα που έκανε την μικρή μας πατρίδα, μεγαλύτερη”, ενώ έστειλε ένα τελευταίο μήνυμα στην ελληνοκυπριακή ομογένεια.

“Κρατήστε την σημαία της Ελλάδας και της Κύπρου μας ψηλά.  Κρατήστε τα ιδανικά μας και προασπίστε την πατρίδα μας, όπως το πράξατε τις τελευταίες δεκαετίες.  Ο επιμένων νικά και αυτό στο τέλος θα γίνει, γιατί θα επικρατήσει δικαιοσύνη, παρά την υποκρισία που διακρίνει κάποιους.  Είχα την παρρησία να πω για τα ΗΕ και κάποιους που εθελοτυφλούν”, ήταν τα λόγια του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα μικρό ελληνικό χωριό, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, στήθηκε, για μια ακόμη χρονιά, στον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ για το καθιερωμένο φεστιβάλ της κοινότητας, το οποίο ξεκίνησε την Τετάρτη 14 Ιουνίου και επρόκειτο να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ