x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μηνύματα προς νέους στην επέτειο του «ΟΧΙ» στη Φλόριδα

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Οι νεότερες γενιές δεν γνωρίζουν ακριβώς τα γεγονότα του ’40 και τα θεωρούν πολύ μακρινά, γι’ αυτό και οι μεγαλύτεροι έχουν υποχρέωση να τους εξηγήσουν, ώστε να καταλάβουν ότι αξίες, όπως η Ελευθερία, χρειάζονται θυσίες και ότι όλοι πρέπει να αγωνιστούν για ειρήνη στον κόσμο. Τις θέσεις αυτές υποστήριξε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος, μιλώντας κατά την τελετή, που οργάνωσε το Σάββατο για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, η Επιτροπή Παρέλασης στο Μνημείο Πεσόντων στο Τάρπον Σπρινγκς.

Προηγήθηκε Δοξολογία και Μνημόσυνο στον ιστορικό Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου.

Στη συνέχεια, παράγοντες και απλοί ομογενείς κατευθύνθηκαν στο εκεί κοντά Μπάγιου Μεμόριαλ Παρκ, όπου βρίσκεται το αμερικανικό Μνημείο Πεσόντων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τους Πολέμους του Βιετνάμ και της Κορέας. Στις πλευρές του, είναι χαραγμένα τα ονόματα και Ελληνοαμερικανών, που έχασαν τη ζωή τους στους πολέμους εκείνους.

Κοινό στεφάνι στο αμερικανικό Μνημείο Πεσόντων . Από αριστερά, οι: Γεν. Πρόξενος, Λουκάς Τσώκος, αντιδήμαρχος Craig Lunt και πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Κώστας Σισόης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Ο π. Θεοφάνης Κατσικλής τέλεσε τη Δοξολογία στην εκκλησία και μετά την επιμνημόσυνη δέηση.

Αποδίδοντας τιμή στην επέτειο, ο ομογενής ιερωμένος, προέτρεψε την Ομογένεια να χαίρεται το αγαθό της Ελευθερίας και της ειρήνης, που λείπει, δυστυχώς, αυτό τον καιρό αλλού.

Συγκινητική ήταν η στιγμή, που ο π. Κατσικλής, προέτρεψε όλους τους παρευρεθέντες στην τελετή, μέσα στο πάρκο, να ψάλουν μαζί του, το «Αιωνία η μνήμη», για τους πεσόντες στον πόλεμο του ’40.

Ο γενικός πρόξενος κ. Τσώκος έκανε την έπαρση της ελληνικής σημαίας στη μια πλευρά του Μνημείου, υπό τους ήχους ελληνικών εμβατηρίων, ενώ της αμερικανικής έκανε ο αντιδήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Craig Lunt. Παρών από το Δήμο, ήταν και ο ομογενής κομίσιονερ, Πήτερ Κούλιας.

Στεφάνι στο Μνημείο κατέθεσαν από κοινού, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Κώστας Σισόης, ο κ. Lunt και ο γενικός πρόξενος κ. Τσώκος.

Ο αντιδήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, επέδωσε στον κ. Σισόη, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση, καλωσορίζοντας και αναφερόμενος στον εορτασμό, επίσημη Διακήρυξη του Δήμου για την Ημέρα του «ΟΧΙ» και τιμητική πλακέτα στον ίδιο, σε αναγνώριση της πολύχρονης υπηρεσίας του στην ελληνική κοινότητα και στην πόλη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Κώστας Σισόης, αφού παρέλαβε την επίσημη Διακήρυξη του Δήμου, κρατά την τιμητική πλακέτα που του επιδόθηκε από τον αντιδήμαρχο για την πολύχρονη προσφορά του στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κώτσηρα προς την απανταχού Ομογένεια διάβασε ο γενικός πρόξενος κ. Τσώκος.

Eξάλλου, με ιδιαίτερη έμφαση υποστήριξε ότι οι σημερινές γενιές δεν έχουν αντιληφθεί, επακριβώς, τα  τραγικά γεγονότα εκείνης της εποχής που γνώρισαν οι γονείς τους. «Γι’ αυτούς, τα γεγονότα του 1940 φαίνονται και ακούγονται τόσο πολύ μακρινά», είπε ο κ. Τσώκος. «Γι’ αυτό εμείς οι γονείς, αλλά και οι παλαιότεροι, παππούδες και γιαγιάδες, έχουμε μια υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας. Να τους εξηγήσουμε, πραγματικά, τι συνέβη τότε, όχι απλώς για να αναδείξουμε τα επιτεύγματα των Ελλήνων, αλλά, κυρίως, για να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι αξίες, όπως η Ελευθερία, η Δημοκρατία, θέλουν κόπο, θέλουν αγώνα και θυσίες για να επιτευχθούν».

Επί του προκειμένου, ο κ. Τσώκος υπογράμμισε την ανάγκη της κατανόησης. «Πάνω απ’ όλα, έχει σημασία αυτό: να μπορούμε να συνεννοούμαστε. Μπορούμε να ξεκινάμε από διαφορετικές αφετηρίες, πλην όμως, το συμπέρασμα πρέπει να είναι κοινό. Οτι, δηλαδή, ο πόλεμος είναι ανησυχία, ο πόλεμος είναι τραγωδία. Και πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να παλέψουμε για να τον αποτρέψουμε».

Παρούσα στην τελετή ήταν και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, που ήλθε από τη Ν. Υόρκη. Σε δήλωσή της στον «Εθνικό Κήρυκα», εξέφρασε τον ενθουσιασμό της γιατί οι ομογενείς που ζουν και προοδεύουν στην περιοχή, αγωνίζονται να διαιωνίσουν τη γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. «Λυπήθηκα, μόνο, που ήμασταν στην τελετή λίγοι, αλλά πολλές φορές οι λίγοι αξίζουν για πολλούς», είπε. Εξέφρασε, επίσης, τη συγκίνησή της γιατί άκουσε εμβατήρια και «χρόνια πολλά» για την επέτειο. «Χαιρόμαστε, γιατί μπορούμε ακόμα να μεταλαμπαδεύουμε τον πολιτισμό μας και τις εθνικές μας παραδόσεις και γιορτές και να τις γνωρίζουν και οι ξένοι, δείχνοντας ότι πιστεύουν σ’ αυτά που η Ελλάδα έχει προσφέρει στον κόσμο», κατέληξε.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος, που ανήρτησε την ελληνική σημαία στον έναν από τους δύο ιστούς του Μνημείου στο Τάρπον Σπρινγκς.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Παρούσα στην τελετή, ήταν, επίσης, η υποψήφια επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος για το Α’ Μέρος της 36ης Εκλογικής Περιφέρειας Ν. Υόρκης, η οποία συμπεριλαμβάνει και την ελληνοκρατούμενη Αστόρια, γνωστή δικηγόρος, Μαρία Μάρκου. Μαζί της ήταν και ο σύζυγός της, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, υποψήφιος για την Πολιτειακή Γερουσία της Ν. Υόρκης, στην 59η εκλογική περιφέρεια, που περιλαμβάνει περιοχές της Αστόριας, του Λονγκ Αϊλαντ Σίτι, το Μπρούκλιν και το Μανχάταν.

Σε δήλωσή της για τον εορτασμό, η κ. Μάρκου εξέφρασε τη χαρά της που γιόρτασε την επέτειο «σε μια υπέροχη ελληνική πόλη, με υπέροχους Ελληνες». Και συμπλήρωσε: «Είναι μια ημέρα υπερηφάνειας, μνήμης και τιμής. Πρέπει να τιμάμε την ημέρα του ‘ΟΧΙ’ μαζί με τα παιδιά μας, που θα είναι η συνέχειά μας. Και πρέπει να λέμε πολλά ‘Οχι’, όταν πρέπει, για να μπορούμε να κρατάμε την ανεξαρτησία μας, την ελευθερία μας και τη δημοκρατία μας».

Την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 τίμησε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας, την Κυριακή, στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος του Κλίαργουότερ. Ακολούθως, έγινε έπαρση της ελληνικής σημαίας στο προαύλιο και κατάθεση στεφάνου για τους πεσόντες κατά τον πόλεμο του ’40, ενώ εψάλησαν οι εθνικοί ύμνοι Ελλάδος και Αμερικής. Την κατάθεση στεφάνου έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων, Τάσος Μπογδάνος, Β’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας. Σύντομη αναφορά στον εορτασμό έκανε η α’ αντιπρόεδρος, Γιώτα Φραγκέδη, απόντος του προέδρου, Νίκου Αντον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ