x

Πολιτική

Μισόλογα και υπεκφυγές από τα Ηνωμένα Εθνη για κατοχική Τουρκία

19 Ιανουαρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με μισόλογα και υπεκφυγές τα Ηνωμένα Εθνη αποφεύγουν να σχολιάσουν την ξεκάθαρη μεροληπτική τακτική που ακολουθούν στο ζήτημα της Κύπρου και να ερμηνεύσουν την τακτική των ίσων αποστάσεων που ακολουθεί ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού στις εκθέσεις του.

Ο Εκπρόσωπος του ΓΓ Στεφάν Ντουτζάρικ κλήθηκε κατά την τακτική ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης αργά την Τρίτη στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το Κυπριακό και τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα.

Υποστήριξε ότι τα ΗΕ προσπαθούν να κρατήσουν τις δυο πλευρές πιο κοντά και να καταλήξουν σε συμφωνία προς όφελος όλων των εμπλεκομένων. Υπέδειξε ότι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε (στην Κύπρο) δεν οφείλεται στην έλλειψη συμμετοχής των ΗΕ, προσθέτοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας στη διαδικασία.

Σε ερώτηση για την ορολογία η οποία χρησιμοποιείται πολλές φορές από τον ΓΓ στις αναφορές του και την απουσία ορολογιών όπως «τουρκική εισβολή, τουρκική κατοχή, τουρκικές παραβιάσεις», αλλά αντίθετα, στη χρήση όρων από μέρους του που εξισώνουν τις δυο πλευρές, ο Εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανέφερε ότι «ο ΓΓ προσπαθεί να  αντικατοπτρίσει στις εκθέσεις του την πραγματικότητα όπως τη βλέπουμε».

Όλες οι εκθέσεις μιλούν από μόνες τους, είπε, αλλά συχνά δέχονται κριτική από ορισμένα από τα εμπλεκόμενα μέρη. Τόνισε  ότι ο ΟΗΕ ήταν πάντα σαφής ότι είναι επιτακτική ανάγκη και για τις δύο πλευρές στην Κύπρο να σέβονται και να συμμορφώνονται με τον ΟΗΕ, και με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε ερώτηση για το πως μπορούν να έρθουν κοντά οι δύο κοινότητες εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής, ο Στεφάν Ντουτζάρικ επισήμανε ότι το θέμα της Κύπρου είναι ένα θέμα με το οποίο τα Ηνωμένα Έθνη ασχολούνται εδώ και πολύ καιρό.

Υποστήριξε επίσης ότι οι τρεις Γενικοί Γραμματείς με τους οποίους έχει δουλέψει, είχαν εμπλακεί άμεσα με το θέμα της Κύπρου, και μερικές φορές περισσότερο από ότι με άλλα ζητήματα. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι ο ΟΗΕ προσπαθεί να φέρει τα μέρη πιο κοντά ώστε να φτάσουν σε μια συμφωνία προς όφελος όλων των εμπλεκομένων, και ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν είναι ο μόνος που συμμετέχει σ’ αυτό το ζήτημα.

Ρίχνουν το βάρος στα ΜΟΕ

Όπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τα Ηνωμένα Έθνη επικεντρώνονται πλέον σε μεγάλο βαθμό στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, «σεβασμού μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού» και «δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για την οικοδόμηση ειρήνης».

Υοπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια δίωρης κλειστής συνεδρίασης, ο κ. Στιούαρτ ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ, με βάση τις πρόσφατες εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών και για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης για άλλους έξι μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Iσχυρούς παραλληλισμούς της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

«Αποστολή…», η νέα σειρά ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ του «Ε.Κ.» με την Κλέλια Χαρίση (Trailer)

Κάθε Σαββατοκύριακο ο «Εθνικός Κήρυκας» και η Κλέλια Χαρίση θα έχουν .

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας