x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μητέρα: Πηγή και συνεχιστής της ζωής

Μέσα στις ομορφιές και τις αηδονολαλιές του Μάη ξεπροβάλλει της μητέρας η γιορτή αυτή την Κυριακή 14 του μήνα. Βέβαια για την Παράδοση της Ορθοδοξίας, η κατ’ εξοχήν ήμερα της μητέρας είναι η 2α Φεβρουαρίου, η γιορτή της Υπαπαντής. Πάντως παραμένει γεγονός αδιαμφισβήτητο πως η γιορτή της μητέρας είναι μια γιορτή μεγάλη γιατί τιμάται το πιο μεγάλο και ιερό κι αγαπημένο πρόσωπο πάνω στης Γης την όψη.

Μητέρα, μια λέξη γλυκιά σαν όνειρο. Η πρώτη λέξη που ψελλίζουν τα χείλη μας. Η πρώτη μορφή που παιχνιδίζει μπροστά στα κλαμένα μάτια μας μόλις τα πρωτοανοίξουμε στο θάμα της ζωής.

Πηγή ζωής και συνεχιστής της. Η μητέρα αξιώνεται της μεγάλης τιμής αλλά και της ευθύνης να γίνει συνδημιουργός του Θεού με το να κυοφορήσει την ζωή αυτό το Θεϊκό δώρο και ανερμήνευτο μυστήριο. Μέσα στη γαστέρα της συλλαμβάνεται, μορφοποιείται, ολοκληρώνεται η ζωή αυτό το υπέρτατο χάρισμα της αγάπης του Θεού.

Η μητέρα είναι η προσωποποίηση της αγάπης και της στοργής μιας αγάπης δίχως όρια. Χωρίς αρχίνημα και δίχως τελειωμό. Πρόκειται για μια αγάπη θυσιαστική η οποία τολμά τα πάντα. Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ένιωσαν μια τέτοια αγάπη, σίγουρα θα τους φαντάζει απόμακρος ο νόστος του παράδεισου, σαν έχεις μαζί σου της μάνας την ευχή και την αγάπη, μην φοβάσαι τίποτε. Προχώρα θαρρετά στη στράτα της ζωής και βλέπε μέσα από την μητρική της μάτια του ουρανού το ύψος. Μη φοβάσαι τον θάνατο, γιατί η Παναγία Δέσποινα έγινε «Μήτηρ Θεού» δηλαδή γέννησε την Ζωή, τον Μονογενή Υιό και Λόγο του Θεού. Ετσι λογοποιήθηκε και ζωοποιήθηκε η κτίση όλη. Με αυτή τη μυστηριώδη και αγαπητική μητρότητα θα μπορούσαμε να κάνουμε τη Θεολογική ακροβασία και να πούμε πως η Θεοτόκος έγινε «συσώτειρα» του ανθρώπινου γένους.

Οχι, δεν πασχίζω να αρθρώσω λόγο εγκωμιαστικό για τη μάνα, γιατί άλλωστε δεν έχω τη δύναμη για κάτι τέτοιο. Μα δεν νομίζω κι’ όλας πως υπάρχουν λόγια ικανά για να γράψω και περιγράψω μ’ αυτά το άγιο πρόσωπό της. Κι εκείνοι που το τόλμησαν, ποιητές και λογοτέχνες, με γραφίδες λαξευτές και πλημμυρίδα λόγου, δεν ξέρω πόσο πέτυχαν αφού η μητέρα είναι «συνδημιουργός του Θεού». Οπως ανέφερα και πιο πάνω, είναι θαρρώ δύσκολο να εκφραστεί κάθε περιγραφή με στοιχεία σημαντικής, λόγου προφορικού, αλλά και γραπτού.

Τούτες οι σκέψεις είναι απλά ένα θυμητάρι νοσταλγικό. Μια ελάχιστη έκφραση ευχαριστίας γεμάτη αγάπη και σεβασμό στη σημερινή γιορτή της. Ενα καρδιόσταγμα προσευχής. Ενα αγιοκέρι ευλάβειας στη μεγάλη της μορφή και αποστολή. Μια ταπεινή εκζήτηση της ευχής της, όσοι έχουν την ευτυχία να είναι ζωντανή η μητέρα τους και της προσευχής της όσων από εμάς η μητέρα μας βρίσκεται στον ουρανό και παρακολουθεί ατέλεστα το πεζοπόρημα της ζωής μας.

Τι παράξενη και απρόβλεπτη που είναι αλήθεια η ζωή! Κάποιες μητέρες που πέρυσι ή πριν δυο χρόνια σαν και σήμερα ήταν μαζί μας, φέτος δεν είναι ανάμεσά μας. Δεν υπάρχουν πια. Εχουμε όμως ζωντανή την αίσθηση της παρουσίας τους. Μέσα στα μάτια μας ξεπετά η σεπτή μορφή τους. Εξακολουθεί να μας ζεσταίνει το χαμόγελό τους. Το βλέμμα τους, μας τηρεί από εκεί που βρίσκονται απόμακρα από «χώρα μακρινή και αρυτίδωτη». Μέσα στα αυτιά μας νυχθήμερα αντηχεί η ζεστή φωνή τους και φτάνει μέχρι τα τρίσβαθα των καρδιών μας, τα ζεσταίνει και γεμίζει χίλιες μύριες ευχές και προσευχές τη ζωή μας. Αλλά δεν υπάρχουν πια ως φυσικές παρουσίες ανάμεσά μας διότι έχουν βγει από τον χρόνο και το κενό τους είναι τόσο αισθητό μέρες σαν και τη σημερινή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα και καλό μήνα, από την Αθήνα που σηκώθηκε με ήλιο και γύρω στους 67-68 βαθμούς, πολύ καθαρό ουρανό κι ένα ψυχρό αεράκι να μάς θυμίζει ότι μπήκαμε στον πρώτο μήνα του χειμώνα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ