x

Εκκλησία

Μητροπολίτης Γλυφάδας: Με παραπλάνησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

03 Αυγούστου 2022

ΑΘΗΝΑ. Στο θέμα της βάπτισης των παιδιών του ομόφυλου ζευγαριού, που τέλεσε πριν από μερικές εβδομάδες στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, επανήλθε ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος.

Ειδικότερα, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας απέστειλε επιστολή στον ιστότοπο εκκλησιαστικών ειδήσεων, «romfea.gr», μέσω του οποίου απάντησε και έδωσε διευκρινίσεις για άρθρο του δικηγόρου -και άρχοντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου- Δρα Αναστασίου Βαβούσκου, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος έπραξε τα δέοντα και δεν ήταν διαδικαστικά ή εκκλησιαστικά υπόλογος για την διαδικασία τέλεσης του Μυστηρίου.

«Η επιστολή αυτή είναι τυπικώς εγκυρότατη διότι: α) ο αποστολέας αυτής είναι ο Επίσκοπος που επιθυμεί να τελέσει το υπερόριο μυστήριο και αποδέκτης ο επιχώρος και αρμόδιος για την έκδοση της αδείας Επίσκοπος β) αναφέρονται σ’ αυτήν σαφώς το είδος του μυστηρίου, ο Ιερός Ναός στον οποίο πρόκειται να τελεσθεί, η ημερομηνία τελέσεως του μυστηρίου και ο αριθμός των τέκνων, αλλά και η οικογένεια στην οποία αυτά ανήκουν.  Συνεπώς, πρόκειται – καταρχήν για μια εγκυρότατη από τυπικής απόψεως επιστολή για παροχή κανονικής άδειας για τέλεση υπερορίου μυστηρίου», είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, το άρθρο του κ. Βαβούσκου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ομιλεί στην ολομέλεια της Κληρικολαϊκής για το Καταστατικό.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Στην απάντησή του, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας παρουσιάζει μια διαφορετική οπτική, κατηγορώντας τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ότι απέκρυψε το γεγονός ότι τα δυο παιδιά δεν προέρχονταν «από οικογένεια όπως αυτή νοείται κατά την διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας», αναφέροντας στην συνέχεια πως και το ίδιο το ζευγάρι ζήτησε να προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα την ημέρα της βάπτισης, ενδεχομένως θέλοντας να αποφύγει τυχόν αντιδράσεις.

«Ο Σεβασμιώτατος Αμερικής, όμως, αν και εγνώριζε ότι τα παιδιά αυτά ανατρέφονται από δυο πρόσωπα του ιδίου φύλλου, δηλαδή από οικογένεια μη νοούμενη κατά την διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εν τούτοις την ονόμασε οικογένεια και δι’ αυτού του τρόπου με παρεπλάνησε. Βεβαίως, όπως γράφει ο κ. Βαβούσκος, οι εφημέριοι του ναού θα έπρεπε να είχαν διαπιστώσει το πρόβλημα, από τα απαιτούμενα έγγραφα και να με είχαν ενημερώσει. Δυστυχώς, οι εφημέριοι δεν ενήργησαν ορθώς, διότι στηριζόμενοι εις το γεγονός, ότι ο θείος του ενός εκ των δυο ανατρεφόντων τα παιδιά αυτά είναι γνωστός εις αυτούς και τακτικά εκκλησιαζόμενος, απεδέχθησαν να τους δοθούν τα έγγραφα κατά την ώρα της βαπτίσεως», ανέφερε ο κ. Αντώνιος, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι πρόκειται για μια επανειλημμένως εφαρμοσμένη τακτική και με άλλα γνωστά πρόσωπα, κάτι που όμως ξεκαθάρισε ότι γινόταν εν αγνοία του.

Καταλήγοντας, ο κ. Αντώνιος επιμένει πως αν γνώριζε λεπτομέρειες για την ύπαρξη των ομόφυλων ζευγαριών ως γονέων των παιδιών, θα ζητούσε από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο να μην προσέλθει και θα παρέπεμπε το θέμα στην Ιερά Σύνοδο για περαιτέρω αποφάσεις και καθοδήγηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας