x
 

Πολιτική

Μητσοτάκης και Σούνακ στο Ντουμπάι

01 Δεκεμβρίου 2023

NTOYMΠΑΪ. Στο Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου της 28ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) βρέθηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει θέσει το ζήτημα της κλιματικής κρίσης ψηλά στην ατζέντα του. Σημειώνεται ότι στην ίδια Σύνοδο έπαιρνε μέρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, χωρίς πάντως οι δύο ηγέτες, μέχρι σήμερα το απόγευμα τουλάχιστον, να έχουν έστω κάποια τυχαία συνάντηση στους χώρους της Συνόδου.

Και ενώ ο Ελληνας Πρωθυπουργός δεν φάνηκε να έχει διάθεση να δώσει συνέχεια στο θέμα που δημιουργήθηκε με την ακύρωση της συνάντησής του με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, ο τελευταίος κατά τη διάρκεια της πτήσης από το Λονδίνο προς το Ντουμπάι έκανε σχετικές δηλώσεις με τις οποίες εμφανίστηκε αμετανόητος.

Μητσοτάκης: Ο Πόρος θα γίνει το τρίτο ελληνικό «πράσινο» νησί

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διάσκεψης COP28 στο Ντουμπάι, παρουσίασε το τρίτο νησί που εντάσσεται στο πρόγραμμα GR-eco Islands, τον Πόρο, σε συνεργασία με την κρατική επιχείρηση πράσινων πηγών ενέργειας Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ντουμπάι, Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη σύνοδο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28).
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Πιστεύω πολύ στο σχέδιο GR-eco Islands για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ευκολότερο να απανθρακοποιήσουμε και να οδηγήσουμε προς ένα βιώσιμο μέλλον ένα μικρό νησί από ό,τι είναι, παραδείγματος χάρη, μια μεγάλη πόλη», σημείωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρωθυπουργός. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα υπογράψουμε σήμερα αυτή τη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Masdar, ενός παγκόσμιου ηγέτη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οσον αφορά στην εφαρμογή ορισμένων από αυτές τις ιδέες στο νησί του Πόρου, πρόκειται για ένα νησί σχετικά κοντά στην Αθήνα αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον σκοπό μας, διότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ του Πόρου και της ηπειρωτικής χώρας είναι σχετικά σύντομη. Είναι πολύ πιο εύκολο να ηλεκτροδοτηθούν τα μικρά ταξίδια με πλοίο από ό,τι οι μεγαλύτερες διαδρομές. Βέβαια, είναι επίσης ένα νησί που αποτελεί προορισμό για ιστιοπλοΐα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν επίσης να δοκιμαστούν ιδέες σχετικά με το ‘cold ironing’, πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τις λιμενικές υποδομές ώστε να έχουν ένα σαφές πράσινο αποτύπωμα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Αυτά τα παραδείγματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όχι μόνο επειδή αναδεικνύουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η τεχνολογία στο να επιτύχουν τα νησιά τους στόχους κλιματικής ουδετερότητας πριν από την υπόλοιπη χώρα. Είναι σημαντικά επειδή αυτό που καταφέραμε επίσης είναι να κάνουμε συμμέτοχες τις τοπικές κοινότητες και να τις κάνουμε να καταλάβουν ότι η πράσινη μετάβαση είναι στην πραγματικότητα μια τεράστια ευκαιρία γι’ αυτές», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αμετανόητος ο Σούνακ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ μιλάει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ολομέλειας στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP28, την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.(AP Photo/Peter Dejong)

Ο Σούνακ, κατά τη διάρκεια της πτήσης του για την Σύνοδο COP28, δήλωσε ότι «είναι επικεντρωμένος στο να προσφέρει στους πολίτες τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν» και ότι η θέση του για τα Μάρμαρα δεν έχει αλλάξει.

Στο αεροπλάνο για το COP28, ο Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είναι επικεντρωμένος στο να δώσει λύσεις στα θέματα που απασχολούν τους πολίτες» και ότι η θέση του για τα «Μάρμαρα» δεν έχει αλλάξει.

«Είναι ξεκάθαρο ότι από νομική άποψη τα Μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και ήμασταν κατηγορηματικοί σε αυτό», είπε στους δημοσιογράφους. «Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου αναφέρει ότι για να γίνουν δανεισμοί πρέπει ο παραλήπτης να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που τα δανείζει και νομίζω ότι οι Ελληνες δεν έχουν υποδηλώσει ότι είναι με οποιονδήποτε τρόπο πρόθυμοι να το κάνουν αυτό.

Η άποψή μας και η θέση μας σχετικά με αυτό είναι απολύτως σαφής: τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Χιλιάδες «κουδουνοφόροι», από Ελλάδα , Ρουμανία και Βουλγαρία, πλημμύρισαν το πρωί το κέντρο της Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στην κορύφωση 6ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας που οργανώνουν «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ