x
 

Πολιτική

Διήμερη επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία (Βίντεο)

21 Φεβρουαρίου 2024

NEO ΔΕΛΧΙ. Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία (την πρώτη Ελληνα πρωθυπουργού στη χώρα αυτή ύστερα από 16 χρόνια) πραγματοποιεί από χθες ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα.

Η υποδοχή που επεφύλαξε η Ινδία στον κ. Μητσοτάκη ήταν ιδιαίτερα θερμή και αποτυπώθηκε χθες το πρωί και στις δηλώσεις του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι με τον Ελληνα ομόλογό του που έκανε λόγο για «εκπληκτική ευκαιρία» συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και στην τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο αργά το απόγευμα της Τρίτης.

Μητσοτάκης και Μόντι έκαναν ειδική αναφορά στις ευκαιρίες συνεργασίας Ελλάδας και Ινδίας σε τομείς όπως η Αμυνα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Παιδεία και το Μεταναστευτικό, με τον Ινδό πρωθυπουργό να εκφράζει την ικανοποίησή του για τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους κινούνται Αθήνα και Νέο Δελχί για τον διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών μέχρι το 2030 και τον Ελληνα ομόλογό του να επισημαίνει ότι η προοπτική δείχνει διπλασιασμό ακόμη και πριν από το 2030.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία μέσω του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας – Μέσης Ανατολής -Ευρώπης (IMEC) είναι σημαντικές και τόνισε χαρακτηριστικά: «Εάν κοιτάξετε τον χάρτη θα αντιληφθείτε ότι η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη. Για να επιτευχθεί όμως συνεργασία σε αυτή την γεωγραφική ζώνη θα χρειαστεί να εμπεδωθεί ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή». Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε εξάλλου ότι η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων παγκοσμίως απαιτεί συλλογική δράση και συνεργασία: «Η Ινδία είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού Ωκεανού, αντίστοιχα η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό φέρνει τις χώρες μας πιο κοντά».

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τιμή να βρίσκεται στην Ινδία σε επίσημη επίσκεψη σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Ινδού Πρωθυπουργού στην Αθήνα πριν από λίγους μήνες. Οπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «για την Ελλάδα η στρατηγική συνεργασία με την Ινδία είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων θα γίνουν πολιτικές διαβουλεύσεις, αλλά και η στρατηγική συνεργασία, για να ενισχυθούν οι οικονομικοί μας δεσμοί».

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το μνημείο για τον Μαχάτμα Γκάντι στο Νέο Δελχί όπου άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών.

Το απόγευμα της Τρίτης οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου στο Νέο Δελχί ετοίμασαν και μια μικρή τελετή για τον Ελληνα επίσημο προσκεκλημένο με χορευτές να παρουσιάζουν ένα μικρό δείγμα της χορευτικής κουλτούρας της Ινδίας. Στο φόντο, μάλιστα, των χορευτών ήταν η αφίσα με τον Ναρέντρα Μόντι και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει τοποθετηθεί σε αρκετά σημεία της πρωτεύουσας της Ινδίας.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024.
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)Κάλεσμα στις ινδικές επιχειρήσεις

Μετά τη συνάντηση με την ινδική ηγεσία, ο Ελληνας Πρωθυπουργός μίλησε στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue» στο Νέο Δελχί.

«Η Ελλάδα πάει καλά και λέμε στις ινδικές επιχειρήσεις παρακαλώ ελάτε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι», ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας και είπε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τις ίδιες αξίες και είναι τόσο κοντά όσο ποτέ.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024.
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)«Είστε ένα παράδειγμα για όλο τον κόσμο που πρέπει να γίνει γνωστό», ανέφερε ο Πρωθυπουργός μιλώντας για την Ινδία σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και την ευημερία.

«Σήμερα η Ινδία είναι παγκόσμια δύναμη, ηγετικός παίκτης» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ενώ τόνισε ότι η ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ινδίας πρέπει να είναι βασικός στόχος για την Ευρώπη και είπε πως είναι κεντρικός στόχος για την Ελλάδα.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024.
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)Είπε επίσης ότι οι δύο χώρες έχουν πολλές ομοιότητες και αξίες, ενώ αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις. Επ’ αυτού ανέφερε ότι την περίοδο 2015-2019 ο λαϊκισμός υποσχέθηκε πολλά και δεν πραγματοποίησε τίποτα και στη συνέχεια η πολιτική άλλαξε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και την ταχύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ χαρακτηρίζεται ως χώρα της χρονιάς.

«Σήμερα είμαι περήφανος που μιλάω σε εσάς για μια διαφορετική Ελλάδα», σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και στην ινδική οικονομία.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024.
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)Μίλησε επίσης για τις ελληνικές επενδύσεις στην Ινδία όπως και για τις ινδικές στην Ελλάδα όπως αυτή στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης.

«Εχουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα μέχρι το 2030», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε θέματα όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η κλιματική αλλαγή, η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο πόλεμος στην Ουκρανία ενώ συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή.

«Η Ουκρανία είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας πόλεμος στην Ευρώπη. Είναι πρόκληση για τη διεθνή σταθερότητα», υπογράμμισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024.
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο πρίγκιπας Νικόλαος και η πριγκίπισσα Τατιάνα τραβούν χωριστούς δρόμους μετά από 14 χρόνια γάμου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ