x
 

Πολιτική

Μητσοτάκης στα εγκαίνια της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο: Τέλος οι άθλιες χωματερές

08 Νοεμβρίου 2023

ΑΘΗΝΑ. Για μια σπουδαία ημέρα για την Πελοπόννησο που αλλάζει την ζωή της, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα κατά τα εγκαίνια της νέας κεντρικής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι άθλιες χωματερές γίνονται πλέον παρελθόν και ότι ένα πρόβλημα γίνεται προωθητικός μοχλός για τους κατοίκους και την Περιφέρεια.

Οπως είπε, το 2019 λειτουργούσαν μόλις 3 σύγχρονες ΜΕΑ, τώρα λειτουργούν 11, ενώ 16 είναι υπό κατασκευή και έρχονται άλλες 10 το 2024. «Είναι στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας αυτές οι μονάδες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η αρχή «πληρώνω ό,τι πετάω» γιατί εκτός από κίνητρα χρειαζόμαστε και αντικίνητρα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Εγκαίνια της νέας κεντρικής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023.
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μιλώντας ειδικότερα για το έργο ΣΔΙΤ, που επιτρέπει την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με ανάδοχο την Τέρνα Ενεργειακή (θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα), αναφέρθηκε στην ενεργειακή εξοικονόμηση που θα προκύψει και είπε ότι στην πλήρη ανάπτυξή του θα τροφοδοτεί με Ενέργεια (που παράγεται από την επεξεργασία των απορριμμάτων) τις ανάγκες 6.000 νοικοκυριών, ενώ ως περιβαλλοντικό όφελος είναι η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 24.000 τόνους. Ανέφερε ακόμη τα οφέλη ως προς τις θέσεις εργασίας καθώς εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής ανοίχτηκαν 800 θέσεις και πάνω από 200 για τη λειτουργία των μονάδων.

«Η διαχείριση των απορριμμάτων μετατρέπει ένα διαχρονικό πρόβλημα σε προωθητικό μοχλό για το παρόν και το μέλλον των κατοίκων και των επισκεπτών της περιφέρειας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανέφερε δε, ότι με τα εγκαίνια αυτής της μονάδας ανακουφίζονται οι φορολογούμενοι από βάρη εκατομμυρίων ευρώ που συνεπάγονταν τα υπέρογκα πρόστιμα της ΕΕ και θα προσφέρει φθηνή ενέργεια για δευτερογενές καύσιμο.

Εγκαίνια της νέας κεντρικής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023.
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Κάνουμε πράξη αυτό που έχουμε πει ότι τα απορρίμματα μπορεί να είναι πλούτος, επιστρέφοντας την υπεραπόδοση της μονάδας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς».

«Είναι μια ακόμα όψη αυτού του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού που αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Αξιοποιήθηκαν ευρωπαϊκοί πόροι 65 εκατομμυρίων ευρώ και θα διατεθούν 600 εκατομμύρια για την διαχείριση των αποβλήτων σε όλη τη χώρα. Το συγκεκριμένο έργο δικαιώνει και την επιλογή μας για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη πρωτοτυπεί όπως και τα άλλα και διαβάζεται απνευστί ακόμη και από άνδρες που θέλουν να κατανοήσουν το έτερον ήμισυ τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ