x
 

Πολιτική

Οι αγρότες αποφασίζουν για τη στάση τους μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη

13 Φεβρουαρίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Την περαιτέρω στάση τους πρόκειται να καθορίσουν τις προσεχείς ημέρες οι αγρότες μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τους πρότεινε μια σειρά από μέτρα και μεταξύ άλλων «φθηνότερο ρεύμα για τα επόμενα 2+8 χρόνια».

Στις δηλώσεις τους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου έδειξαν ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις προτάσεις του Πρωθυπουργού.
Σύμφωνα όμως με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι προτάσεις για κλιμάκωση δεν αναμένεται να γίνουν αποδεκτές από το σύνολο των αγροτών στα μπλόκα και ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τις επόμενες ημέρες ορισμένα θα αποψιλωθούν.
Οι αγρότες της Θεσσαλίας πάντως, έδειξαν ικανοποιημένοι από τη δέσμευση του Πρωθυπουργού να υπάρξει δεύτερη συνάντηση μαζί τους, ώστε να συζητήσουν ειδικότερα τα αιτήματα που αφορούν την  ανακούφιση των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel (Ντάνιελ).
Την ίδια ώρα, πάντως, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η συνάντηση με την αντιπροσωπεία των αγροτών έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ και οι αγρότες αναγνωρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός ήταν πολύ καλά ενημερωμένος για τα αιτήματά τους. Οι ίδιες πηγές δήλωναν ότι υπάρχει αισιοδοξία για την εξέλιξη και σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι η σημερινή συνάντηση είναι ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση.

Οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

Εξω από το πρωθυπουργικό γραφείο οι εκπρόσωποι των αγροτών σημείωσαν πως έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος, ωστόσο οι αποφάσεις θα ληφθούν στα μπλόκα από τους ίδιους τους αγρότες. «Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας, θα αποφασίσουμε στα μπλόκα μας», τόνισε εκπρόσωπος των αγροτών μετά το πέρας της συνάντησης.

Ο Ρίζος Μαρούδας από το μπλόκο του Πλατυκάμπου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Εμείς θα πάμε στα μπλόκα μας, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα για ό,τι συζητήθηκε σήμερα , θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες» υπογράμμισε.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επίσπευση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο με καταβολή των 40 από τα 82 εκατ. στο τέλος Μαρτίου. Η κίνηση αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών, προκειμένου να προχωρήσουν στις αναγκαίες εργασίες για την παραγωγή τους.

Μία δεύτερη παρέμβαση που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορά στο ενεργειακό κόστος. Συγκεκριμένα, οι αγρότες θα έχουν φθηνότερο ρεύμα για τα επόμενα 2+8 χρόνια.

Μέσω αυτού του μέτρου η τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 2 πρώτα χρόνια θα φτάσει την KW κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Για τα υπόλοιπα 8 έτη, για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Επίσης, οι αγρότες με ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ρεύμα, θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με δεκαπέντε (15) εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων στο Μέγαρο Μαξίμου, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού των μπλόκων, στην συνάντηση συμμετείχαν οι, Σωκράτης Αλειφτήρας (Λάρισα), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (Σέρρες), Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος), Σάββας Κεφαλάς (Λιβαδειά), Νίκος Κούτρας, Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), Ρίζος Μαρούδας (Λάρισα), Γιάννης Παναγής (Σέρρες), Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής) και Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)Τα νέα μέτρα έρχονται να προστεθούν σε όσα έχουν ληφθεί από το 2019 και μετά, τα οποία είναι:

  • η μείωση της φορολογίας των αγροτών,
  • ο Φόρος Εισοδήματος όπου ο εισαγωγικός φόρος ξεκινάει από το 9% και όχι από το 22%, όπως συνέβαινε πριν από τη διακυβέρνηση της ΝΔ,
  • η μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές από το 13% στο 6% και του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%,
  • πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ που έχει δοθεί σε αποζημιώσεις τα τελευταία χρόνια μετά από φυσικές καταστροφές,
  • η πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο,
  • η ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ,
  • η μείωση σε διάστημα διετίας της τιμής της κιλοβατώρας, κατ΄ ελάχιστον 30% για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα,
  • για τους μεμονωμένους αγρότες το νέο Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Δεκτό «κατά πλειοψηφία» έγινε, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ