x
 

Πολιτική

Μητσοτάκης: Τα χρήματα από τη φοροδιαφυγή θα επιστρέψουν στην κοινωνία

05 Νοεμβρίου 2023

ΑΘΗΝΑ. Τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν στην κοινωνία, για την Παιδεία, τη δημόσια ασφάλεια και τη στήριξη νέων οικογενειών, επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον εβδομαδιαίο απολογισμό του.

Στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για το κυβερνητικό έργο, ο Πρωθυπουργός κάνει μια ανασκόπηση της τελευταίας εβδομάδας, ενώ κλείνει με μια πρόταση πολιτισμού και μια κινεζική παροιμία, με αφορμή και την επίσκεψή του στο Πεκίνο.

Ο Πρωθυπουργός στην ανάρτησή του αναφέρεται στα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στην αύξηση της αποζημίωσης για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία, τις κατεδαφίσεις ακινήτων σε παραλίες και δασικές εκτάσεις και το σχέδιο δράσης για την άνοια και το Αλτσχάιμερ μεταξύ άλλων.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ, πως η ανεργία έπεσε στο 10%. «Η ανεργία στις ηλικίες 15-24 έπεσε στο 19,4% από 34,2% πέρυσι (και 39,6% το 2019). Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας που έχει καταγράφει στους νέους έως 24 ετών από το 1998, από τότε δηλαδή που υπάρχουν στατιστικά στοιχεία», επισημαίνει. «Η ανεργία στις γυναίκες έπεσε στο 12,4% από 15,5% πέρυσι (και από 21,6% το 2019)», συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για «πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα».

Σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, σημείωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σύστημα αντίστοιχο με άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

«Είμαστε ανυποχώρητοι απέναντι στη φορολογική αδικία και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί στερούν κρίσιμα έσοδα για την αναγκαία αύξηση των κρατικών δαπανών στη δημόσια Υγεία, Παιδεία και Ασφάλεια. Και δεύτερον, διότι αποτελεί κοινωνική πρόκληση περίπου 500 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν ότι το ετήσιο εισόδημά τους είναι χαμηλότερο από αυτό του υπαλλήλου που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό», γράφει ακόμη.

«Η παρέμβασή μας είναι απολύτως μετρημένη και ισορροπημένη χωρίς να αποτελεί πρόσθετη φορολόγηση, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει όλες τις αναγκαίες εξαιρέσεις για νέους ελεύθερους επαγγελματίες, ΑμεΑ και κατοίκους μικρών κοινοτήτων. Θέλω να τονίσω ότι δεσμεύομαι προσωπικά, πως τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν στην κοινωνία για καλύτερη Υγεία, περισσότερες δαπάνες για την Παιδεία, αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια και άμυνα, μεγαλύτερη στήριξη στις νέες οικογένειες», συμπληρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός κλείνει την ανασκόπηση κάνοντας και αυτή την εβδομάδα μια πρόταση πολιτισμού. «Αξίζει να επισκεφτείτε τη ‘Στέγη Ελληνικών Ιδεών’, τον νέο καινοτόμο χώρο στο Ωδείο Αθηνών, όπου η αρχαία ελληνική φιλοσοφία γίνεται μια μοναδική εμπειρία διάδρασης μέσα από τεχνολογίες αιχμής», αναφέρει.

«Και σας αφήνω με μία κινέζικη παροιμία που άκουσα στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Πεκίνο: ‘Οποιος θέλει να απομακρύνει ένα βουνό πρέπει να ξεκινήσει από τις πέτρες’. Ελπίζω να βρήκατε τις ‘πέτρες’ της σημερινής ανασκόπησης ενδιαφέρουσες», καταλήγει ο Πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Το νομοσχέδιο συνιστά μια σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης, τόνισε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», όπου δέχθηκε σφοδρή κριτική από τους άλλους αρχηγούς.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ