O Eρντογάν έπεισε τον Τραμπ για τον Στρατό στη Συρία οδηγώντας στην παραίτηση του Τζιμ Μάτις

Φωτογραφία αρχείου: AP/Andrew Harnik.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. O πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό υποστηρίζουν το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press», αλλά και η εφημερίδα «Wall Street Journal», η οποία μάλιστα στο κύριο άρθρο (στο οποίο κάνει και τη σχετική αποκάλυψη) χαρακτηρίζει τον Τούρκο Πρόεδρο «δικτάτορα».

Το «ΑP» κάνει την αποκάλυψη αυτή επικαλούμενο Αμερικανούς και Τούρκους αξιωματούχους που μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

Σύμφωνα πάντα με το εν λόγω ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Αμερικανός Πρόεδρος έλαβε την απόφαση αυτή χωρίς να συμβουλευτεί την ομάδα των συμβούλων του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, ούτε τους συμμάχους των ΗΠΑ και παρά τις αντιρρήσεις όλων σχεδόν όσοι εμπλέκονται στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Το επίμαχο τηλεφώνημα, μετά του Τραμπ και του Ερντογάν, έγινε στις 14 Δεκεμβρίου και ύστερα ακολούθησαν τέσσερις ημέρες κατά τις οποίες οι σύμβουλοι του Προέδρου προσπαθούσαν να τον μεταπείσουν – χωρίς βέβαια να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Λόγω εξάλλου της απόφασης αυτής οδηγήθηκε στην παραίτηση και ο υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις.

Ετσι, λοιπόν, με την αποχώρηση του Μάτις, φεύγει και το τρίτο πρόσωπο της κυβέρνησης, τα οποία σύμφωνα με Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή, τον οποίο επικαλείται ανώνυμα το «AP», προστάτευαν τη χώρα και φρόντιζαν να μην διολισθήσει στο χάος. Τα άλλα δύο ήταν ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον και ο προσωπάρχης Τζον Κέλι (ο οποίος, όπως είναι γνωστό, αποχωρεί από τη θέση του στα τέλη του μήνα).

Την αποχώρηση του Μάτις την ανακοίνωσε αρχικά ο ίδιος ο Τραμπ από τον λογαριασμό του στο τουίτερ.

«Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, θα αποχωρήσει από το αξίωμά του στα τέλη του Φεβρουαρίου», γνωστοποίησε μέσω τουίτερ ο Τραμπ, μία ημέρα αφού ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που ήταν ανεπτυγμένα στη Συρία.

Ο νέος Υπουργός Αμυνας «θα ονομαστεί σύντομα», πρόσθεσε ο Τραμπ, κάνοντας λόγο για «τρομερή πρόοδο» τη διετία κατά την οποία ο στρατηγός εν αποστρατεία ήταν επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, ειδικά σε ό,τι αφορά την αγορά νέου εξοπλισμού, και «ευχαριστώντας τον για την υπηρεσία του».

Πάντως στη συνέχεια ο Μάτις, στρατηγός ε. α. του Σώματος Πεζοναυτών, διευκρίνισε ότι παραιτείται.

Στην επιστολή της παραίτησής του ο Μάτις επισήμανε πως αποχωρεί ώστε ο Τραμπ να μπορέσει να διορίσει κάποιον, οι απόψεις του οποίου είναι εγγύτερες προς τις δικές του.

Ο Μάτις προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικανού Προέδρου που είτε παραιτήθηκαν, είτε καθαιρέθηκαν, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που ο Τραμπ απέπεμψε -μέσω τουίτερ- τον Μάρτιο.

Κατά το Brookings Institution, οι αντικαταστάσεις, οι καθαιρέσεις και οι παραιτήσεις επί προεδρίας Τραμπ είναι περισσότερες από ό,τι επί των ημερών των τελευταίων πέντε Αμερικανών Προέδρων.

Η σεναριολογία για το μέλλον του Μάτις εντάθηκε τον Οκτώβριο, όταν ο Τραμπ είχε κρίνει κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο «CBS» πως ο υπουργός Αμυνας είναι «περίπου Δημοκρατικός», αφήνοντας να εννοηθεί πως πιθανόν θα αποχωρούσε από την κυβέρνησή του.

Ο Μάτις, για ορισμένους ένας πόλος σταθερότητας στην κυβέρνηση Τραμπ, για άλλους κάποιος που ήταν σε θέση να διορθώνει τα προβλήματα που δημιουργούσε η άσκηση εξωτερικής πολιτικής μέσω τουίτερ, για μερικούς «στρατιώτης-καλόγερος», ήταν ένας από τους υπουργός που επαινούσε περισσότερο τα προηγούμενα δύο χρόνια ο Τραμπ αλλά η σχέση των δυο ανδρών φέρεται να επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες.

Η παραίτηση Μάτις προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ακόμα και στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο. Για τον κίνδυνο οι ΗΠΑ να οδηγηθούν «σε μια σειρά σοβαρών σφαλμάτων (…) που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη χώρα μας, να βλάψουν τις συμμαχίες μας και να ενισχύσουν τους αντιπάλους μας» μίλησε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο.

«Μεγάλη θλίψη» εξέφρασε για την εξέλιξη ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που συνήθως υπερασπίζεται τον Τραμπ. «Ο στρατηγός Μάτις συνδυάζει τη διάνοια με την ακεραιότητα» και πρόσφερε «σωστές και ηθικές συμβουλές» στον πρόεδρο Τραμπ για την εξωτερική αμυντική του πολιτική, έκρινε.
Η Νάνσι Πελόσι, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε πως ο Μάτις ήταν μια κάποια «ανακούφιση» για όσους θορυβεί η πολιτική του Τραμπ και πλέον «όλοι μας πρέπει να ανησυχούμε».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available