x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μνήμαι δόξης

Κύριε Διευθυντά,

Όταν κανείς στοχάζεται τις ώρες εκείνες της 22ας Νοεμβρίου του 1940, που τα νικηφόρα ελληνικά στρατεύματα ταπείνωσαν τη φασιστική πανοπλία των επιδρομέων Ιταλών και ανύψωσαν τη σημαία της λευτεριάς στην αρχοντική πόλη της Κορυτσάς καταλαμβάνεται από υπέρτατη συγκίνηση. Αν ολόκληρη η Ελλάδα είναι καθαγιασμένη από το αίμα της θυσίας, που είναι το ευγενέστερο αίμα, η μαρτυρική περιοχή της Βορείου Ηπείρου έχει την πρώτη θέση σ’ αυτό τον καθαγιασμό.

Από δέος διακατέχεται ο Ελληνας που αναλογίζεται τις αγωνίες και τους αγώνες, τον ηρωισμό και το πνεύμα της θυσίας όλων εκείνων που δεν υπέκυψαν στις πιέσεις, στους διωγμούς και στα μαρτύρια και όλων εκείνων των αδελφών που έσπευσαν με θυσία της ζωής των να τους λυτρώσουν. Αυτές οι μνήμες της δόξας μας καλούν όλους να υποκλιθούμε ευλαβικά στους ηρωικούς αγωνιστές και να προσκυνήσουμε τα οστά τους τα ιερά. Μεγάλη πρέπει να είναι η τιμή και αιώνια η μνήμη των ψυχών εκείνων που προτίμησαν το δρόμο του θανάτου γιατί ο δρόμος οδηγούσε στην ελευθερία. Η Ελλάδα είναι κοινή υπόθεση όλων των Ελλήνων, των Ελλήνων που θέλουν η Ελλάδα να μείνει Ελλάδα.

Ετσι και κάθε 22 κάθε Νοέμβρη οι Ελληνες αναπολούν στη μνήμη τους τον απερίγραπτο ηρωισμό των παιδιών της Ελλάδας, που ταπείνωσαν με τη λεβέντικη ψυχή τους τον αλαζόνα δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι και θριαμβευτές, που προκάλεσαν τον παγκόσμιο έπαινο, μπήκαν στην πόλη που τους ανήκε, στην Κορυτσά.

Η ιερή αυτή επέτειος μας φέρει στη μνήμη τα παθήματα του αδάμαστου αυτού Ελληνισμού, που έδωσε το «παρών» του στα διάφορα εθνικά προσκλητήρια προσκολλημένος στην Ορθοδοξία και στις ελληνικές παραδόσεις, διατηρώντας την Ελληνική Παιδεία και γλώσσα με τα σχολεία της Μοσχοπόλεως, προσφέροντας στο βωμό της θυσίας εθνομάρτυρες ιεράρχες και εθνικούς αγωνιστές και διαθέτοντες τις περιουσίες που απόκτησε με ιδρώτα για την πρόοδο του αναγεννώμενου έθνους μας. Αυτός ο Ελληνισμός μόλις ήλθε η ώρα να ανασάνει παραδόθηκε στη βάναυση λεηλασία των Τουρκαλβανών με τη συνεργασία των «Μεγάλων Δυνάμεων» και με κύριο στόχο τον εξαλβανισμό του.

Οι Ελληνες, όμως, της Κορυτσάς έδωσαν ένα μεγάλο μάθημα στους βάρβαρους εχθρούς, Αλβανούς και προστάτες τους, όταν ύψωσαν τις αναρίθμητες γαλανόλευκες που είχαν κρυμμένες, για να υποδεχθούν τον απελευθερωτικό ένδοξο ελληνικό στρατό που εισήλθε στην Κορυτσά στις 22 Νοεμβρίου 1940.

Οι Ελληνες που έγραψαν ιστορία τριών χιλιάδων ετών και έγιναν οι πρωτοπόροι του πολιτισμού στην ανθρωπότητα έχουν υπέρτατο χρέος να διαφυλάξουν την ιστορική αλήθεια, που κληρονόμησαν από τους προγόνους των και μη λησμονήσουν ότι από τον κορμό τους λείπουν δύο μεγάλα ελληνικά τμήματα, η Βόρειος Ηπειρος και η Κύπρος.

Αι μνήμαι του έθνους είναι «Μνήμαι Δόξης».

Κώστας Στούπης

Μέθουεν, Μασαχουσέτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ελλάδα, με αργά αλλά σταθερά βήματα, βελτιώνει τον νόμο για την ψήφο των αποδήμων κάνοντας όλο και πιο εύκολη τη συμμετοχή μας στις ελληνικές εκλογές.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ