x
 

Πολιτισμός

Μνημείο της UNESCO δίκτυο αρχαίων χωματουργικών έργων των Ινδιάνων στο Οχάιο

19 Σεπτεμβρίου 2023

ΚΟΛΟΥΜΠΟΥΣ. ΟΧΑΙΟ. Ενα δίκτυο αρχαίων ινδιάνικων τελετουργικών και ταφικών τύμβων στο Οχάιο που περιγράφεται ως «εν μέρει καθεδρικός ναός, εν μέρει νεκροταφείο και εν μέρει αστρονομικό παρατηρητήριο» προστέθηκε την Τρίτη στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Οι συντηρητές, με επικεφαλής την Ohio History Connection, και οι αυτόχθονες φυλές, πολλές από τις οποίες έχουν προγονικούς δεσμούς με την πολιτεία, πίεσαν ώστε να αναγνωριστούν τα τελετουργικά χωματουργικά έργα Hopewell (Hopewell Ceremonial Earthworks) για την καλή τους κατάσταση, το ξεχωριστό τους στυλ και την πολιτιστική τους σημασία – περιγράφοντάς τα ως «αριστουργήματα της ανθρώπινης ευφυίας».

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ενέκρινε την αίτηση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στη Σαουδική Αραβία. Τα ογκώδη χωματουργικά έργα εντάσσονται σε έναν κατάλογο φημισμένων χώρων που περιλαμβάνει την Ακρόπολη της Ελλάδας, το Μάτσου Πίτσου του Περού και το Σινικό Τείχος της Κίνας.

Ο ήλιος ανατέλλει πάνω από ένα από τα δίδυμα αναχώματα στο Fort Ancient Earthworks, Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023, στην Ορεγκόνια του Οχάιο.(AP Photo/Joshua A. Bickel)

«Πλήρης ενθουσιασμός» ήταν οι άμεσες αντιδράσεις της αρχηγού Γκλένα Γουάλας (Glenna Wallace), της φυλής Ιστερ Σόνι (Eastern Shawnee) της Οκλαχόμα.

«Τα δάκρυα πλημμύρισαν τα μάτια μου και ο ενθουσιασμός μετατράπηκε σε περισυλλογή, γνωρίζοντας ότι ο κόσμος θα δει και θα αναγνωρίσει τώρα τη δέσμευση, την πνευματικότητα, τη φαντασία, την καλλιτεχνία και τη γνώση της σύνθετης αρχιτεκτονικής για την παραγωγή υπέροχων χωματουργικών έργων», ανέφερε σε δήλωσή της. «Οι πρόγονοί μας ήταν πραγματικές ιδιοφυΐες».

Κατασκευάστηκαν από Αμερικανούς Ινδιάνους μεταξύ 1.600 και 2.000 έτη πριν, κατά μήκος των κεντρικών παραποτάμων του ποταμού Οχάιο και φιλοξενούσαν τελετές που προσέλκυαν ανθρώπους από ολόκληρη την ήπειρο, με βάση τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις πρώτων υλών που είχαν μεταφερθεί από τα δυτικά μέχρι τα Βραχώδη Όρη.

Μια πινακίδα και ένας τύμβος στο Fort Ancient Earthworks, Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023, στην Ορεγκόνια του Οχάιο. (AP Photo/Joshua A. Bickel).

Ο περίτεχνος τελετουργισμός που συνδέεται με «την τάξη και τους ρυθμούς του σύμπαντος» είναι εμφανής στα «όμορφα τελετουργικά αντικείμενα, τις θεαματικές προσφορές θρησκευτικών εικόνων και τα ενδύματα» που βρέθηκαν στις τοποθεσίες, αναφέρεται στην αίτηση.

Οι οκτώ τοποθεσίες που αποτελούν τα χωματουργικά έργα εκτείνονται σε 150 χιλιόμετρα (90 μίλια) του σημερινού νότιου Οχάιο. Είναι αξιοσημείωτα για την τεράστια κλίμακα, τη γεωμετρική ακρίβεια και το αστρονομικό εύρος τους – όπως η κωδικοποίηση και των οκτώ σεληνιακών στάσεων κατά τη διάρκεια ενός κύκλου 18,6 ετών.

Η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρεϊ Αζουλάι (Audrey Azoulay( δήλωσε ότι η ένταξη των χωματουργικών έργων στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς «θα κάνει αυτό το σημαντικό κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας γνωστό σε όλο τον κόσμο».

Πηγή: «Associated Press»

Ένας τύμβος σήμανσης ημερολογίου στο Fort Ancient Earthworks, Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023, στην Oregonia του Ohio. (AP Photo/Joshua A. Bickel)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ακραία ζέστη αιφνιδίασε αυτή την εβδομάδα μεγάλο μέρος της Νέας Υόρκης, οδηγώντας τους κατοίκους να προετοιμαστούν για την άνοδο της θερμοκρασίας νωρίτερα από το συνηθισμένο, ενώ διάφορες υπηρεσίες της πόλης, οργανώσεις πολιτών και επιχειρήσεις έχουν επίσης προσαρμόσει τα εποχικά τους ημερολόγια.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ