x

Υπόλοιπος Ελληνισμός

Μνημόσυνο για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο

04 Αυγούστου 2022

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Στις 3 Αυγούστου 2022 ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β’ παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την Θεία Λειτουργία, επί τη ιερά μνήμη της οσίας Θεοδώρας της εν Θεσσαλονίκη στην  Ιερά Μονή Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, μετά το πέρας της οποίας τέλεσε ιερό μνημόσυνο, ως και επιμνημόσυνη δέηση ενώπιον του ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ’, πρώτου Μ. Ευεργέτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που εκοιμήθη στις 3 Αυγούστου 1977.

Κατά την ομιλία του ο Μακαριότατος αναφέρθηκε στις ευεργεσίες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου προς την Αλεξανδρινή Εκκλησία με κορυφαία την ίδρυση της Πατριαρχικής Ιερατικής Σχολής Κένυας «Μακάριος Γ’», την οποία ο μακαριστός Πρωθιεράρχης ανήγειρε και προσέφερε στο Πατριαρχείο μετά την επίσκεψή του στην Κένυα (Μάρτιος 1971), κατά την οποία βάπτισε χιλιάδες γηγενείς.

Επίσης, υπογράμμισε τους πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο Αποστολικών Εκκλησιών Αλεξανδρείας και Κύπρου σε δύσκολες ιστορικές στιγμές, όπως κατά την περίοδο της εκκλησιαστικής κρίσης (1972-1973) κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, η οποία υπερσκελίσθη με την Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο που συνήλθε στην Κύπρο (Ιούλιος 1973) υπό την προεδρία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρού Νικολάου ΣΤ’, δικαιώνοντας τον Εθνάρχη Αρχιεπίσκοπο.

Κλείνοντας, ο Μακ. Πατριάρχης εξέφρασε για μία ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την Εκκλησία της Κύπρου για την αδιάκοπη έμπρακτη συναρωγή και συναντίληψή τους προς Αυτό και το εν γένει πολυμερές ιεραποστολικό, ανθρωπιστικό και ποιμαντικό έργο Του στην αφρικανική ήπειρο.

Στην προαναφερθείσα προσευχητική και πνευματική σύναξη παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και Πηλουσίου κ. Νάρκισοος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός, Προϊστάμενος της Ι. Μονής Οσίου Σάββα Ηγιασμένου, κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής, εκπρόσωποι της Κυπριακής Αδελφότητος Αλεξανδρείας, οι σπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής «Αγιος Αθανάσιος» κ.α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος και ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα στην Ποντγκόριτσα θεμελιώδη συμφωνία μεταξύ του κράτους και της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, που ρυθμίζει το νομικό καθεστώς και εγγυάται τα περιουσιακά και λοιπά δικαιώματα στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο έδαφος του Μαυροβουνίου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας