x
 

Εκκλησία

Μνημόσυνο Μητροπολίτη Νικομηδείας (Χαλκηδόνος) Ιωακείμ

22 Απριλίου 2024

ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ. Το Σάββατο 20 Απριλίου, ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος τέλεσε ετήσιο μνημόσυνο για την ανάπαυση του αειμνήστου ποιμενάρχη της Μητροπολίτη Ιωακείμ.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων Romfea.gr:

«Ενα έτος παρήλθε από της κοιμήσεως του αειμνήστου Μητροπολίτου Γέροντος Νικομηδείας κυρού Ιωακείμ, του από Χαλκηδόνος και Μελιτινής.

Ενα έτος από του τέλους της ταλαιπωρίας και του πόνου της ασθενείας που τον είχε επί εικοσαετίαν καθηλώσει, δοκιμαζόμενον ως χρυσούν εν χωνευτηρίω.

Την πρωίαν σήμερον, Σάββατον, 20 Απριλίου 2024, εις τον Ιερόν Καθεδρικόν Ναόν Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνος, όπου το 1992 είχεν ενθρονισθεί ως ο 99ος Ποιμενάρχης της Γεροντικής Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, ετελέσθη επιμνημόσυνος τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, συμπαραστατουμένου υπό των Θεοφιλ. Επισκόπων Αραβισσού κ. Κασσιανού και Τράλλεων κ. Βενιαμίν.

Τους ρηθέντας αγίους Αρχιερέας πλαισίωσαν κατά την θείαν λειτουργίαν ο Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος, ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Κωνσταντίνος Καγιάντελεν, ενώ διηκόνησαν ο Ιερολ. Διάκονος της Σειράς κ. Ιερώνυμος Σωτηρέλης και ο Ιερολ. Διάκονος κ. Αστέριος Μπαρντακτσής. Τους χορούς διηύθυνεν ο Μουσικολ. κ. Γ. Κιοσέογλου, Αρχων Α’ Δομέστικος της Μ.τ.Χ.Ε., Πρόεδρος του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν.

Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, συνδεόμενος, ως γνωστόν, μετά του εκλιπόντος Αρχιερέως διά μακράς και στερράς φιλίας αλλά και πνευματικής συγγενείας, εφ’ όσον αμφότεροι υπήρξαν πνευματικά αναστήματα του μακαριστού Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνος Χατζή, προσελθών, παρέστη συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος.

Κατά την θείαν λειτουργίαν, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι επίσης οι Σεβ. Μητροπολίται Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας και Δράμας κ. Δωρόθεος, και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Δαφνούσιας κ. Σμάραγδος και Ξανθουπόλεως κ. Παίσιος καθώς και άπας ο κλήρος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκηδόνος. Εκκλησιάσθησαν επίσης Αρχοντες Οφφικίαλοι, Κοινοτικοί Παράγοντες, συγγενείς του αειμνήστου Αρχιερέως, εκπαιδευτικοί και αρκετοί πιστοί εντεύθεν και εκ του εξωτερικού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ανεπέμφθη επιμνημόσυνος δέησις υπέρ αναπαύσεως του πολυκλαύστου πάλαι Ποιμενάρχου Χαλκηδόνος και ηυλογήθησαν τα ητοιμασθέντα κόλλυβα.

Ακολούθως, εν τη κοινοτική αιθούση προσεφέρθη κέρασμα μερίμνη και φροντίδι της δραστηρίου και φιλοξένου πάντοτε Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος Χαλκηδόνος.

Εν συνεχεία, η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συνοδευόμενος υπό του οικείου Ποιμενάρχου, μετέβη εις το κοιμητήριον του Αγίου Ιγνατίου Χαλκηδόνος, όπου ετέλεσε τρισάγιον επί του μνήματος του μακαριστού Ιεράρχου, και διαδόχου Αυτού εις τον περίπυστον Θρόνον της Χαλκηδόνος.

Μετά ταύτα, εις γνωστόν εστιατόριον της περιοχής του Μοδίου, η Ι. Μητρόπολις Χαλκηδόνος παρέθεσε γεύμα εις μακαρίαν μνήμην, ενώ, φόρον αιδίου ευγνωμοσύνης αποτίουσα, προσέφερεν εις τους παρισταμένους και μίαν καλαίσθητον επίτομον συλλογήν κειμένων περί του Νικομηδείας Ιωακείμ, κυκλοφορηθείσαν επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως ακριβώς έτους από της κοιμήσεώς του, και επιμεληθείσαν υπό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Ευγενίου Καρατζά, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως.

Πηγή: Κείμενο και φωτογραφίες από πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων των Αθηνών Romfea.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Συνεχίζεται σήμερα Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, για 2η ημέρα το Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ