x
 

Κοινωνία

Μόνο 50% των Κυπρίων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές

06 Δεκεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μόλις το 50% των ερωτηθέντων στην Κύπρο δηλώνει πως προτίθεται να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, ποσοστό που είναι το μικρότερο μεταξύ των κρατών μελών, αρκετά κάτω από τον μέσο όρο (68%), και σε μεγάλη απόσταση από την πρώτη χώρα (Δανία με ποσοστό 86%), σύμφωνα με το νέο ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Ωστόσο, το 67% των ερωτηθέντων στην Κύπρο (72% στην ΕΕ) πιστεύει ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από την ένταξή στην ΕΕ, και το 87% των Κυπρίων πολιτών (70% στην ΕΕ) πιστεύει ότι η δράση της ΕΕ έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους.

Όσον αφορά την εικόνα της ΕΕ, στην Κύπρο το 41% έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, το 33% έχει ουδέτερη εικόνα και το 25% αρνητική. Σε επίπεδο ΕΕ το 45% των ερωτηθέντων έχει θετική εικόνα για την Ένωση, το 38% ουδέτερη και το 16% αρνητική.

Ως προτεραιότητες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Κύπριοι επιλέγουν τη δημόσια υγεία (50%) και ακολουθούν η οικονομία και η δημιουργία θέσεων εργασίας (43%) και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (42%).

Σε επίπεδο ΕΕ, πολιτικές προτεραιότητες για τους πολίτες στην ΕΕ θεωρούνται η καταπολέμηση της φτώχειας (36%), η δημόσια υγεία (34%) και η κλιματική αλλαγή και η στήριξη της οικονομίας (29%).

Το 86% των ερωτηθέντων στην Κύπρο επιθυμούν το Κοινοβούλιο να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο.

Πάνω από επτά στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ, σύμφωνα με την έρευνα του Κοινοβουλίου.

Οι κύριοι λόγοι που αναφέρθηκαν από τους ερωτηθέντες είναι η συμβολή της ΕΕ στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας (34%) και η βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ένωσης (34%).

Στην Κύπρο το ποσοστό των πολιτών που έχουν θετική εικόνα για την Ένωση είναι 41%, ενώ 33% έχουν ουδέτερη εικόνα και 25% αρνητική. Μείωση βιοτικού επιπέδου

Το 73% των ερωτηθέντων στην ΕΕ (6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την άνοιξη του 2023) πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα μειωθεί το επόμενο έτος. Το 37% δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς μερικές ή τις περισσότερες φορές.

Το αντίστοιχο ποσοστό που καταγράφεται στην Κύπρο είναι χαμηλότερο, στο 20%. Παράλληλα, το 88% στην Κύπρο πιστεύει πως το βιοτικό του επίπεδο θα μειωθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα.

Η νέα έρευνα (Parlemeter 2023) πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητικό οργανισμό Verian (πρώην Kantar Public) μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 19 Οκτωβρίου 2023 και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, με δείγμα 26.523 ατόμων, με προσωπικές συνεντεύξεις καθώς και συνεντεύξεις μέσω βίντεο στη Δανία, στη Φινλανδία και στη Μάλτα. Τα αποτελέσματα της ΕΕ σταθμίστηκαν ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού σε κάθε χώρα.

Στην Κύπρο η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου και 15 Οκτωβρίου 2023 με δείγμα 504 ατόμων και προσωπικών συνεντεύξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πολύ κακό για το τίποτα τελικά με τη σύλληψη, έκδοση και τη δίκη που δεν έγινε ποτέ, του Τ/κ δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ