x
 

Κοινωνία

Μόνο 7 στους 762 νέους μαθητές είναι μαύροι στο Γυμνάσιο Stuyvesant

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ («ΝΥΤ»). Περίπου το 10 τοις εκατό των εισαγωγών στα πιο ελίτ δημόσια Λύκεια της Νέας Υόρκης πήγαν σε μαύρους και Λατίνους μαθητές φέτος, ανακοίνωσαν οι εκπαιδευτικοί υπάλληλοι την Πέμπτη, σε ένα σχολικό σύστημα όπου αποτελούν περισσότερα από τα δύο τρίτα του μαθητικού πληθυσμού συνολικά.

Οι αριθμοί -οι οποίοι παρέμειναν πεισματικά χαμηλοί για χρόνια- έθεσαν νέο φως στις φυλετικές και εθνοτικές ανισότητες στο μεγαλύτερο σχολικό σύστημα της χώρας.

Στο Γυμνάσιο Stuyvesant στο Μανχάταν, το πιο επιλεκτικό από τα λεγόμενα εξειδικευμένα σχολεία της πόλης, επτά από τις 762 αποδοχές που έγιναν πήγαν σε μαύρους μαθητές, από 11 πέρυσι και οκτώ το 2021. Σε είκοσι Λατίνους μαθητές προσφέρθηκαν θέσεις στο Stuyvesant, καθώς και 489 Ασιάτες φοιτητές και 158 λευκοί μαθητές. Τα υπόλοιπα πήγαν σε πολυφυλετικούς φοιτητές και φοιτητές των οποίων η φυλή δεν ήταν γνωστή.

Τα κενά σε πολλά από τα άλλα σχολεία ήταν επίσης έντονα: Από τις 287 προσφορές που έγιναν στο Τεχνικό Λύκειο του Staten Island, για παράδειγμα, δύο μαύροι μαθητές έγιναν δεκτοί -από μηδέν πέρυσι- μαζί με επτά μαθητές Λατίνους.

Οι ετήσιοι αριθμοί πυροδοτούν παραδοσιακά μια συζήτηση σχετικά με τη διαδικασία εισαγωγής στα οκτώ σχολεία, στα οποία η αποδοχή καθορίζεται από μία μόνο εισαγωγική εξέταση. Περίπου 26.000 μαθητές της όγδοης τάξης συμμετείχαν στο τεστ το περασμένο φθινόπωρο και σε λίγο λιγότερους από 4.000 προσφέρθηκαν θέσεις.

Τα εξειδικευμένα Λύκεια της πόλης θεωρούνται κορυφαία κοσμήματα του συστήματος και προσελκύουν τεράστια προσοχή.

Οι μαθητές μπορεί να λάβουν λίγα μετρήσιμα οφέλη από την παρακολούθησή τους, προτείνουν ορισμένες μελέτες. Αλλά τα σχολεία προσφέρουν πρόσβαση σε ισχυρά δίκτυα αποφοίτων και έχουν τεράστια σημασία για πολλές οικογένειες, που τα βλέπουν ως εισιτήριο για ένα κορυφαίο κολέγιο και επιτυχημένη καριέρα.

Τα σχολεία αντιπροσωπεύουν επίσης ίσως το υψηλότερο σύμβολο του διαχωρισμού σε όλο το σύστημα, όπου την τελευταία δεκαετία, μαύροι και Λατίνοι μαθητές δεν έχουν λάβει ποτέ περισσότερο από το 12 τοις εκατό των προσφορών.

Φέτος, το 17 τοις εκατό των μαθητών της όγδοης τάξης που συμμετείχαν στις εξετάσεις ήταν λευκοί και το 26 τοις εκατό ήταν Λατίνοι. Αλλά οι λευκοί μαθητές έλαβαν περισσότερες από τέσσερις φορές περισσότερες προσφορές. Στα άλλα επιλεκτικά Λύκεια της πόλης -όπου παράγοντες όπως οι βαθμοί σταθμίζονται και οι εισαγωγές χαλάρωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας- αποκαταστάθηκαν σκληρότερα κριτήρια αυτό το φθινόπωρο, ανησυχώντας τους υποστηρικτές της ένταξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ