x

Πολιτική

Μόνο ένας στους δύο Κύπριους συμφωνεί με τις κυρώσεις της ΕΕ για τη Ρωσία

22 Ιουνίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μόλις το 54% των ερωτηθέντων στην Κύπρο, σε σύγκριση με 80% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφωνεί με τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τα ευρήματα του εαρινού Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Κύπρος είναι παράλληλα μια από τις χώρες όπου οι πολίτες θεωρούν πως η καθημερινότητά τους θα επηρεαστεί από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε ποσοστό 80% σε σχέση με 61% κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Το ποσοστό στην Κύπρο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Ελλάδα (86%).
Εξαίρεση αποτελεί η Κύπρος και όσον αφορά το ποσοστό των ερωτηθέντων που έχουν θετική άποψη για τη Ρωσία, καθώς 36% δήλωσαν πως έχουν θετική άποψη, σε σύγκριση με 10% στον μέσο όρο της ΕΕ (όπου υποχώρησε από το 30% σε σχέση με το 2018).
Στη δεύτερη χαμηλότερη θέση όσον αφορά τη θετική εικόνα σε επίπεδο ΕΕ βρίσκεται η Κίνα (22%, πτώση 14 μονάδων σε σχέση με το 2018).
Οι ερωτηθέντες σε επίπεδο ΕΕ έχουν θετικότερη εικόνα για το Ηνωμένο Βασίλειο (65%, 1 μονάδα αύξηση) και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 58% (13 μονάδες αύξηση). Όσον αφορά την Τουρκία, το 28% των πολιτών στην ΕΕ έχει θετική άποψη, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο να βρίσκεται στο 9%.
Την ίδια στιγμή, το 65% των Ευρωπαίων θεωρούν πως η συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ είναι κάτι καλό, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό από το 2007 όταν βρισκόταν στο 58%. Στην Κύπρο το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν πως η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ είναι θετικό στοιχείο βρίσκεται στο 53%.
Επίσης, το 42% των Κυπρίων (και το 52% στην ΕΕ) έχει θετική εικόνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αποτέλεσμα σε επίπεδο ΕΕ είναι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε από το 2007. Σε επίπεδο κρατών μελών, το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής εικόνας της ΕΕ καταγράφηκε στην Ιρλανδία (76%) και το χαμηλότερο στην Ελλάδα (42%).
Όσον αφορά τις προκλήσεις στις οποίες θεωρούν πως θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώτη για τους Κύπριους έρχεται η δημόσια υγεία (58%) και ακολουθούν η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (45%) και η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (42%).
Στον μέσο όρο της ΕΕ, οι πολίτες κατατάσσουν πρώτη την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (38%) και ακολουθούν η δημόσια υγεία (35%) σημειώνοντας μείωση 7 μονάδων τους τελευταίους έξι μήνες.
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 19 Απριλίου και 16 Μαΐου με τη συμμετοχή 26.580 πολιτών σε όλη την ΕΕ, και 503 πολιτών στην Κύπρο μέσω προσωπικής συνέντευξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τα δικά του ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) παρουσίασε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατά τη συνάντηση που είχε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στα κατεχόμενα με τον βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Μιροσλάβ Γιέτζια.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας