x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μόνο οφέλη θα έχει η Ελλάδα από τη μη κρατικά πανεπιστήμια

Εστω με καθυστέρηση χρόνων, η Ελλάδα, σύμφωνα με την εξαγγελία που έκανε το βράδυ της Κυριακής ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2024, θα προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Το θέμα θα τελεί στην ημερήσια διάταξη του επόμενου υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδος. Ακολούθως, όπως πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του, το σχετικό νομοσχέδιο θα μπει σε διαβούλευση και κατόπιν θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή. Συνεπώς, θα αποτελεί, πλέον, νόμο του κράτους μέσα στον Ιανουάριο του 2024.

Οι συνθήκες είναι πλέον κατάλληλες ώστε η Ελλάδα να κάνει αυτό το σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα: η κυβέρνηση είναι ισχυρή, βρίσκεται στην αρχή ουσιαστικά της δεύτερης θητείας της, ενώ η αντιπολίτευση που παραδοσιακά αντιδρούσε σε τέτοιου είδους κινήσεις είναι αδύναμη και δεν μπορεί να προβάλλει κάποια αξιόλογη αντίσταση (αν και είναι βέβαιο ότι για την τιμή των όπλων θα προσπαθήσει να πολεμήσει το μέτρο).

Η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων θα είναι μια κίνηση πολλαπλά επωφελής για την Ελλάδα. Κατ’ αρχάς θα ανακόψει τη διαρροή του ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό. Τόσα και τόσα ελληνόπουλα κάθε χρόνο αναζητούν την τύχη τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και πολλά από αυτά δυστυχώς δεν γυρίζουν πίσω. Και μαζί με τη διαρροή του ανθρωπίνου δυναμικού θα ανακοπεί και η ροή του συναλλάγματος προς το εξωτερικό.

Και στα οφέλη δεν θα μπορούσαμε να μην προσμετρήσουμε και το κίνητρο που θα δοθεί στα δημόσια πανεπιστήμια να βελτιωθούν διά του ανταγωνισμού που θα προκύψει.

Κοντολογίς τα μη κρατικά πανεπιστήμια μόνο οφέλη θα φέρουν στην Ελλάδα και ήταν κρίμα που η Ελλάδα είχε μείνει ουραγός σε αυτό το θέμα σε παγκόσμια επίπεδο – πρόσφατα ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης είχε πει από το βήμα της Βουλής ότι ακόμα και η Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν διαθέτει μη κρατικό πανεπιστήμιο.

Ας είναι, κάλλιο αργά παρά ποτέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σήμερα, Τετάρτη 22 Μαϊου, στα ελληνικά σχολεία διεξάγονταν οι εξετάσεις «PISA» (με τη συμμετοχή 660 σχολείων και συνολικά 12.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ