x
 

Κοινωνία

Μόνο τα περιφερειακά φράγματα θα είχαν μετριάσει τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, λέει στον «Ε.Κ.» ο καθηγητής Νίκος Μαμάσης

12 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΘΗΝΑ. Μόνο τα περιφερειακά φράγματα που είχαν σχεδιαστεί προ πολλών ετών να γίνουν στη Θεσσαλία, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, με εξαίρεση ένα (αυτό στο Σμόκοβο), θα μπορούσαν να μετριάσουν τις συνέπειες από την κακοκαιρία «Daniel», λέει μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο καθηγητής Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Νίκος Μαμάσης.

(Διαβάστε ακόμα: Εξακολουθεί η Θεσσαλία να είναι αντιμέτωπη με τις καταστροφές του Daniel)

«Μου κάνει εντύπωση που κανείς δεν μιλάει για τα φράγματα που είχαν προβλεφθεί να γίνουν περιμετρικά της θεσσαλικής πεδιάδας, στην Πύλη, στο Μουζάκι, στην Σαρακίνα, στο Σμόκοβο, στον Ενιππέα και αλλού, αλλά δυστυχώς μόνο στο Σμόκοβο έγινε», λέει ο κ. Μαμάσης επισημαίνοντας βέβαια ότι αυτά δεν θα αποτελούσαν πανάκεια αλλά, ωστόσο, θα συνέβαλαν ώστε να μην έχουμε αυτό το μέγεθος της καταστροφής που έχουμε μπροστά μας σε μια περιοχή που ούτως ή άλλως «είναι ευάλωτη σε πλημμύρες. Αλλωστε μέχρι πριν από 10.000-15.000 χρόνια η Θεσσαλία ήταν μια λίμνη».

«Είναι, λοιπόν, το πρώτο έργο που θα έκανα: τα περιφερειακά φράγματα. Και μετά βέβαια παίζει σημαντικό ρόλο η διαχείρισή τους» τονίζει.

Ως ενδεικτικό της αποτελεσματικότητας των φραγμάτων αναφέρει το γεγονός ότι το φράγμα του Σμοκόβου κατά τον «Ιανό» (πριν από ακριβώς τρία χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2020) είχε «ρουφήξει» 30-40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, τα οποία βέβαια σε διαφορετική περίπτωση θα «έπνιγαν» την γύρω περιοχή. «Είχε ανέβει η στάθμη του νερού τότε κατά 30 μέτρα», λέει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι το εν λόγω φράγμα προέκυψε ως αντιπλημμυρικό αφού πρωτίστως είχε δημιουργηθεί για να υπάρχει νερό για το καλοκαίρι για τους αγρότες.

«Τα φράγματα έχουν πολλαπλό ρόλο, δεν τα κάνεις μόνο για αντιπλημμυρικούς λόγους, γιατί η πλημμύρα γίνεται κάθε είκοσι χρόνια. Τα κατασκευάζεις για να συλλέγεις νερό για το καλοκαίρι, για να παράγεις υδροηλεκτρική ενέργεια. Και αν υπήρχαν αυτά τα φράγματα πιθανώς να μην έσπαγαν και τα αναχώματα από τα μικρά ποτάμια της περιοχής».

Ενα άλλο μέτρο που προτείνει ο καθηγητής Μαμάσης για την αποφυγή πλημμυρών σαν και αυτές που βιώνει η Θεσσαλία είναι η δημιουργία λεκανών κατάκλυσης, να σπάνε δηλαδή τα αναχώματα προκειμένου το νερό να κατευθύνεται σε συγκεκριμένες περιοχές που έχουν προκαθοριστεί. Η λύση, όμως, αυτή είναι μάλλον ανέφικτη σε μεγάλο βαθμό, αφού στη Θεσσαλία και στις περιοχές όπου μπορούν να διοχετεύονται τα νερά έχουν δημιουργηθεί οικισμοί. «Το χωριό της Μεταμόρφωσης για παράδειγμα, που έχει ξαναπλημμυρίσει έχει χτιστεί μέσα σε μια λεκάνη κατάκλυσης. Ο Βλόχος τα ίδια και δεν μιλάω καν για τις καλλιέργειες. Να σημειώσω όμως ότι στον Εβρο το εφαρμόζουν αυτό με τις λεκάνες κατάκλυσης».

Ως προς το ερώτημα γιατί αυτή τη φορά η πόλη της Καρδίτσας δεν πλημμύρισε, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη πριν από τρία χρόνια με τον «Ιανό», μια από τις εικασίες που κάνει ο καθηγητής Μαμάσης είναι τα αναχώματα από τους τοπικούς ποταμούς να μην έσπασαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας κατά τη διάρκεια της ειδικής τελετής -στο πλαίσιο της έπαρσης σημαίας- για τους θανόντες της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ