x
 

ΕΛΛΑΔΑ

Μωρό γεννήθηκε με το DNA τριών ανθρώπων

ΛΟΝΔΙΝΟ. Για πρώτη φορά στην Ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου γεννήθηκε μωρό με τη χρήση DNA τριών ανθρώπων, σύμφωνα με τη Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Γονιμότητας.

Το μεγαλύτερο μέρος του DNA προέρχεται από τους δύο γονείς του μωρού και περίπου το 0,1% από μία τρίτη γυναίκα, δότρια.

Η ρηξικέλευθη αυτή τεχνική πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας αποτροπής των γεννήσεων παιδιών με μιτοχονδριακές παθήσεις.

Οι μιτοχονδριακές νόσοι είναι ανίατες και μπορούν να αποδειχτούν θανατηφόρες εντός ημερών ή και ωρών από τη γέννηση. Κάποιες οικογένειες έχουν χάσει πολλά παιδιά κι αυτή η τεχνική θεωρείται ως η μόνη επιλογή γι’ αυτούς ώστε να αποκτήσουν ένα δικό τους υγιές παιδί.

Τα μιτοχόνδρια, που συχνά αποκαλούνται και «εργοστάσια του κυττάρου», είναι μικροσκοπικά οργανίδια που περιέχονται σε σχεδόν κάθε κύτταρο του σώματος και μετατρέπουν το φαγητό σε ενέργεια. Τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια αδυνατούν, όμως, να τροφοδοτήσουν το σώμα με ενέργεια, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε εγκεφαλικές βλάβες, μυϊκές δυστροφίες, καρδιακές ανεπάρκειες και τύφλωση.

Τα μιτοχόνδρια μπορούν να περάσουν στο μωρό μόνο από τη μητέρα. Συνεπώς, η θεραπεία μιτοχονδριακής δωρεάς είναι μια τροποποιημένη μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης που πραγματοποιείται με τη χρήση μιτοχονδρίων από υγιή δωρήτρια δωρεά μιτοχονδρίων.

Παρ’ όλα αυτά, τα μιτοχόνδρια είναι ημιαυτόνομα οργανίδια με δική τους γενετική πληροφορία ή DNA, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τα μωρά που γεννιούνται με αυτήν την τεχνική, κληρονομούν DNA από τους γονείς τους και ένα ίχνος από τον δότη επίσης. Πρόκειται για μια μόνιμη αλλαγή που θα περάσει μέσα από τις γενιές.

Το DNA τρίτου αφορά μόνο τη δημιουργία αποτελεσματικών μιτοχονδρίων και δεν επηρεάζει άλλα χαρακτηριστικά όπως η εμφάνιση, ούτε ο δωρητής του αποτελεί «τρίτο γονέα».

Η τεχνική αυτή εφαρμόστηκε τώρα στο Νιούκαστλ, παρ’ ότι ο αντίστοιχος νόμος που επέτρεπε τη γέννηση παιδιών μέσω αυτής της διαδικασίας, είχε ψηφιστεί το 2015.

Παρ’ όλα αυτά, η Βρετανία δεν προχώρησε αμέσως στην υλοποίηση της τεχνικής. Το πρώτο μωρό που γεννήθηκε μέσω της μεθόδου αυτής, ήταν οικογένειας από την Ιορδανία που έκανε τη θεραπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2016.

Σύμφωνα με την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA), έως τις 20 Απριλίου 2023, «λιγότερα από πέντε» παιδιά έχουν γεννηθεί με αυτόν τον τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

AΘΗΝΑ. «Συντονίζοντας τη δράση των υπηρεσιών και τη συνεργασία με το καταναλωτικό κίνημα, τους πολίτες και την υγιή επιχειρηματικότητα, θα δώσουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και την αποκλιμάκωση των τιμών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ