x
 

Πολιτισμός

«Morus»: Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί

19 Δεκεμβρίου 2023

ΣΟΥΦΛΙ. Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει, από την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023, την περιοδική έκθεση «Morus», στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί. Η μουριά, ιερό δέντρο του Σουφλίου, αποτελεί την έμπνευση για την έκθεση «Morus», η οποία επιχειρεί διάλογο ανάμεσα στην καταγεγραμμένη ιστορία και στις προφορικές αφηγήσεις για το μετάξι. Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, η εικαστική ομάδα «Morus project» προσεγγίζει τις καλλιτεχνικές, κοινωνικές, ιστορικές και οικολογικές διαστάσεις του μεταξιού, ξεκινώντας από την οικιακή σηροτροφία, από τη δημιουργία της κλωστής μέχρι και την ύφανση.

Σε άμεση συνομιλία με τα εκθέματα του Μουσείου Μετάξης, τα επιλεγμένα έργα των εικαστικών Hanna Norrna, Ειρήνη Γκόνου και Κλεοπάτρα Τσαλή αναδεικνύουν στοιχεία του υλικού πολιτισμού της περιοχής, όπως η αρχιτεκτονική και οι ενδυματολογικές επιλογές των κατοίκων, αλλά και στοιχεία που συνθέτουν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Τα έργα της περιοδικής έκθεσης παρουσιάστηκαν το καλοκαίρι του 2023 στην γκαλερί Apoteket, στο νησί Gotland της Σουηδίας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Λίγα λόγια για τις εικαστικούς

Η Hanna Norrna γεννήθηκε το 1993. Ζει και εργάζεται στο Gothenburg της Σουηδίας. Αποφοίτησε από μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη χειροτεχνία με εξειδίκευση στην υφαντική τέχνη στην Ακαδημία Σχεδιασμού και Χειροτεχνίας του Gothenburg το 2018. Το έργο της επικεντρώνεται στην ύφανση, κυρίως με μετάξι. Από την ίδρυση της καλλιτεχνικής ομάδας «Morus Project», το 2022, ασχολείται συστηματικά με τη σηροτροφία. Η Hanna έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές εκθέσεις στη Σουηδία, τη Δανία και τη Γερμανία και έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων σε προγράμματα διαμονής στην Ισλανδία (Textílsetur Íslands, Blönduós 2019) και τη Γερμανία (Leipzig International Art Program 2018).

Η Ειρήνη Γκόνου γεννήθηκε το 1955. Εχει αποφοιτήσει από την École Nationale Superieure des Beaux-Arts και την École Nationale Superieure des Arts Decoratifs του Παρισιού, όπου έζησε για έντεκα χρόνια. Εχει παρουσιάσει το έργο της σε τριάντα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στο Βέλγιο και στη Νορβηγία και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και συναντήσεις τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Morus Project». Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στη Νάξο, διδάσκει τακτικά σε σεμινάρια και εμψυχώνει καλλιτεχνικά εργαστήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Κλεοπάτρα Τσαλή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1995. Το 2018 αποφοίτησε από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα. Εκεί, εστίασε την καλλιτεχνική της πρακτική στη γλυπτική και την υφαντική. Έχει εργαστεί στον τομέα της οργάνωσης εκθέσεων στο Κέντρο Τέχνης CNEAI (Centre National Edition Art Image) στο Παρίσι. Είναι μέλος της ομάδας «Morus Project» από το 2022. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2021 αποφοίτησε από το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται σε «σταθερή» αλλά πάντα «σοβαρή» κατάσταση, μία εβδομάδα αφότου τραυματίστηκε από τέσσερις σφαίρες και παραμένει στο νοσοκομείο, δήλωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ