x
 

Υγεία

Mπορεί να γίνει εξέταση κοπράνων σπίτι αντί για κολονοσκόπηση;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μπορεί μία κατ΄ οίκον εξέταση κοπράνων να αντικαταστήσει την κολονοσκόπηση; Είναι μία ερώτηση που κάποιοι ασθενείς κάνουν στον γιατρό τους, όταν τους ενθαρρύνει να κάνουν κολονοσκόπηση για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ενας γιατρός θα πει το απλούστατο ότι «οποιοσδήποτε προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου είναι καλύτερος από τον έλεγχο καρκίνου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα περιστατικά εμφανίζονται με αυξανόμενη συχνότητα μεταξύ των νεότερων ατόμων». Και επίσης θα προσθέσει ότι τον τρομάζει πως το 28 τοις εκατό των ενηλίκων των ΗΠΑ δεν είναι ενημερωμένοι για τον προληπτικό έλεγχο. Ετσι θεωρεί πως εάν οι εξετάσεις κοπράνων μπορούν να βοηθήσουν να καλυφθεί αυτό το κενό, είναι έτοιμος να αποδεχθεί και την κατ’ οίκον εξέταση κοπράνων.

Τα σύγχρονα κιτ εξετάσεων που ελέγχουν τα κόπρανά σας για μη φυσιολογικό DNA και μικροσκοπικές ποσότητες αίματος μπορούν να ανιχνεύσουν περίπου το 92% των καρκίνων του παχέος εντέρου. Η ολοκλήρωση μιας εξέτασης κοπράνων είναι μια πολύ απλοποιημένη διαδικασία, την οποία μπορείτε να κάνετε εξ ολοκλήρου στο σπίτι.

Γιατί λοιπόν η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από τις κολονοσκοπήσεις; Ο λόγος δεν είναι απλώς επειδή οι κολονοσκοπήσεις είναι επίσης ένα εξαιρετικό εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου: Η διαδικασία εντοπίζει περίπου το 95 τοις εκατό των καρκίνων του παχέος εντέρου. Είναι επειδή οι κολονοσκοπήσεις αποτρέπουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μπορούν να μειώσουν τις νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου έως και 69 τοις εκατό και τον θάνατο από καρκίνο του παχέος εντέρου έως και 88 τοις εκατό.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι κολονοσκοπήσεις περιλαμβάνουν έναν εκπαιδευμένο γαστρεντερολόγο που κοιτάζει μέσα στο παχύ σας έντερο. Κυνηγούν για πολύποδες -μικρές, μη φυσιολογικές αναπτύξεις- που κρύβονται στο έντερό σας, και αν δουν έναν, μπορούν να τον αφαιρέσουν αμέσως. Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου ξεκινούν ως πολύποδες. Έτσι, όταν κάνετε μια κολονοσκόπηση, θα υποβληθείτε σε έλεγχο για καρκίνο – αλλά θα αφαιρέσετε επίσης τις προκαρκινικές αναπτύξεις από το σώμα σας.

Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τα τεστ που απλώς εντοπίζουν προβλήματα που είναι παρόντα και αυξάνονται. Τα κιτ κοπράνων που αναζητούν αίμα και μη φυσιολογικό DNA ανιχνεύουν μερικούς πολύποδες που ταξίδεψαν περισσότερο στην πορεία του χρόνου να γίνουν επίσημα καρκίνος – μαζεύοντάς τους οπουδήποτε μεταξύ 40 και 70 τοις εκατό περίπου. Ωστόσο, πιθανότατα θα χάσουν αυτά σε προηγούμενα στάδια. Επίσης, εάν μια δοκιμή κοπράνων είναι θετική, το επόμενο βήμα είναι αναγκαστικά μια κολονοσκόπηση.

Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ συνιστά στους ενήλικες να ξεκινούν προληπτικούς ελέγχους για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στην ηλικία των 45 ετών. Όσοι έχουν ιστορικό υψηλού κινδύνου, όπως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή οικογενειακό ιστορικό, μπορεί να συμβουλεύονται να ξεκινήσουν νωρίτερα.

Πηγή: «Washington Post»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς αναγγέλλεται ο αιφνίδιος και βίαιος θάνατος στους συγγενείς των θυμάτων από τους γιατρούς στα νοσοκομεία; Το ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό ζήτημα αποτέλεσε το θέμα της μεταπτυχιακής εργασίας του ειδικευόμενου ψυχιατρικής Νίκου Σταθαράκου, στοιχεία της οποίας θα παρουσιάσει στο «2o Συνέδριο Ιατροδικαστικής - Ψυχιατροδικαστικής», που ξεκινάει σήμερα, στο ξενοδοχείο «Electra Palace», στη Θεσσαλονίκη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ