«Mythology»: Εκθεση του ζωγράφου Ανδρέα Κοντέλλη στο Προξενείο της Ελλάδος στη ΝΥ

Εργο του Ανδρέα Κοντέλλη το οποίο θα εκτεθεί στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Ευγενική παραχώρηση του κ. Κοντέλλη στον «Ε.Κ.».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της εξπρεσιονιστικής ζωγραφικής στην Ελλάδα, ο Ανδρέας Κοντέλλης, εκθέτει για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη και με τα έργα του επιθυμεί να ταξιδέψει το κοινό στο χρόνο, παραπέμποντας σε μύθους, αρχαίους και σύγχρονους, αλλά κυρίως οικείους.

Ενδεικτικός ο τίτλος της έκθεσης «Mythology» (Μυθολογία) η οποία θα φιλοξενηθεί στο Ελληνικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη (69 E 79th St New York, NY 10075) , τον Μάιο του 2019, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την προβολή του Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ανδρέας Κοντέλλης στο εργαστήριό του στην Αθήνα. Φωτογραφία: Χάρης Μασούρας (Ευγενική παραχώρηση του κ. Κοντέλλη στον «Ε.Κ.»).

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 9 Μαΐου, στις 6 μ.μ. ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Μαΐου (Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 2:30 το μεσημέρι). Κρατήσεις για τη δεξίωση των εγκαινίων έως τις 6 Μαΐου στο rsvp.nyc@mfa.gr.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, αναφέρει στο χαιρετισμό του:

«H έκθεση ζωγραφικής «Mythology» του Ανδρέα Κοντέλλη θα φιλοξενηθεί στο Ελληνικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη, τον Μάϊο του 2019, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την προβολή του Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρόσκληση από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Ο ζωγράφος απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα και με μεταπτυχιακό τίτλο από το Middlesex University, London, είναι πολυβραβευμένος από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και από την Ακαδημία Αθηνών.

Εχει πραγματοποιήσει πάνω από 20 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε σημαντικά Μουσεία και χώρους πολιτισμού.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικούς εκπροσώπους της εξπρεσιονιστικής ζωγραφικής στην Ελλάδα. Σε αυτή την έκθεση ο καλλιτέχνης παρουσιάζει ένα σχόλιο πάνω σε προσωπικές μυθολογίες και τις εννοιολογικές τους προεκτάσεις, οι οποίες βασίζονται στη συλλογική μυθολογία και ερμηνεύονται εικαστικά με μια σύγχρονη αισθητική».

Εργο του Ανδρέα Κοντέλλη το οποίο θα εκτεθεί στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Ευγενική παραχώρηση του κ. Κοντέλλη στον «Ε.Κ.»

Από την πλευρά της, η ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια της έκθεσης, κ. Λουίζα Καραπιδάκη, σημειώνει για «Το αρχετυπικό κάλλος»:

«Τα έργα ζωγραφικής του Ανδρέα Κοντέλλη, στην έκθεση «Μυθολογία» αποτελούν αισθητικά καταφύγια του νου και της ψυχής. Είναι έργα «φιλήδονα» με μυθικούς πρωταγωνιστές να αποτυπώνονται μέσα σε σαγηνευτικά τοπία.

Παραπέμπουν σε πανάρχαιους μύθους αλλά και εξαιρετικά σύγχρονους και απόλυτα οικείους, που οδηγούν συνειρμικά τον θεατή σε μέρη βαθιά χαραγμένα στο νου και τη μνήμη. Η ζωγραφική του προκαλεί θαυμασμό με την πλαστικότητα των τοπίων, να ενισχύεται από το κυρίαρχο άπλετο φως και με την εκπληκτική απόδοση του κάλλους της ανθρώπινης μορφής.

Ζωγραφικές αποδόσεις υπαρκτών μοντέλων πρωτοστατούν στις συνθέσεις του και μετατρέπονται δεξιοτεχνικά σε αιθέριες υπάρξεις. Αυτές οι ονειρικές γυναικείες μορφές δημιουργούν έναν ιδιάζοντα αισθησιασμό και προξενούν μια έντονη αισθητική συγκίνηση.

Εργο του Ανδρέα Κοντέλλη το οποίο θα εκτεθεί στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της έκθεσης «Mythology». Ευγενική παραχώρηση του κ. Κοντέλλη στον «Ε.Κ.».

Με τη χρωματική του παλέτα, ο Κοντέλλης, αναδεικνύει κάθε λεπτομέρεια των συνθέσεών του και αφηγείται με ευγλωττία ιστορίες μικρές και μεγάλες μέσα στα μυθικά του περιβάλλοντα, χρησιμοποιώντας το έντονα εξπρεσιονιστικό εικαστικό του ιδίωμα, που χαρακτηρίζει διαχρονικά το έργο του.

Η ιδιαίτερη γραφή του καλλιτέχνη με τα πολλαπλά εκφραστικά ζωγραφικά μέσα υποδηλώνει και τις αντιλήψεις του γύρω από τη φύση. Στην ενότητα «μυθολογία» ουσιαστικά εξυμνεί τη φύση και την αποτυπώνει με εκπληκτική ευαισθησία, δημιουργώντας πλασματικές τοπιογραφίες ή αντλώντας οικείες εικόνες από την Αττική, κυρίως την Αθήνα και τα ελληνικά νησιωτικά τοπία, το νησί των Φαιάκων, τη Λήμνο κ.ά.

Οι ανθρωποκεντρικές απεικονίσεις στις εξιστορήσεις των προσωπικών του μύθων μορφοποιούνται με αντίστοιχες σημασιολογικές παραπομπές. Ετσι δημιουργούν δελεαστικά -αισθητικά και εννοιολογικά- μυθολογήματα χωρίς σύνορα και χωρίς χρόνο.

Εργο του Ανδρέα Κοντέλλη το οποίο θα εκτεθεί στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της έκθεσης «Mythology». Ευγενική παραχώρηση του κ. Κοντέλλη στον «Ε.Κ.».

Αλλωστε, αυτός είναι ο ρόλος και η δύναμη του κάθε μύθου, ως ένας δίαυλος επικοινωνίας να μεταφέρει μνήμες, να ανακαλεί συνειρμούς, να προκαλεί ποικίλα συναισθήματα με το ασυμβίβαστο περιεχόμενο, να εκφράζει επιθυμίες και να μεταφέρει πεποιθήσεις και μηνύματα.

O Κοντέλλης εμπνευσμένος από τη δύναμη των αρχαίων μύθων τους επαναπροσδιορίζει εικονογραφικά με τη δική του αισθητική και φαντασία και τους αποδίδει επιμελώς με εκφραστικότητα και επιτηδευμένη υποβλητικότητα. Ταυτόχρονα τα έργα του αποτελούν και ένα φόρο τιμής στην αρχετυπική ανθρώπινη φιγούρα και στις απέραντες δυνάμεις της φύσης».

Ο καλλιτέχνης, Ανδρέας Κοντέλλης, με δικά του λόγια για την έκθεση:

«Αγγίζοντας το σύμπαν της Ελληνικής Μυθολογίας, συντονίστηκα σε ένα συγκεκριμένο συναισθηματικό φάσμα. Στη ζωογόνο, θετική πλευρά του έρωτα, της νεότητας, του κάλλους. Η Μυθολογία υφίσταται, ενυπάρχει σε όλες τις μορφές της σύγχρονης ζωής, τη στιγμή που εντυπώνει τις αρχές, τις ενορμήσεις μας που ευτυχώς παραμένουν ίδιες.

Κωδικοποιημένα αρχέτυπα της ζωής, επάλληλη γνώση, πληροφοριακό υλικό που αγγίζει και επιδρά άμεσα στο ασυνείδητο και μας διαμορφώνει. Ο καθένας από εμάς βυθίζεται, πατάει, στα ίδια χνάρια που κάθε ανθρώπινη ύπαρξη άφησε, αγγίζει τα ίδια αποτυπώματα. Η νεότητα, η ωριμότητα, τα γεγονότα, υφαίνονται ξανά στον ίδιο καμβά της ανθρωπότητας.

Εργο του Ανδρέα Κοντέλλη το οποίο θα εκτεθεί στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της έκθεσης «Mythology». Ευγενική παραχώρηση του κ. Κοντέλλη στον «Ε.Κ.».

Ξαναπαίζουμε το έργο της ζωής. Πονάμε, ερωτευόμαστε, πέφτουμε, σηκωνόμαστε, λάμπουμε ξανά. Είμαστε εμείς οι ίδιοι η Μυθολογία. Οι πρόγονοι ζούν σε εμάς. Ο έρωτας μας ενώνει με την έκσταση του Θείου. Η Ζωή, η Φύση, η ενότητα των πάντων, το Πυρ, το Χάος.

Όλα έχουν ειπωθεί αλλά αποκτούν υπόσταση γιατί εμείς τα νοηματοδοτούμε. Ο Κόσμος ο καλώς καμωμένος. Όλα είναι Παρόντα. Η απώλεια απαλύνεται και το λάθος δεν υπάρχει. Η ύπαρξη μας κάτω από το φως, οδηγεί αυθόρμητα στην ευχή: ‘Να είμαστε πάντα νέοι και να δημιουργούμε’».

Ο Ανδρέας Κοντέλλης ξεκίνησε μαθήματα ζωγραφικής με τον Βρασίδα Βλαχόπουλο (1982-1984). Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1984-1990) ζωγραφική με καθηγητή τον Παναγιώτη Τέτση.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του βραβεύτηκε με υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), και το 1993 του χορηγήθηκε τριετής υποτροφία του Ι.Κ.Υ. για εκτέλεση ζωγραφικού έργου στην Ελλάδα.

Το 2000, με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών, έλαβε Masters of Art in Fine Art στο Middlesex University του Λονδίνου με καθηγητές τους John Thompson και Jim Mooney.

Εργο του Ανδρέα Κοντέλλη το οποίο θα εκτεθεί στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της έκθεσης «Mythology». Ευγενική παραχώρηση του κ. Κοντέλλη στον «Ε.Κ.».

Ατομικές εκθέσεις

1984 Αθήνα, Γκαλερί Θόλος.

1991 Αθήνα, Γκαλερί Νέες Μορφές.

1994 Μύρινα, Λήμνος, Παντελίδειο Παρθεναγωγείο.

1995 Αθήνα, Γκαλερί Έκφραση.

1997 Αθήνα, Γκαλερί Monohoro.

1998 Μύκονος, Δημοτική Πινακοθήκη.

1998 Μύκονος, Γκαλερί Κύκλος.

1999 Θεσσαλονίκη, Γκαλερί Άννυ Μπάλτα.

2001 Αθήνα, Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

2001 Λευκωσία, Κύπρος, Γκαλερί Opus 39.

2005 Αθήνα, Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

2007 Θεσσαλονίκη, Γκαλερί Μεταμόρφωσις.

2010 Κοντιάς, Λήμνος, Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης (αναδρομική).

2010 Τζιά, Γκαλερί Art S.A.

2012 Βαρκελώνη, Γκαλερί Corretger 5.

2012 Αθήνα, Γκαλερί Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπουλου.

2015 Μύρινα, Λήμνος, Αίθουσα Τέχνης Αποθήκη.

2016 Αθήνα, Γκαλερί Σκουφά.

2018 Πάτρα, Γκαλερί Cube.

2018 Corfu, Municipal Gallery of Corfu.

2018 Athens, French Institut.

Εχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ANDREAS NYC_MYTHOLOGY final (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available