x
 

Ταξίδι

Μυτιλήνη: Η πρώτη ανοιξάτικη παρατηρήση πουλιών και φυτών

26 Φεβρουαρίου 2024

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Η πρώτη παρατήρηση πουλιών και φυτών για την ανοιξιάτικη περίοδο στην Αλυκή Καλλονής της Λέσβου, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο. Οι συμμετέχοντες γνώρισαν τα πουλιά και τα φυτά των υγροτόπων με την καθοδήγηση των στελεχών της Ομάδας Βιοποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής.

Η πρώτη εξόρμηση ορνιθοπαρατήρησης ξεκίνησε από το παρατηρητήριο στην ανατολική πλευρά των αλυκών. Οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν στον περιμετρικό χωματόδρομο όπου παρατηρήθηκε η μεγάλη ποικιλία πουλιών που βρίσκονταν στον υγρότοπο για συλλογή τροφής.

Δεκάδες Φλαμίνγκο, Βαρβάρες, Καστανόπαπιες, Χουλιαρομύτες, Σφυριχτάρια, Κορμοράνοι, Σταχτοτσικνιάδες, Ασημόγλαροι, και λίγα άτομα ειδών όπως η Τουρλίδα, ο Πρασινοσκέλης, ο Ερωδιός και μερικές Καλιμάνες. Ακόμη παρατηρήθηκαν μικρότερα πουλιά, όπως οι Θαλασσοσφυρίχτες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα φυτά των υγροτόπων και η ιδιαίτερη σχέση τους με αυτούς, όπως και τα χαρακτηριστικά τους, που συμβάλουν στην επιβίωση των πουλιών και των άλλων έμβιων οργανισμών, όπως η Σαλικόρνια ή Αλμύρα, το Βούρλο και η γλιστρίδα της θάλασσας, τα κατεξοχήν υδροχαρή φυτά του υγροτόπου της Αλυκής Καλλονής.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Στόχος της προσπάθειας, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτοπικών περιοχών της και των ζωικών αλλά και φυτικών οργανισμών των υγροτόπων, που η προστασία και αξιοποίηση τους μπορεί να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην ενίσχυση και ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού» λέει ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, καθηγητής Νίκος Ζούρος.

Ας σημειωθεί ότι τα πουλιά και τα φυτά των υγροτόπων της Λέσβου συμβάλλουν καθοριστικά στην σπάνια βιοποικιλότητα που συναντάται στο νησί, αποτελώντας πόλο έλξης για τους ορνιθοπαρατηρητές και λάτρεις της φύσης.

Η εξόρμηση του Σαββατοκύριακου εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ. Τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα μονοπάτια και τις ποδηλατικές διαδρομές του τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής με συνοδοιπόρο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ